annonse
annonse
annonse

Panasonic 55CX700

Multitalangen

Panasonics nya CX700-serie imponerar. En bra TV rakt igenom!

Panasonic-skärmen har bra svärta, jämn ljusfördelning och naturtrogna färger, och har dessutom blivit lite snabbare och mer användarvänlig än tidigare generationer.
Smart-plattformen från Firefox fungerar bra – tänk bara på att utvecklingen av nya appar till det här systemet kan ta längre tid än till andra plattformar.
annonse

Panasonic hade några av förra årets mest kritikerrosade TV-modeller. Både flaggskeppet AX900 och den billigare AX800 – båda med knivskarp 4K-upplösning – fick mycket lovord för tjusig bildkvalitet och många finesser. Enda nackdelen med Panasonic-toppmodellerna var det höga priset! I år är det japanska märket tillbaka med en rad nya modeller som täcker ett betydligt bredare prisspektrum och som påstås vara rejält uppdaterade på programvarusidan.

Mitt i sortimentet hittar vi den milt prissatta CX-serien som utgörs av skärmstorlekar från 48 till 65 tum.

 

Design och byggkvalitet

Vi som minns Panasonic från plasma-dagarna har alltid förknippat dem med en byggkvalitet av viss standard. Plasmaskärmarna var tvungna att vara tunga och rejält byggda för att fungera riktigt, och lite av den gedigenheten präglar fortfarande LCD-skärmarna från dem. Även om TV-apparaterna har blivit betydligt smalare så föredrar Panasonic fortfarande metall före plast.

55CX700 har en smakfull, minimalistisk design med mörkgrå ram. Den har ingen sockel du kan vända på, bara två enkla metallfötter på var sin ytterkant. Dessa kräver alltså att TV-bänken är lika bred som TV:n. Annars går det naturligtvis också att väggmontera med VESA-standardfäste.

 

Användning och finesser

Detta är första gången vi testar Panasonics 2015-modeller med nya Mozilla Firefox-användargränssnittet. Och det ger absolut mersmak. Panasonics gamla app-meny med rutsystem var väldigt trög och mogen att bytas ut. Det nya menysystemet känns mycket snabbare och mer intuitivt att använda. En tryckning på Apps-knappen tar fram runda snabbvalsikoner på skärmen, som alla representerar genvägar till olika innehåll. Du kan anpassa menyraden efter vad du helst vill titta på. Vi gillar metoden: menyerna försöker inte vara mer extravaganta än de behöver, och tar oss snabbt dit vi vill.

Panasonic 55CX700 _Fjernkontroll
Fjärrkontrollen har fått nya genvägsknappar som tar oss snabbare till det vi vill titta på, inklusive en särskild Netflix-knapp!

De största förändringarna ligger dock i gränssnittet: i de mer tekniska inställningsmenyerna ser saker och ting ut ungefär som förut. Fjärrkontrollen är också sig ganska lik, med stora och tydliga knappar. Utöver den traditionella fjärrkontrollen har CX700 en extra fjärrkontroll med styrplatta (touchpad) som förenklar navigeringen i vissa fall.

Övergången till Firefox betyder att TV:ns smartfunktioner bygger på den öppna HTML5-standarden. Det innebär att en del populära appar måste konverteras för att passa Panasonics TV-apparater. Att konvertera appar blir inga större problem för de stora aktörerna, och under testets gång blev både YouTube och Netflix (i 4K-version) tillgängligt till CX700. Däremot kan det vara mindre lockande för små utvecklare att göra appar speciellt till Panasonic eftersom det når färre användare än exempelvis Android.

 

Bildkvalitet

Panasonic har ett överflöd av nya TV-modeller i år och läsare som vill ha en närmare inblick i sortimentet kan ta en titt på vår guide på nätet. En snabb genomgång kan dock vara på sin plats: CX700-serien som vi testar här har en LED-baserad LCD-panel av typen VA. Dessutom finns CX750-serien som har en LCD-panel av typen IPS. Detta är alltså två modellserier som verkar vara väldigt snarlika på ytan, men som har två aningen olika paneltyper på insidan. VA-tekniken är känd för att ha bra ljuskontroll, vilket innebär bra svärta och kontrast. IPS är däremot känd för att bevara bildkvaliteten i en bredare insynsvinkel, men har ofta en mattare svärta. Man får helt enkelt välja efter vilket användningsområde TV:n ska ha.

CX700 är onekligen ett bra exempel på VA-panelens egenskaper. Sätter man sig till rätta i soffan mitt framför skärmen så är bilden väldigt bra! För det första har skärmen oerhört bra ljusfördelning. Vårt testexemplar hade inga synliga problem med så kallad ”clouding”, där mörka bilder har ljusa fläckar och andra ojämnheter. Tvärtemot har Panasonic en mycket jämn och fin kontrast över hela skärmen.

Panasonic 55CX700 Firefox1
Årets nya Panasonic-modeller har ett nytt operativsystem från Firefox. Menygrafiken har blivit betydligt läckrare, snabbare och mer överskådligt.

Svärtan är föredömligt bra – inte helt kolsvart som en OLED eller plasma, men närapå! Dessutom kan den skryta med en superstark – riktigt bländande vit – ljusstyrka när det behövs. Det betyder att allt finns till hands för att man ska kunna avnjuta film och TV-serier kvällstid och titta på sport dagtid med mycket ljus i rummet.

Traditionsenligt har Panasonic lagt stor vikt vid en nyanserad, naturtrogen och inte alltför överdriven färgåtergivning. 55CX700 har en väldigt neutral färgpalett där alla nyanser framträder. Den faller inte heller för frestelsen att överdriva bildskärpan: här finns inga tendenser till att höja konturskärpan eller framhäva detaljer i alltför hög grad. Resultatet är en bild som är behaglig och avslappnande att titta på.

Alla superlativ har dock en viss reservation: för att ha glädje av bildkvaliteten måste du befinna dig tämligen vinkelrätt framför TV:n. Du behöver inte flytta dig längre än ett par meter från mittenplatsen i soffan för att färgerna ska bli betydligt blekare och svärtan mer gråaktig. Detta är dock ett vanligt LCD-fenomen som Panasonic är långtifrån ensamma om.

Panasonic VIERA 55CX700  TX-55CX700 65 inch Front-1

 

Kalibrering

De visuella intrycken bekräftades bara när vi plockade fram kalibreringsutrustningen. 55CX700 mäter bra redan från fabriken, eller ”direkt ur kartongen” som vi brukar säga. Det enda vi kan hitta som är värt att pilla på är att de allra mörkaste gråtonerna blir mer svarta än grå (så kallat ”black crush”). I övrigt finns det bara små avvikelser i färgåtergivning och gammakurvor i förhållande till gällande standarder och är relativt enkla att fintrimma med hjälp av menyerna. CX700-serien har full, 10-punkters kalibrering av både färgrymd och gråskala.

– Den här TV:n är rena drömmen att kalibrera, den mäter bra från början och är lätt att finjustera, säger Ljud & Bilds ständige kalibrerare Gorm Sørensen.

 

Ljudkvalitet

Utöver en tjusig bildkvalitet är TV:n utrustad med ett klart godkänt ljudsystem. Högtalare monterade i underkant samt en extra bas på baksidan ger klara och fylliga dialoger, men spränger inte direkt ljudvallen. Som vanligt rekommenderar vi en separat ljudlimpa eller hemmabioanläggning om du vill ha ett ljud som matchar bilden.

 

Slutsats

Panasonic 55CX700 seglar upp som en högintressant TV i mellanprisklassen. Välbalanserad och naturlig bild utan överdrifter är ett vinnande recept i vår bok, och 55CX700 drar inte skam över sitt ursprung. Dessutom finns alla de viktigaste finesserna på plats. Detta är en TV som gör väldigt mycket rätt, och till ett förnuftigt pris. Det betyder att vi tryggt kan ge den vår särskilda rekommendation!

Bästa pris på Panasonic 55CX700
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums 4K LED LCD, 3840 x 2160
  • Super Bright Panel
  • 800 Hz
  • Studio Master Processing
  • 3 HDMI 2.0, 2 USB
  • MPEG4
Pris: 15000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.