Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Fisker Ronin är den första el-cabben med fyra dörrar

Elektrisk pickup, budgetbil och en superbil med cabriolet.

Av / 2023-08-06 - 16:49
Fisker Ronin är den första el-cabben med fyra dörrar

Medan de första Fisker Ocean rullar ut till kunderna i dessa dagar, visar Fisker upp fyra nya elbilar. Den mest extrema är superbilen Ronin, som blir den första eldrivna cabrioleten med fyra dörrar. Den får en ganska extrem prislapp på nästan 400 000 dollar, vilket placerar den i en klass för sig.

Enligt Fisker kommer Ronin att ha 1 000 hk fördelat på tre elmotorer, vilket kommer att skjuta iväg bilen från 0–100 km/h på två (2) sekunder.

Räckvidden är beräknad till 600 miles, drygt 900 kilometer.

Foto: Fisker

I andra änden av prisskalan hittar vi Pear. Vilket är en förkortning av det ambitiösa namnet Personal Electric Automotive Revolution. Pear blir Fiskers alternativ i B-segmentet. Bilen är 4,5 meter lång och kommer att kosta mindre än 30 000 dollar. Den kommer inte att tillverkas hos Magna Steyr i Österrike, som Ocean kommer att göra, utan hos Foxconn i Kina. Samma företag som bland annat tillverkar Apples iPhone.

Fisker berättar att Pear kommer att ha både en frunk och ett bagageutrymme, det senare med en dold baklucka som de kallar Houdini trunk. Mellan det främre och bakre bagageutrymmet kommer bilen att ha plats för sex passagerare. Pear ska levereras från 2025, men du kan reservera en redan nu på Fiskers hemsida.

Foto: Fisker

Fisker Alaska

Pickuper är enormt populära i USA, och Ford kan inte leverera tillräckligt många av sin elektriska F-150. Såvitt vi vet har Tesla bara tillverkat en handfull exemplar av den Cybertruck som presenterades för evigheter sedan. Men Fisker tror att man kommer att kunna möta en del av efterfrågan med Alaska. En stor pickup med en beräknad räckvidd på 230–340 miles, 360–550 km. Den har ett par smarta lösningar, som att väggen bakom dubbelhytten kan tas bort för extra långa laster.

Alaska kommer att börja på 45 500 dollar och leveranserna kommer att börja 2025.

Innan dess kommer leveranserna av Ocean Force E att starta. Det är en uppiffad offroader med 33-tumsdäck på 20-tumsfälgar, högre markfrigång, takräcke och skyddsplåtar. Fisker säger också att Force E kommer att ha den bästa prestandan och räckvidden, och är baserad på Extreme- och Ultra-utgåvorna av Ocean med fyrhjulsdrift.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen