Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Fiat Grande Panda äntligen lanserad

Ska bli en billig stadsbil.

Av / 2024-06-18 - 11:06
Fiat Grande Panda äntligen lanserad

Om man kisar på bilderna kan man se att nya Fiat Grande Panda liknar Giorgetto Giugiaros original från 1980. Men den nya eldrivna versionen är en femdörrars småbil, för glad manövrering i stadskärnor och färgglada utflykter på landsbygden.

För om Fiat håller sitt ord kommer du inte att kunna köpa en grå Grande Panda. Kanske är det därför de första pressbilderna föreställer en knallgul Panda med metalliclack.

Lägg förresten märke till hur de har präglat in PANDA i den nedre delen av dörrsidorna. Mindre synligt, i alla fall på bilderna, är hur strålkastarnas design påminner om reflektioner från fönsterfasaderna på Fiats gamla fabrik i Lingotto.

Den 3,99 meter korta Fiaten har inte designats av Giugiaro den här gången, utan av Centro Stile i Turin, och bilen kommer att tillverkas för en global marknad i både helelektriska och hybridversioner.

Foto: Stellantis

Grande Panda är byggd på Stellantis STLA-plattform för småbilar, som först introducerades i Citroën C3 och e-C3. Det innebär att vi har att göra med ett 44 kWh-batteri, som i en e-C3 ger en räckvidd på upp till 326 kilometer. Laddningseffekten är inte högre än 100 kW, men det är inte direkt kritiskt för ett så litet batteri.

Läs också Starten på en ny trend Kompakt Citroën ë-C3 under 250 000 kronor.

Vi vet inget om prestanda, men om vi håller oss till en e-C3 talar vi om 113 hk och 0-100 km/h på cirka 11 sekunder.

Foto: Stellantis

För att fira Fiats 125-årsjubileum säger Fiats VD Olivier Francois att de kommer att släppa en ny modell varje år fram till 2027.

– Det bästa sättet att fira 125 år med FIAT är att visa upp den första delen av vår nya framtid. Den nya Grande Panda har designats i Turin på vårt designcenter Centro Stile och hämtar stor inspiration från originalets värderingar. Med Grande Panda påbörjar FIAT nu sin övergång till globala, gemensamma plattformar som täcker alla regioner i världen. Grande Panda är perfekt lämpad för familjer och stadstrafik i alla länder… en äkta FIAT!

Grande Panda kommer att presenteras under sommaren, och även om det är osäkert när man kommer att kunna beställa en, säger Fiat att leveranserna kommer att starta i början av 2025. Priserna är ännu inte fastställda, men Olivier Francois har lovat att den kommer att vara bland de billigaste elbilarna.

Vågar vi gissa på ett startpris på strax över 270 000 kronor för instegsmodellen?

Läs också Charmbomb med räckvidd Nya Fiat 500 Electric är den mest tekniskt avancerade någonsin och en av de bästa stadsbilarna som har seriös räckvidd.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen