Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Fisker nära konkurs

Den amerikanska elbilstillverkaren Fisker har ansökt om konkursskydd och planerar att sälja sina tillgångar och omstrukturera sin skuld, rapporterar Reuters.

Av / 2024-06-18 - 17:57
Fisker nära konkurs

Så gick det inte längre för danske Henrik Fisker och hans amerikanska elbilsföretag. Redan i mars, när vi testade Fisker Ocean, var vi tvungna att reservera oss för att Fisker var i färd med att omstrukturera företaget och att ansökan om konkursskydd kunde vara ett alternativ.

Mindre än tre månader senare har utmaningar med kapitalanskaffning och produktionsproblem orsakade av globala problem med leveranskedjan nästan tagit livet av företaget. Fisker har lämnat in så kallad Chapter 11-konkursansökan, vilket innebär att ett företag söker skydd från fordringsägare medan det försöker omstrukturera sina skulder och fortsätta sin verksamhet. Därmed är inte allt hopp ute för Fisker.

Precis som andra företag i elfordonsindustrin har vi ställts inför olika marknadsmässiga och finansiella utmaningar. Efter att ha utvärderat alla alternativ har vi beslutat att det bästa sättet att gå vidare är att sälja våra tillgångar enligt Chapter 11″, säger Henrik Fisker i ett uttalande enligt Reuters.

Det ser dock inte så ljust ut för Fisker, även om bolaget gör ett sista försök att hålla huvudet ovanför vattenytan. I mars misslyckades man med att säkra en investering från en stor biltillverkare (enligt Reuters var det japanska Nissan).

Läs också Fisker Ocean: Potentialen finns där – om företaget finns kvar Fisker Ocean utlovar en räckvidd på mer än 70 mil plus prestanda och funktioner som ska ge Tesla konkurrens. Men är den tillräckligt bra för att rädda företaget?

Efter att ha levererat mindre än hälften av de 10 000 fordon som producerades förra året, övergick Fisker i januari till en återförsäljarbaserad modell istället för direktförsäljning till konsumenter. Företaget tecknade avtal med 15 återförsäljare i USA och 12 partners i Europa, men har fortfarande över 5 000 bilar i lager.

Börsnoteringen var Henrik Fiskers andra chans att bygga upp en bilverksamhet efter att hans första försök, Fisker Automotive, gick i konkurs 2013, delvis på grund av finanskrisen och problem med batteriet i den dåvarande hybridmodellen Karma.

Kommer vi någonsin att få se Fiskers supercabriolet eller eldrivna pickup?

Fisker Ronin är den första el-cabben med fyra dörrar

Elektrisk pickup, budgetbil och en superbil med cabriolet.

Läs mer
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen