Bang & Olufsen BeoVision 10-40

Bang & Olufsen BeoVision 10-40

Plus
Extrem svärta och kontrast. Supermjuka rörelser. Klart och fylligt ljud.
Minus
Priset.

Få elektroniktillverkare har fått känna på finanskrisen hårdare än lyxleverantören Bang & Olufsen. Köpstarka kunder dragit åt svångremmen och svårigheter på den trofasta hemmamarknaden har inneburit tuffa tider för det danska designmärket. B&O har rent traditionellt varit kända för att kunna erbjuda det allra yppersta inom TV, men har på senare år blivit beskyllda för att ha legat lite efter i den teknologiska utvecklingen. Stadigt sjunkande priser på platt-TV har nog inneburit att många undrat om B&O ska kunna förnya sig och anpassa sig till de nya tiderna …
 
BeoVision 10-40
Bang & Olufsens nya 40-tummare finns det däremot ingen bakåtsträvan med. Den LED-baserade flatskärmen har Full-HD-upplösning, 200 Hz-bildbehandling och inbyggt ljudsystem. Som alla kan se är formen tämligen otraditionell för att vara en widescreen-TV. I stället för den så vanliga rektangulära formen har B&O satsat på en nästintill kvadratisk. Det ger skärmen ett unikt utseende som B&O själva hävdar ska passa in bättre i vardagsrumsmiljöer, särskilt om den ska hängas på väggen bredvid andra konstverk. Att TV:n är avsedd att hängas på väggen understryks av den fasade aluminiumprofilen runt skärmen, som påminner mycket om en tavelram. 
Bang & Olufsen är kända för sin höga kvalitet, och det är en egenskap de håller fast vid. Det ser man redan på BeoVision 10:s kartong, som verkar dimensionerad för att rymma fyra 40-tummare. Det krävs två personer för att packa upp den. Trots diskreta mått har BeoVision 10 nämligen en högst ansenlig vikt, vilket främst beror på de organiska material som använts. Skillnaden mot en ordinär flatskärm är omedelbar. Här finns ingen formgjuten plast, det är snarare aluminium, glas och metall som gäller.
 
Bildkvalitet
Att B&O står för kvalitet är inte något nytt, men för priset på BeoVision 10 får man lov att förvänta sig en bildkvalitet av första klass. För att ta reda på hur det stod till med den saken kopplade vi in TV:n i testrummet och jämförde den bland annat med Pioneers plasmaskärm PDP-LX5090, Philips 46PFL9704 med LED-bakgrundsbelysning och Samsungs populära LED-TV i 7-serien.
Första intrycket är imponerande. Tack vare LED-panel, kontrastglas och inbyggd ljussensor har Bang & Olufsen-skärmen en svärta som tillhör toppklassen, och en imponerande återgivning av mörka filmscener. Den överträffas faktiskt bara av Philips toppmodell när det gäller förmågan att visa fullständigt svart. Detaljeringen i mörka scener är dessutom mycket bra. Det är bara när skärmen är fullständigt mörklagd som vi kan skymta lite ströljus från ljusdioderna i kanterna.
B&O har valt en bildestetik som ligger en aning på den kalla sidan av neutralt. Jämfört med vår referensskärm från Pioneer kan man se att BeoVision 10 har en svag, blåaktig ton. Men det är inte på något sätt tal om ett irriterande färgstick – bara en svag ”signatur” som enligt B&O själva är resultatet av omfattande undersökningar om folks bildpreferenser vid fabriken i Struer. Själva färgåtergivningen upplevs som mycket jämn och välnyanserad, men vi hade kunnat tänka oss ett särskilt, mer neutralt ”film-läge” i stil med vad exempelvis Panasonic har i sina plasmaskärmar (så kallat THX-läge).
Totalt sett vittnar bildkvaliteten om att B&O:s ingenjörer har gjort ett ytterst grundligt jobb med fabriksinställningarna. Det är nödvändigt också, för du kan inte göra några stora ändringar av bilden själv. Det finns bara ett bildläge, som visserligen anpassar sig automatiskt efter källmaterialet samt rummets ljusförhållanden. Detta visar sig fungera bra och i praktiken kan du gå från att titta på nyheter en solig dag till att titta på film på kvällen utan att göra några ändringar med fjärrkontrollen.
 
Överlägsen ljuskontroll
En av de största utmaningarna för en flatskärm är just att tackla olika ljusförhållanden och att kunna bjuda på en optimal bild i både ljusa och mörka omgivningar. BeoVision 10 kan skryta med den bästa ljuskontrollen vi har skådat, och det beror inte enbart på den ljusstarka LED-bildpanelen utan också på det speciella kontrastglas som skärmen är utrustad med. Det svagt tonade glaset ger TV:n full kontroll över hur mycket ljus som smiter in och ut genom skärmen.
I en vanlig situation med mycket dagsljus reducerar glaset ljusinsläpp och förhindrar att skärmen blir grå, som man kan uppleva med en del plasmaskärmar. I mörka miljöer ger det en bättre svärta genom att dämpa ljusutsläppet. Denna typ av glas är kostsam att framställa men är extra fördelaktig att använda tillsammans med LED-paneler, som redan har mer än tillräcklig ljusstyrka. Glaset kan också beställas med en speciell ytbehandling som minskar reflektioner, vilket kan vara en fördel om TV:n ska stå i ett rum med mycket fönster.
 
Mjuka rörelser
Den kraftfulla bildmotorn med 200 Hz-bildbehandling, som B&O själva har varit med om att utveckla, arbetar otroligt fort. Den inte bara dubblar, utan fyrdubblar antalet bilder varje sekund för att skapa jämna rörelser. Vi testade BeoVision under OS i Vancouver och lät skärmen ta hand om direktsändningar i HD med gott resultat.
Jämfört med en bra 100 Hz-skärm som Samsung UE40B7050 har BeoVisions 200 Hz-system klara fördelar. Man kan lätt se att rörelserna på skärmen är ännu mjukare och mer sömlösa, utan tendenser till eftersläpningar eller skuggartefakter. När vi jämför med en annan 200 Hz-apparat, Philips 46PFL9704H, är förhållandena mer lika, men även då upplevde vi B&O:s bildbehandling som ett strå vassare – och det säger en hel del.
 
Exceptionellt ljud
Att kombinera en bra bild med ett bra ljud kan vara en både komplicerad och kostsam affär. Nästan oberoende av vilken flatskärm du köper får du räkna med att lägga 5 000 eller 10 000 kronor på en separat ljudanläggning om ljudkvaliteten ska bli lika hög som bildkvaliteten. Men det slipper man med BeoVision 10. Dolt bakom den diskreta tygfronten sitter ett ljudsystem som överträffar allt annat vi hört av integrerat TV-ljud. Anläggningen består av tvåvägshögtalare samt en separat bashögtalare, alla med egna förstärkare.
Ljudåtergivningen låter också mer som en bra hifi-anläggning än en TV. BeoVision fyller hela rummet med ljud och låter väldigt imponerande med allt TV-material, oavsett om det är nyheter, sport eller film. Den utmärker sig särskilt med röster, men har också tillräckligt med ”krut” för att övertyga med film och musikprogram. Apparaten har dessutom inbyggd dekoder för surroundljud (Dolby Digital, DTS) så att den som vill ha full surround kan koppla in B&O:s aktiva högtalare direkt till TV:n. Högtalarna i TV:n fungerar då som centerhögtalare, medan de övriga kanalerna återges av externa högtalare. 
 
Hur mycket kostar den?
Att köpa en B&O-TV påminner onekligen en smula om att beställa en ny bil. Du har många valmöjligheter och för att få TV:n som du vill ha den får du vara beredd att lägga till åtskilliga tusenlappar på grundpriset.
Från början kostar BeoVision 10 närmare 60 000 kronor och då ingår fjärrkontroll. Men ingen fästanordning. Skärmen kan beställas med motorstyrt golvstativ (7 500 kr) eller ett ledat väggfäste (3 300 kr) som gör att skärmen kan vinklas upp till 45 grader åt höger eller vänster. Vill du ha antireflexbehandlad skärm får du lägga till ytterligare 7 500 kronor. Kabinett finns i svart eller vitt för 6 600 kronor. Du kan också beställa extra tygfront till högtalardelen i svart, silver, grått, blått, orange eller vitt för 1 900 kronor.

Få elektroniktillverkare har fått känna på finanskrisen hårdare än lyxleverantören Bang & Olufsen. Köpstarka kunder dragit åt svångremmen och svårigheter på den trofasta hemmamarknaden har inneburit tuffa tider för det danska designmärket. B&O har rent traditionellt varit kända för att kunna erbjuda det allra yppersta inom TV, men har på senare år blivit beskyllda för att ha legat lite efter i den teknologiska utvecklingen. Stadigt sjunkande priser på platt-TV har nog inneburit att många undrat om B&O ska kunna förnya sig och anpassa sig till de nya tiderna …   BeoVision 10-40 Bang & Olufsens nya 40-tummare finns det däremot ingen bakåtsträvan med. Den LED-baserade flatskärmen har Full-HD-upplösning, 200 Hz-bildbehandling och inbyggt ljudsystem. Som alla kan se är formen tämligen otraditionell för att vara en widescreen-TV. I stället för den så vanliga rektangulära formen har B&O satsat på en nästintill kvadratisk. Det ger skärmen ett unikt utseende som B&O själva hävdar ska passa in bättre i vardagsrumsmiljöer, särskilt om den ska hängas på väggen bredvid andra konstverk. Att TV:n är avsedd att hängas på väggen understryks av den fasade aluminiumprofilen runt skärmen, som påminner mycket om en tavelram.  Bang & Olufsen är kända för sin höga kvalitet, och det är en egenskap de håller fast vid. Det ser man redan på BeoVision 10:s kartong, som verkar dimensionerad för att rymma fyra 40-tummare. Det krävs två personer för att packa upp den. Trots diskreta mått har BeoVision 10 nämligen en högst ansenlig vikt, vilket främst beror på de organiska material som använts. Skillnaden mot en ordinär flatskärm är omedelbar. Här finns ingen formgjuten plast, det är snarare aluminium, glas och metall som gäller.   Bildkvalitet Att B&O står för kvalitet är inte något nytt, men för priset på BeoVision 10 får man lov att förvänta sig en bildkvalitet av första klass. För att ta reda på hur det stod till med den saken kopplade vi in TV:n i testrummet och jämförde den bland annat med Pioneers plasmaskärm PDP-LX5090, Philips 46PFL9704 med LED-bakgrundsbelysning och Samsungs populära LED-TV i 7-serien. Första intrycket är imponerande. Tack vare LED-panel, kontrastglas och inbyggd ljussensor har Bang & Olufsen-skärmen en svärta som tillhör toppklassen, och en imponerande återgivning av mörka filmscener. Den överträffas faktiskt bara av Philips toppmodell när det gäller förmågan att visa fullständigt svart. Detaljeringen i mörka scener är dessutom mycket bra. Det är bara när skärmen är fullständigt mörklagd som vi kan skymta lite ströljus från ljusdioderna i kanterna. B&O har valt en bildestetik som ligger en aning på den kalla sidan av neutralt. Jämfört med vår referensskärm från Pioneer kan man se att BeoVision 10 har en svag, blåaktig ton. Men det är inte på något sätt tal om ett irriterande färgstick – bara en svag ”signatur” som enligt B&O själva är resultatet av omfattande undersökningar om folks bildpreferenser vid fabriken i Struer. Själva färgåtergivningen upplevs som mycket jämn och välnyanserad, men vi hade kunnat tänka oss ett särskilt, mer neutralt ”film-läge” i stil med vad exempelvis Panasonic har i sina plasmaskärmar (så kallat THX-läge). Totalt sett vittnar bildkvaliteten om att B&O:s ingenjörer har gjort ett ytterst grundligt jobb med fabriksinställningarna. Det är nödvändigt också, för du kan inte göra några stora ändringar av bilden själv. Det finns bara ett bildläge, som visserligen anpassar sig automatiskt efter källmaterialet samt rummets ljusförhållanden. Detta visar sig fungera bra och i praktiken kan du gå från att titta på nyheter en solig dag till att titta på film på kvällen utan att göra några ändringar med fjärrkontrollen.   Överlägsen ljuskontroll En av de största utmaningarna för en flatskärm är just att tackla olika ljusförhållanden och att kunna bjuda på en optimal bild i både ljusa och mörka omgivningar. BeoVision 10 kan skryta med den bästa ljuskontrollen vi har skådat, och det beror inte enbart på den ljusstarka LED-bildpanelen utan också på det speciella kontrastglas som skärmen är utrustad med. Det svagt tonade glaset ger TV:n full kontroll över hur mycket ljus som smiter in och ut genom skärmen. I en vanlig situation med mycket dagsljus reducerar glaset ljusinsläpp och förhindrar att skärmen blir grå, som man kan uppleva med en del plasmaskärmar. I mörka miljöer ger det en bättre svärta genom att dämpa ljusutsläppet. Denna typ av glas är kostsam att framställa men är extra fördelaktig att använda tillsammans med LED-paneler, som redan har mer än tillräcklig ljusstyrka. Glaset kan också beställas med en speciell ytbehandling som minskar reflektioner, vilket kan vara en fördel om TV:n ska stå i ett rum med mycket fönster.   Mjuka rörelser Den kraftfulla bildmotorn med 200 Hz-bildbehandling, som B&O själva har varit med om att utveckla, arbetar otroligt fort. Den inte bara dubblar, utan fyrdubblar antalet bilder varje sekund för att skapa jämna rörelser. Vi testade BeoVision under OS i Vancouver och lät skärmen ta hand om direktsändningar i HD med gott resultat. Jämfört med en bra 100 Hz-skärm som Samsung UE40B7050 har BeoVisions 200 Hz-system klara fördelar. Man kan lätt se att rörelserna på skärmen är ännu mjukare och mer sömlösa, utan tendenser till eftersläpningar eller skuggartefakter. När vi jämför med en annan 200 Hz-apparat, Philips 46PFL9704H, är förhållandena mer lika, men även då upplevde vi B&O:s bildbehandling som ett strå vassare – och det säger en hel del.   Exceptionellt ljud Att kombinera en bra bild med ett bra ljud kan vara en både komplicerad och kostsam affär. Nästan oberoende av vilken flatskärm du köper får du räkna med att lägga 5 000 eller 10 000 kronor på en separat ljudanläggning om ljudkvaliteten ska bli lika hög som bildkvaliteten. Men det slipper man med BeoVision 10. Dolt bakom den diskreta tygfronten sitter ett ljudsystem som överträffar allt annat vi hört av integrerat TV-ljud. Anläggningen består av tvåvägshögtalare samt en separat bashögtalare, alla med egna förstärkare. Ljudåtergivningen låter också mer som en bra hifi-anläggning än en TV. BeoVision fyller hela rummet med ljud och låter väldigt imponerande med allt TV-material, oavsett om det är nyheter, sport eller film. Den utmärker sig särskilt med röster, men har också tillräckligt med ”krut” för att övertyga med film och musikprogram. Apparaten har dessutom inbyggd dekoder för surroundljud (Dolby Digital, DTS) så att den som vill ha full surround kan koppla in B&O:s aktiva högtalare direkt till TV:n. Högtalarna i TV:n fungerar då som centerhögtalare, medan de övriga kanalerna återges av externa högtalare.    Hur mycket kostar den? Att köpa en B&O-TV påminner onekligen en smula om att beställa en ny bil. Du har många valmöjligheter och för att få TV:n som du vill ha den får du vara beredd att lägga till åtskilliga tusenlappar på grundpriset. Från början kostar BeoVision 10 närmare 60 000 kronor och då ingår fjärrkontroll. Men ingen fästanordning. Skärmen kan beställas med motorstyrt golvstativ (7 500 kr) eller ett ledat väggfäste (3 300 kr) som gör att skärmen kan vinklas upp till 45 grader åt höger eller vänster. Vill du ha antireflexbehandlad skärm får du lägga till ytterligare 7 500 kronor. Kabinett finns i svart eller vitt för 6 600 kronor. Du kan också beställa extra tygfront till högtalardelen i svart, silver, grått, blått, orange eller vitt för 1 900 kronor.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Bang & Olufsen BeoVision 10-40
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Bang & Olufsen BeoVision 10-40
40-tums LED, 1920 x 1080
200 Hz-bildbehandling
2 HDMI-ingångar (kan utökas)
TV-mottagare: DVB-HD/MPEG4
Pris: från 59 800 kr

Pris: 59800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.