TEST AV XTZ Spirit 11

SÄ ska det lÄta

Toppmodellen i den prisvÀrda Spirit-serien har allt. Och hinkvis med bas.

Ljud & Bild tycker:
En mÀktig golvmodell med stabil bas och ett öppet, energiskt ljud. Stilren design och ett pris som Àr vasst som ett rakblad.
Utan skumproppar passar basen bara för fanatiker. Toppen kan vara i vassaste laget. KrÀver en strömstark förstÀrkare.

Även om den mesta hifi-utrustningen krymper för varje Ă„r som gĂ„r sĂ„ finns det fortfarande en del musikĂ€lskare som tycker att det gĂ€rna fĂ„r synas att de satsat pĂ„ vĂ€lljud till vardagsrummet och dĂ€rför köpt sig ett par vĂ€lvuxna golvhögtalare som fĂ„r med djupbasen i musiken.
Svenska XTZ har under mer Àn ett Ärtionde utmanad den allmÀnna uppfattning om vad vÀlbyggda högtalare bör kosta. Detta har lett till en rad utmÀrkta modeller i olika storlekar. Och de stilrena, vÀlkonstruerade högtalarna har upprepade gÄnger fÄtt beröm i vÄra tester.
XTZ Spirit 11 Àr en fullvuxen golvhögtalare som mÀter en meter pÄ höjden. Med 19 cm pÄ bredden och 32 pÄ djupet Àr den fortfarande relativt inredningsvÀnlig och tar i sjÀlva verket mindre golvyta Àn en kompakt tvÄvÀgs stativhögtalare. Spirit-högtalarna finns i silkesmatt svart och vitt utförande som kÀnns angenÀmt utan att vara exklusivt.
Det handlar om en tvÄvÀgskonstruktion med tre element. TvÄ 6,5-tums bas/mellanregister med membran av papp som Àr förstÀrkt med ett flÀtat plastmaterial för att göra det extra styvt. Diskanten Àr en 1-tums silkesdome med en waveguide framför som dels anpassar spridningen efter bas/mellanregistret och dels ger lite extra förstÀrkning.

Diskanten gĂ„r att dĂ€mpa med 3 dB genom att ta bort en ”jumper”. Foto: XTZ
Diskanten gĂ„r att dĂ€mpa med 3 dB genom att ta bort en ”jumper”. Foto: XTZ

PÄ baksidan av det smala kabinettet finns terminalen med en enda uppsÀttning banankontakter. Man kan dÀmpa diskantnivÄn med 3 dB genom att ta bort en bygel. Basen gÄr att anpassa med hjÀlp av en skumplugg i basporten pÄ baksidan.

Overkill
Merparten av tiden spelade vi pĂ„ Marantz referenskombination SA-10 och PM-10, som med ett pris pĂ„ lĂ„ngt över 100 000 kronor Ă€r vĂ„ldsamt mycket dyrare Ă€n vad de flesta ens skulle drömma om att koppla in till Spirit 11. Å andra sidan vi Ă€r sĂ€kra pĂ„ att det inte finns detaljer som vi missar pĂ„ grund av svaga lĂ€nkar i kedjan.
För att prova med nÄgot helt annat kopplade vi Àven in en Nelson Pass Zen 2-förstÀrkare med klass A till högtalarna. Den Àr kÀnd för sin behagliga klang som sÀllan blir hÄrd eller obehaglig, och Äterger mellanregistret pÄ ett fantastiskt sÀtt.
Pass/XTZ-kombinationen fungerat förvÄnansvÀrt bra. Körverk var ett nöje att lyssna pÄ och en del hÄrdhet i toppen dÀmpades. Trots kÀnsligheten pÄ 87 dB orkade faktiskt den lilla 10-wattsförstÀrkaren driva högtalarna med ett respektabelt ljudtryck.

Rikligt med bas
Spirit 11 Ă€r en basreflexhögtalare men man kan Ă€ndra den till (nĂ€stan) sluten genom att stoppa in en skumplugg i basporten. Det brukar vara en nödlösning i krĂ„ngliga rum med dĂ„nande bas. Men i det hĂ€r fallet Ă€r det nĂ€stan en nödvĂ€ndighet. Med pluggen istoppad Ă€r basen fast, tung och fullt tillrĂ€cklig. Tar man ut pluggen sĂ„ Ă€r ljudet bara för basfanatiker. Och botten förlorar dessutom nyansering och har en tendens till ”one note bass”. Efter att ha testat bĂ„de med och utan plugg, och rent allmĂ€nt flyttat runt högtalarna tills de fick en optimal balans (ca 75 cm frĂ„n bakvĂ€ggen och en och en halv meter frĂ„n sidovĂ€ggarna) lyssnade vi resten av tiden med skumpluggen i.
Även diskanten kan justeras. I ”0 dB” -lĂ€get kan toppen kĂ€nnas lite vass och pĂ„trĂ€ngande. En dĂ€mpning med 3 dB flyttar balansen en smula – men utan att Spirit 11 pĂ„ nĂ„got sĂ€tt blir mörk i ljudet. Den nĂ„got skarpa toppen finns dĂ€r dock fortfarande, bara pĂ„ en lite dĂ€mpad nivĂ„.

Basreflexporten pÄ baksidan kan tÀppas till med en skumgummipropp. Foto: XTZ
Basreflexporten pÄ baksidan kan tÀppas till med en skumgummipropp. Foto: XTZ

KÀnsligheten 87 dB innebÀr att Spirit 11 inte Àr superkÀnslig, sÄ det lönar sig att para ihop den med en förstÀrkare som har gott om resurser. SÀrskilt om man vill lyssna pÄ de musikstilar som den passar allra bÀst. 100 watt Àr en bra början, men det Àr framför allt viktigt med rejÀla strömreserver som kan styra basÄtergivningen.

Ljudet av Spirit 11
Det finns kraft i de slanka XTZ-högtalarna. De ger ifrÄn sig en framÄt ljudbild dÀr orkestern framtrÀder snyggt framför högtalarna. Det finns tyngd i botten och diskanten Àr ocksÄ tydlig.
Ljudet klĂ€r i synnerhet rytmisk musik. En lĂ„t som ”Time Be Time” frĂ„n Middle Passage med Jonas Hellborg och Ginger Baker Ă„terges rappt och blixtsnabbt, och det finns gott om tryck i trummor och elbas. Detsamma gĂ€ller de elektroniska rytmerna i Abney Parks version av ”I Am Stretched On Your Grave”.
I det viktiga mellanregistret klarar sig Spirit 11 fint med det mesta. KörsĂ„ng och rap i ”Right Hand Man” frĂ„n Hamilton placeras klart mellan högtalarna och sĂ„ lĂ€nge förstĂ€rkaren Ă€r med pĂ„ noterna sĂ„ Ă€r det enkelt att skilja de olika stĂ€mmorna frĂ„n varandra. Kvinnoröster kan dock bli lite skarpa. Men det Ă€r en ren bagatell med tanke pĂ„ priset. Och anvĂ€nds högtalarna som frontar i en hemmabio sĂ„ kan det till och med vara en fördel eftersom biohögtalare oftast har ett lyft i samma register, vilket filmljudet mixas efter.
Ska man sĂ€tta ihop sin första ”riktiga” stereo sĂ„ Ă€r XTZ Spirit 11 Ă€r ett bra stĂ€lle att börja pĂ„ som högtalare. De har en stor och ganska sĂ„ detaljerat ljudbild som ger en uppfattning om vad som menas nĂ€r recensenter pratar om stereobild och djup. Byter man till ett par som kostar tre gĂ„nger sĂ„ mycket, till exempel System Audio Pandion 5, sĂ„ fĂ„r man i princip samma sak – fast mer av allt. Perspektivet blir bredare, bakvĂ€ggen pĂ„ scenen djupare, och luften mellan artisterna pĂ„ scenen renare. Och dĂ„ Ă€r man redan pĂ„ god vĂ€g att fundera pĂ„ sin nĂ€sta anlĂ€ggning …

Slutsats
XTZ Spirit 11 Àr ett fint exempel pÄ vad som gÄr att Ästadkomma med vÀl valda kompromisser, global produktion och stora volymer. Med ett pris pÄ bara Ättatusen kronor paret finns det ingen ekonomisk ursÀkt att nöja sig med mindre högtalare. Visst kan toppen bli lite dominant och basen Àr nÀstan för tung. Men helheten Àr fortfarande charmerande, spelstilen inbjudande och nÀr man ser prislappen sÄ tystnar kritiken. Med andra ord fÄr man massor av högtalare för pengarna. Spirit 11 passar framför allt bra till rytmisk och elektronisk musik. Gillar du kammarmusik och solosÄng sÄ kan den energiska spelstilen dock kÀnnas lite framfusig.

Foto: XTZ
Foto: XTZ
Fakta & Betyg:
 • XTZ Spirit 11
  TvÄvÀgs basreflex
  Element: 2 x 6,5-tums bas, 1-tums diskant
  EffekttÄlighet: 180 watt
  FrekvensomfĂ„ng: 34–22 000 Hz (+/–3 dB)
  KĂ€nslighet: 87 dB
  Impedans: 4–8 ohm
  MĂ„tt: 19 x 100 x 32 cm (BxHxD)
  Vikt: 21 kg
  FĂ€rg: Svart sammet, vit sammet

  Pris: 8,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×