Sony KD-65X9005C

The Beauty

Sony har lyckats bygga en av världens tunnaste TV-apparater, men X90C har mer att erbjuda än bara ett vackert yttre.

Plus
Smal och läcker design, en uppsjö av smarta finesser och mycket hög bildkvalitet med bred betraktningsvinkel, gör Sony X9005C till ett bra allround-paket.
Minus
Android-gränssnittet känns fortfarande lite ofärdigt och X9005C stöter på hård konkurrens från sin mer voluminöse storebror X9305C när det gäller bildkvalitet.

Sonys nya designskärm tar rekordliten plats för att vara en 65-tummare. Den är en av de allra, allra tunnaste skärmarna på hela marknaden och faktiskt den allra tunnaste i LCD-klassen, bara överträffad av ett par exotiska OLED-skärmar från LG.

De som synar Sony-skärmen närmare i sömmarna noterar dock att den nedre delen av skalet är tjockare och sticker ut mer än resten. Skärmen är därför inte lika tunn längs hela ytan, Sony-ingenjörerna har dock designat ett särskilt väggfäste till X90 som gör att TV:n i praktiken kan hängas helt intill väggen. Tillsammans med en ytterst tunn ram runt själva bildpanelen ger detta TV:n ett oerhört modernt och läckert utseende.

 

Användning och finesser

Sony-skärmen säljs med två fjärrkontroller. Först den traditionella fjärren med massor av knappar, som har fått en ansiktslyftning med dedikerade knappar för nya funktioner (inklusive en särskild Netflix-knapp). Dessutom ingår en ny beröringskänslig svepkontroll: genom att dra med tummen över styrplattan och trycka kan man navigera i, välja och bekräfta olika funktioner. Fjärrkontrollen har också en inbyggd mikrofon för röstsökningar på Google.

Den största förändringen i skötseln är definitivt det nya Android-systemet. Menyerna har fått en helt ny look som kan påminna om mobilskärmen på en Sony Xperia-smartmobil. Men även om det finns en tydlig Sony-prägel på menyerna och ljudsignalerna så är det uppenbart att Google vill ha ett ord med i laget om hur menyerna ska utformas. Till exempel är sökfältet och genvägen till YouTube placerade överst bland menyalternativen, före andra appar och ingångsväljaren. Vi skulle ha uppskattat en mer personlig menystruktur som var sorterad efter vad man själv gillar att titta på. Det kan också verka som om den nya funktionaliteten är lite överväldigande i Sony-TV:n till en början.

X90C har en snabbstartsfunktion som gör att skärmen sätts på snabbt från standby-läge, men det känns inte som om programvaran hänger med riktigt i början. Den måste koppla upp sig på nätet och leta efter de senaste uppdateringarna. En del av detta är oundvikligt, nu när även TV-apparaterna ska vara en del av den ”uppkopplade världen”. Men det hade varit fint om uppdateringarna hade kunnat göras under tiden TV:n var i viloläge, vilket vi antar att den kommer att vara förr eller senare.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

 

Bildkvalitet

Användning och finesser är dock bara medlet, bildåtergivningen är målet. Ur den synvinkeln är X90C väl rustad med en LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching) som säkrar en bred insynsvinkel och bevarar färgerna även när man sitter ut mot sidan. Vårt testexemplar präglades av att vara ett bra sådant, utan synliga pixelfel eller irriterande ojämnheter från bakbelysningen.

Alla LCD-skärmar med kantbelysning har en lite ojämn fördelning av ljus och Sony-skärmen borde egentligen befinna sig i riskzonen eftersom fenomenet är mer utbrett på stora och tunna bildpaneler. Vi noterade inga stora inslag av ”clouding” i mörka scener, som det heter på fackspråk. En sak noterar vi dock: en svag tendens till så kallad ”dirty screen effect”, där små ojämnheter i ljusfördelningen får skärmen att se smutsig ut. 65X90 har en smula sådant, men vi har sett betydligt värre. Vilket förhoppningsvis tyder på en bra urvalsprocess på fabriken.

Sony har visat med sina 4K-TV-apparater och projektorer att de behärskar uppskalning och allmän bildbehandling ända ut i fingerspetsarna. X9005S gör ett exemplariskt jobb med att skala upp vanligt HD-material till 4K. Den får fram detaljerna utan att överdriva skärpan runt konturer, och skapar en trovärdig och naturtrogen bild. Även material med lägre upplösning än HD-kvalitet, oavsett om det är TV eller YouTube, ser förvånansvärt bra ut.

kd-65x9005c
65X9005C är en mycket smal och läcker TV. Sony hävdar faktiskt att detta är världens tunnaste LCD-TV.

Allra bäst resultat får man naturligtvis med äkta 4K-material. X90C stöder HEVC-videokomprimering och gör det alltså möjligt att avnjuta Netflix i äkta 4K-upplösning, under förutsättning att du har en tillräckligt snabb internetuppkoppling. Kvaliteten på serier som Breaking Bad och Bloodline är starka argument för att välja en 4KTV. Vi testade också med ett par extra högupplösta demoklipp i äkta 4K-kvalitet via USB, och då var det som om Sony-skärmen lade i en extra växel och ännu en ”hinna” försvann mellan oss och handlingen på skärmen.

Sony-skärmen har som nämnts extra bred betraktningsvinkel för att vara en LCD-skärm, vilket betyder att man kan få en bra bildkänsla även om man sitter flera stycken i TV-soffan. Svärtan och kontrasten är dock inte helt i referensklass. Här får X90C se sig besegrad av andra TV-apparater i prisklassen, inklusive Sonys egen X93C som har en VA-baserad LCD-panel med mer exakt ljuskontroll.

 

Ljudkvalitet

Detta är en extremt tunn TV och för att lyckas med det konststycket har Sony naturligtvis varit tvungna att spara in på en del ställen. Det finns inget utrymme över för ordentliga högtalare, knappt något utrymme alls. För att lösa detta har Sony placerat högtalarna på undersidan där de fyrar av ljudet nedåt. Ljudkvaliteten har dock ändå en duglig klarhet och fungerar helt godkänt för dialog, nyheter och underhållning. Men så fort man blandar in musik eller filmeffekter hörs det att ljudnivån är tämligen tunn och begränsad.

 

Slutsats

Vid första anblicken kan Sony 65X9005C verka vara en typisk design-TV, där det lagts mer vikt vid formgivning och utseende än bästa möjliga bild. Långtifrån, detta visar sig vara en på många sätt fullgod TV, även för kräsna bildentusiaster – framför allt de som redan har en separat ljudanläggning! Det smala formatet kan faktiskt vara en bonus eftersom det ger en möjlighet att få plats med en större skärm än som är möjligt med klumpigare konstruktioner. I skrivande stund är det priset som är den största nackdelen. Visst måste man ”lida lite” för skönheten, men just nu känns TV:n lite dyr jämfört med såväl X9305C som andra konkurrenter.

Bästa pris på Sony KD-65X9005C
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 65-tums LED LCD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Triluminous-bildpanel
  • Netflix 4K
Pris: 39000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Knappar för soffsurfare

Din smart-TV har en hel dator inbyggd – Corsair vill ge dumburken ett ordentligt tangentbord.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.