Philips kör med en lite annorlunda lanseringstakt än många av konkurrenterna i TV-branschen. Toppmodellen OLED+937 lanserades officiellt hösten 2022, men blev tillgänglig först i vintras – och är rent tekniskt en 2022-modell med en lite annorlunda uppsättning specifikationer. Men för oss som är mer än genomsnittet intresserade av bild- och ljudkvalitet har Philips-flaggskeppet definitivt varit värt att vänta på!
Philips OLED+937
937-modellen har många likheter med föregångaren, OLED+936, som fick mycket beröm när vi testade den för ungefär ett år sedan.
Efterträdaren är uppgraderad med en ljusstark OLED EX-panel från LG Display, en dubbel version av videoprocessorn P5 AI (sjätte generationen) och finns i skärmstorlekar upp till 77 tum.
Det integrerade högtalarsystemet från Bowers & Wilkins har också fått ett lyft, med sidomonterade högtalare som ska ge en bredare och mer omslutande surroundljudbild.
Den grundläggande designen är densamma som tidigare – och fortfarande en fullträff i våra ögon. Den slimmade OLED-skärmen ser lyxig ut och sättet som ”soundbaren” är integrerad i sockeln ger ett väldigt prydligt och stilrent utseende – oavsett om TV:n placeras på en bänk eller hängs upp på väggen. Vi tippar att Bang & Olufsen grämer sig lite över att de inte kom på något liknande …
Användning och finesser
Philips OLED+937 använder Android-operativsystemet, precis som många modeller före den, men till skillnad från bland annat Sony och TCL har de ännu inte tagit steget upp till det senaste ”Google TV”-gränssnittet i den här modellen
Användargränssnittet känns ändå enkelt och överskådligt, med de mest populära streamingtjänsterna lätt tillgängliga från startmenyn. Röststyrning via Google Assistant finns också, med hjälp av en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.
Fjärrkontrollen är ganska stor och omfattande, med massor av knappar. Vi hade mycket väl kunna tänka oss en mer kompakt variant, som många av konkurrenterna har lanserat på senare tid.
I övrigt har OLED+937 ett utmärkt formatstöd, inklusive HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+. Den integrerade soundbar-högtalaren stöder Dolby Atmos.
Godkänt med anslutningar
OLED+937 har fyra HDMI-ingångar för inkoppling av externa videokällor och spelkonsoler, men precis som på föregångaren är det bara två av ingångarna som stöder den senaste HDMI 2.1-standarden.
Philips har dock en liten fördel, eftersom man inte behöver använda HDMI för att ansluta en soundbar. I praktiken finns det alltså två tillgängliga HDMI 2.1-kontakter för exempelvis Xbox och PS5.
Apropå gaming så har OLED+937 stöd för VRR (Variable Refresh Rate) och kan hantera bildfrekvenser upp till 4K/120 Hz ihop med krävande spel på PC och spelkonsoler. Men för att klara av detta måste skärmen halvera den vertikala upplösningen, vilket kan påverka bildkänslan lite, framför allt om man sitter nära skärmen.
Philips-skärmen har också ett särskilt spelläge med kort fördröjning, vi uppmätte input lag till cirka 22 sekunder. Det är tillräckligt lite för de flesta, men för dig som är hardcore-gamer finns det skärmar där ute som passar ännu bättre.
Bildkvalitet
På bildsidan är Philips OLED+937 utrustad med en uppgraderad OLED-panel från LG Display, med den interna beteckningen ”EX Royal”. Detta ska vara samma typ som finns i andra highend-OLED-skärmar, inklusive LG OLED G2.
Som trogna läsare av Ljud & Bild vet har Philips just lanserat en ny 2023-modell (OLED+908) med så kallad META eller MLA-teknik. Den förväntas dock inte dyka upp förrän i höst, får klara sig med tresidig Ambilight och har inte heller något omfattande ljudsystem. OLED+937 kommer därför att vara Philips officiella flaggskeppsmodell 2023.
937-modellen har en knivskarp och kontrastrik bild, i klass med andra bra OLED-skärmar. Bildkvaliteten tillhör definitivt highend-klassen, med en kolsvart svärta och gnistrande kontrast. Vi uppmätte ljusstyrkan till cirka 770 nits i 10 % fönster och 200 i vit helskärm. OLED-panelen är med andra ord tillräckligt ljusstark för att du kan titta på vintersport i ljusa omgivningar, utan problem. Vi lade däremot märke till att Philips-skärmen sänker ljusstyrkan gradvis i scener med mycket ljus, antagligen för att undvika inbränning.
Färgerna är också mycket starka och nyanserade, men också på den lite varma sidan av neutrala. I Filmmaker Mode är färgbalansen och gråskalan lite mer ojämn än vad du kan uppleva med en superneutral highend-skärm som Panasonic LZ1500, till exempel.
På samma gång ser Ambilight-ljuset till att bildupplevelsen får extra krydda.Den senaste generationen har blivit betydligt snabbare, mer finmaskig och exakt i färgerna, samtidigt som den klarar större lokal variation.
Den kritikerrosade HBO-serien The Last of Us (baserad på PlayStation-spelet med samma namn) ser fantastisk ut på Philips-skärmen och blir extra engagerande tack vare Ambilight-ljuset.
Den påkostade serien växlar mycket mellan scener i mörka och ljusa omgivningar, och mycket kreativ kameraanvändning! OLED+937 hänger alltid med på strapatserna och tar fram oanade detaljer i bilden, samtidigt som rörelserna är mjuka. Rörelseskärpan är mycket bra.
Philips-skärmen har olika bildlägen, vilket gör att man själv kan anpassa bilden efter sina egna preferenser. Föredrar du en neutral bild finns Filmmaker Mode som stänger av det mesta av videobehandlingen. Utöver de exakta Dolby Vision Ljus och Mörk finns det ett extra kontrastrikt Crystal Clear Mode, som piffar upp färgerna och kontrasten betydligt – men det är fortfarande mer sansat än det helt vilda Vivid-läget som vi minns från föregångaren. ISF-läge för professionell kalibrering med Calman Autocal finns också på plats.
Ny generation fyrsidig Ambilight
Naturligtvis kan vi inte recensera en Philips-TV utan att nämna Ambilight. Det speciella omgivningsljuset består av lysdioder som är integrerade på baksidan av skärmen. 937-modellen har ljuslister längs alla fyra sidorna, som ändrar färg i harmoni med handlingen på skärmen.
Ambilight har stött på en del ”intern” konkurrens den senaste tiden, eftersom man numera kan köpa Philips Hue Light Strips och koppla in vilken TV-skärm som helst via en HDMI Sync Box eller Hue Sync-appen. Men det är tydlig skillnad på ”hel- och halvfabrikat” i det här fallet!
Ambilight-ljuset på OLED+937 har nämligen en klar fördel, eftersom varje enskild LED är integrerad i TV:n och kan styras direkt av videoprocessorn. Detta ger mycket bättre kontroll över färgerna, och en bättre sammanhållning med bilden på olika ställen på skärmen.
Man kan välja olika inställningar för ljuset och hur snabbt det ska ändra färg i takt med bilden eller ljudet. Det kan även synkroniseras med Philips Hue-smartlampor som i princip gör det möjligt att lysa upp hela rummet i färg.
Ljudkvalitet
Den integrerade högtalaren från B&W är en viktig del av OLED+937 och den främsta anledningen till att Philips har lagt till plustecknet i modellnamnet. Ljudet är ju trots allt halva upplevelsen!
Den här nya modellen har förstärkt högtalarkonfigurationen från 3.1.2 till 5.1.2, tack vare extra 50 mm fullregisterelement på vänster och höger kortända. De ska bidra till bättre återgivning av surroundkanalerna. B&W-konstruktionen har annars dedikerade mellanregister- och diskantelement för vänster-, höger- och centerkanalen, inklusive den karaktäristiska ”tweeter on top”-diskanten i mitten.
Basåtergivningen kommer från ett ovalt 100 x 65 mm-element på baksidan och den totala effekten har höjts till 95 watt. Och om man vill kan man även bygga ut med en separat, extern subwoofer via en linjeutgång från TV:n. Hela högtalaren är för övrigt klädd i snyggt grått högtalartyg från danska Kvadrat.
Hur låter det då? Tja, efter våra erfarenheter med föregångaren hade vi ganska höga förväntningar på OLED+937, och den gör inte skam på sina rötter.
För det första är röståtergivningen spröd och klar, med bra synkronisering mellan bild och ljud. Dialogen mellan skådespelarna i The Last of Us får en realistisk närvaro och suger in oss i handlingen. Både Bella Ramseys ljusa och Pedro Pascals djupa röst framträder väldigt bra.
Precis som sin föregångare har OLED+937 en övertygande Atmos-surroundeffekt. När vi vrider upp volymen på ikoniska serier som Drive to Survive kan vi höra ljudeffekterna susa runt öronen. Ljudbilden får en storlek som sträcker sig långt bortom själva TV-skärmen.
Ljudet är så potent i mellanregister och diskant, och kan samtidigt spela så högt och rent, att det är frestande att lägga till mer djupbas. Som tur är har B&W och Philips öppnat för detta genom en separat ljudutgång på baksidan. Vi har tidigare testat detta med Philips OLED+986-modell med mycket bra resultat.
Obs! På grund av hur B&W-högtalaren är utformad kan ljudet lätt reflekteras via bordsytan och sidoväggarna. Man kan därför tjäna mycket på flytta runt TV:n lite och finjustera ljudnivån i de olika kanalerna i ljudmenyn.
Slutsats
Philips OLED+937 är en highend-TV med en fin kombination av design, bild och ljud. Den har ett slimmat utseende och läcker byggkvalitet samt en ljusstark OLED-panel från LG Display och en kraftfull bildprocessor i kombination med en Atmos-soundbar från Bowers & Wilkins. Detta ger TV:n en extra dimension i ljudet som man i normala fall måste skaffa en ganska så kostsam soundbar för att få. Lägg därtill det färgsprakande Ambilight-ljuset så har du en ganska så unik TV som är lätt att rekommendera.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser