TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa TV-apparater 2023–2024

TV-apparaterna blir allt större, skarpare och mer prisvärda. Här är de allra bästa vi har testat i år!

Av / 2023-10-30 - 11:59
Årets bästa TV-apparater 2023–2024

När det gäller underhållning i hemmet är TV:n fortfarande det bästa mediet enligt vår mening. När du vill njuta fullt ut av din favoritfilm eller serie, eller dela en match eller ett sportevenemang med vänner och familj, finns det enligt vår mening inget som kan konkurrera med en bra TV-skärm. Och med skärmstorlekar på upp till 100 tum kan tittarupplevelsen påminna om en riktig biograf!

Moderna videokällor, strömningstjänster och spel har fått en fantastisk bildkvalitet. Med strålande kontrast, bländande ljusstyrka, skarpa detaljer och sömlösa färgnyanser är upplevelsen mer verklighetstrogen än någonsin tidigare. Men man behöver en kompatibel TV för att kunna dra nytta av det, och det kan vara ett bra argument för att byta ut sin gamla TV mot en ny.

Storleken spelar roll!

Innan man pensionerar den gamla dumburken och sätter in en ny i vardagsrummet finns det några saker att tänka på. Till exempel är det vanligt att gå upp minst en skärmstorlek – men man behöver inte stanna där.

55- och 65-tumsmodellerna är fortfarande de mest populära skärmstorlekarna, men de större 75″-100″-modellerna har också blivit mer attraktiva prismässigt. Skärmstorleken kan faktiskt ha en oväntat stor inverkan på tittarupplevelsen, så vi rekommenderar alltid att man väljer den optimala storleken baserat på sittplatsens avstånd.

OLED, QLED eller LCD?

När man väljer TV behöver man också ta hänsyn till vilken typ av panelteknik man vill ha. OLED-tekniken har blivit mycket populär tack vare sin höga bildkvalitet och kontrast. Nu finns det ännu fler varianter att välja mellan.

Men även LCD-tekniken är fortfarande stark och har fått en extra vitamininjektion i form av QLED (quantum dots) och moderna MiniLED-bakbelysningar. LCD har dessutom ett betydligt mer fördelaktigt pris per tum än de relativt dyra OLED-skärmarna.

Användarvänlighet är A och O

Även om ljud- och bildkvalitet samt ljudåtergivning är det viktigaste, får vi inte glömma att menysystemet och fjärrkontrollen också spelar en viktig roll för användarupplevelsen.

Dagens TV-skärmar har ett antal källor (TV-boxar, strömningstjänster) att hantera, så ett effektivt användargränssnitt är avgörande. Det hjälper ju inte mycket med bra bild och ljud om man kastar fjärrkontrollen i väggen av ren frustration…

Många TV-tillverkare använder nu Google TV som plattform, medan andra har valt sina egna anpassade användargränssnitt, till exempel Samsungs Tizen eller LG:s WebOS. Det kan vara stora skillnader i användarvänlighet, tillgängliga appar eller hur väl TV:n kommunicerar med andra enheter i det smarta hemmet. Så kontrollera att TV-apparaten stöder de tjänster ni vill använda!

De angivna priserna är vägledande. Vi rekommenderar alltid att använda prisjämförelser online för att hitta aktuella priser på rekommenderade TV-apparater.

5 bra TV-tips

1. Köp rätt storlek

Det första man bör bestämma sig för är hur stor skärmen ska vara. Ett vanligt misstag som många gör (och senare ångrar) är att köpa en för liten TV. En modern platt-TV ger en så skarp bild att man kan sitta nära skärmen utan att riskera att se synliga pixelmönster, och med 4K- eller 8K-upplösning kan man tryggt välja en ännu större TV. Användningsområdet spelar också in här: Om ditt mål är optimal underhållning och ”biokänsla” bör skärmstorleken väljas utifrån avståndet mellan TV:n och där du sitter.

Vill du veta exakt hur stor din TV-skärm bör vara? Kolla in vår djupgående guide till skärmstorlekar nedan!

https://www.ljudochbild.se/guide/sa-valjer-du-ratt-tv-storlek/

2. Välj rätt skärmtyp och kvalitet – LCD, OLED och 4K/8K

Vad ska skärmen användas till mest? Vanligt TV-tittande, spelande eller filmtittande på kvällarna? Det är lättare att hitta rätt plattskärm när man känner till sina egna behov. Om favoritsysselsättningen består av filmer och TV-serier bör man satsa på bra bildkvalitet med fokus på kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på snabba rörelser, medan spel kräver en TV med låg fördröjning (input lag). Och ju större bild man vill ha, desto viktigare blir skärpa och skärmupplösning.

3. Tänk på placering och ljusförhållanden

Var ska TV:n placeras? Om man tittar mycket på TV i dagsljus bör man välja en ljusstark TV med matt skärmyta eller antireflexfilter. Tänk på att skärmar med blanka ytor kan ge irriterande reflexer.

Stora TV-apparater har ofta också en bred sockel eller fötter för att stå stadigt. Kolla därför att den får plats på din bänk. Vissa TV-apparater har också en roterbar fot så att du enkelt kan vinkla skärmen i önskad riktning.

PSST! Funderar du på att hänga din TV på väggen? Läs mer i vår guide nedan.

https://www.ljudochbild.se/guide/sa-hanger-du-upp-tvn-pa-vaggen/

4. Glöm inte ljudkvaliteten

Platta skärmar har blivit synonymt med platt ljud, men det finns några ljuspunkter där ute. Om du vill att tal, musik och ljudeffekter ska återges tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre ljud. Men resultatet blir ännu bättre om du väljer ett externt ljudsystem eller en soundbar. Se till att både din soundbar och TV har stöd för HDMI 2.1 med eARC (Enhanced Audio Return Channel) för bästa möjliga ljudkvalitet.

5. Anslutningsmöjligheter (HDMI)

Om man ska ansluta mycket extern utrustning till sin TV bör man kontrollera att den har tillräckligt många HDMI-ingångar för ändamålet. Fyra HDMI-ingångar är numera standard, men vissa modeller har bara tre. Om man planerar att använda moderna spelkonsoler som Playstation 5 eller Xbox Series X/S måste TV:n ha stöd för HDMI 2.1 och 4K/120Hz för att spelupplevelsen ska bli optimal.

Tänk också på att en ansluten soundbar via ljudreturkanalen (ARC/eARC) kommer att uppta en av HDMI-ingångarna.

Nominerade till Årets bästa TV-apparater

Vinnare av Årets bästa TV-apparater 2023–2024

Årets bästa TV, Premium

Samsung S90C

Fenomenal färgåtergivning

Samsung S90C är ett typexempel på fördelarna med ”QD”-OLED.

Samsung S90C är efterträdaren till S95B – Samsungs första QD-OLED-TV. Den imponerade på många förra året med sin briljanta färgåtergivning. Årets modell har väldigt många likheter med föregångaren.

Användning och finesser

S90C kör Tizen, Samsungs eget användargränssnitt som har ett snabbt menysystem med ett brett urval av appar. Det finns en uppsjö av streamingtjänster att vältra sig i, inklusive Samsung TV+ som har ett antal gratis-TV-kanaler. S90C stöder HDMI 2.1-standarden med 48 Gbit/s bandbredd på alla fyra ingångarna. Det betyder att du har massor av anslutningsmöjligheter för både spelkonsoler och andra avancerade tillbehör – inklusive en eARC (ljudretur) till en extern soundbar.

Bildkvalitet

När vi jämför Samsung S90C med LG OLED C3 finns det klart fler likheter än skillnader.

Samsungs QD-OLED-skärm har dock en synlig fördel när det gäller ljusstyrka. Den generella ljusstyrkan är något starkare, dessutom har de ljusaste HDR-effekterna en tendens att ”poppa” lite mer. Detta bekräftas också av våra mätningar.

Ljusmätningarna i vitt berättar dock bara halva historien. Samsung S90C klarar nämligen också återge primärfärgerna rött, grönt och blått med en imponerande intensitet som klart överträffar LG-skärmen. Färgerna ser klara, rena och starka ut i ett brett spektrum av nyanser, och det ger en imponerande färgvolym.

På samma gång är färgerna välbalanserade, utan att vara överdrivet mättade. Detta är extra tydligt när vi tittar på färgstarka serier som Formula 1: Drive to Survive eller golfdokumentären Full Swing. För att säga det på ett annat sätt: Ferraribilarna ser lite rödare ut och gräset är lite grönare på Samsung-skärmen, utan att det känns överdrivet på något sätt – snarare mer äkta.

Slutsats

Med årets nykomling S90C har Samsung gett sig in i OLED-racet på allvar och skapat en värdig utmanare till LG:s populära C3-serie. Du kommer inte att hamna snett med någon av de här två. Ändå är det ingen tvekan om att Samsung lyckas klämma ut det där lilla extra med sin extra omfångsrika färgåtergivning. Det räcker precis för att Samsung S90C ska lyckas knipa guldmedaljen i Premium-klassen.

Årets bästa TV, Highend

Sony Bravia A95L

Skrämmande verklighetstrogen bildkvalitet

Sony har finputsat och uppgraderat förra årets flaggskepp och visar med A95L att de är bland de bästa i klassen när det gäller bildkvalitet.

Bravia A95L är Sonys flaggskepps-TV för 2023, och är naturligtvis fullproppad med bildförbättrande godsaker. Den avancerade QD-OLED-panelen är av den senaste generationen och styrs av Sonys Cognitive XR-videoprocessor. På insidan finns högtalarsystemet Acoustic Surface+, medan Google TV utlovar smidig användarvänlighet.

Sony-skärmen kan nu levereras i en efterlängtad skärmstorlek på 77 tum, utöver 55 tum och 65 tum. Designmässigt är A95L enkel, men behaglig att vila ögonen på. Skärmen har en slimmad design med en tunn ram i borstad aluminium, där bilden sträcker sig nästan hela vägen ut till kanterna.

Bildkvalitet

A95L använder den senaste generationens QD-OLED-panel från Samsung Display, som har förbättrad kylning och högre ljusstyrka. Videoprocessorn är Sonys Cognitive Processor XR, som har många knep för att förbättra bildbehandlingen.

Även om konkurrenterna levererar imponerande kontrast och skarpa detaljer är Sony-skärmen verkligen överlägsen när det gäller färger. Nyanser av rött, grönt och blått är klarare, utan att kännas överdrivna. Det verkar som om Sony-skärmen målar med en något bredare färgpalett än andra!

Allt från hudtoner till grönt gräs och blå himmel får en extra dos realism och känslan av djup blir ett snäpp bättre. Dessutom är färgerna praktiskt taget opåverkade av betraktningsvinkeln. Vi kan sitta långt ut mot sidan utan att de ändrar karaktär.

A95L har också en extremt låg brusnivå och en imponerande förmåga att gräva fram detaljer i mörka delar av bilden. Realismen är påtaglig!

Ljudkvalitet

När det gäller ljudet skiljer sig Sonys Acoustic Surface Audio+ lite från konkurrenternas synliga högtalarsystem. A95L döljer högtalarna på insidan, i form av två ”aktivatorer” som vibrerar hela OLED-panelen, plus separata bashögtalare.

Fördelen med Sonys princip är att ljudet verkar komma direkt från bilden, precis som på bio. Det ger en mycket bra matchning mellan ljudet och handlingen på skärmen.

Slutsats

Även om konkurrensen är stenhård i det här segmentet så är A95L fortfarande den bästa OLED-skärmen vi har testat i år. Sonys TV har en storslagen bild med utsökt, naturtrogen färgåtergivning kombinerat med bländande ljusstyrka och stark kontrast. Segern är med andra ord välförtjänt!

Årets bästa TV, Basic

TCL QLED870

Briljant bildmaskin

TCL QLED870 kör förbi konkurrenterna genom imponerande skärpa och kontrast. Vi har knappt sett en mer prisvärd TV.

På bara ett par år har TCL etablerat sig som en välkänd leverantör av prisvärda TV-apparater. Den kinesiska tillverkaren flåsar Samsung i nacken som en av de största i världen och är kanske särskilt känd för sina stora LCD-skärmar. Modellen QLED870 säljs även under modellnamnet C745 på vissa ställen. Detta är efterträdaren till QLED860, som vi testade med fint resultat förra året, och finns i skärmstorlekar från 55 till 75 tum – alla med Google TV ombord.

På smart-sidan är QLED870 (precis som Sony X85L) utrustad med användargränssnittet Google TV – ett menysystem som vi gillar bättre och bättre. Här hittar du de flesta apparna som är värda att nämna och systemet lär sig dina preferenser och ger personliga rekommendationer.

Bildkvalitet

TCL QLED870 har en ”QLED”-LCD-panel med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning. Detta är ett recept som TCL har haft stora framgångar med i tidigare generationer, men vi märker snabbt att 2023-modellen har fått ett extra lyft.

I den nya Beckham-biografin på Netflix tar vi en tillbakablick på David Beckhams äventyrliga fotbollskarriär och bildkvaliteten är riktigt bra.

TCL-skärmen presenterar allt med imponerande kontrast och detaljer. Både realismen och känslan av djup ligger ett snäpp över konkurrenterna. Färgerna skiner och de ljusa detaljerna glöder mot oss, utan att det känns överdrivet.

TCL verkar också ha fått bättre koll på rörelserna i den här modellen: QLED870 har så kallad Motion Clarity Pro-interpolering, som ger en jämn bild med bra skärpa. Vi kan följa panoreringar och snabba manövrar med både ishockey- och fotbollsspelare utan att bilden bryts upp.

Slutsats

TCL imponerar med en mycket ljusstark och kontrastrik bild som klart överträffar konkurrenterna. QLED870 har strålande ljusstyrka och färgåtergivning, men lyckas också kombinera det med precis lokal dimning som verkligen har en förmåga att få fram detaljerna i olika typer av videomaterial. Resultatet är en bild som verkligen ”poppar” med de bästa produktionerna!

I kombination med ett fantastiskt Google-användargränssnitt seglar TCL QLED870 upp som solklart bäst i klassen, och lägger beslag på en välförtjänt guldmedalj. Ett oerhört bra köp!

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Guide

Vad är balanserad armatur?

Vad är balanserad armatur i öronproppar?
Läs mer
Rulla till toppen