Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Rotel RA-1592

Modern kraft

Den här förstärkaren låter musiken stå på helt egna ben, utan att blanda sig i. Och så är den en av de kraftigaste i klassen och driver i princip vad som helst.

Skrivet av / 2017-01-02 - 15:40
Rotel RA-1592
Geir Gråbein Nordby

Diskret blått ljus är snyggt mot silverfärgad finish i borstad aluminium. Foto: Rotel
Diskret blått ljus är snyggt mot silverfärgad finish i borstad aluminium. Foto: Rotel

Strömningstjänsterna har gjort musiken mer lättillgänglig än någonsin. Hifi-produkterna måste hänga med i tiden och det är inte konstigt att många kunder lockas till moderna allt-i-ett-lösningar som styrs med en app och strömmar musiken direkt från mobilen. Sonos och Bluesound är bara två exempel på märken som har specialiserat sig på kompakta streaming-apparater.
Ändå är det något visst med att gå tillbaka till traditionell hifi efter att ha använt de praktiska allt-i-ett-apparaterna ett tag. Att lyssna på musiken genom en ordentlig förstärkare och ett par påkostade högtalare är nämligen något helt annat. Att höra hela ljudbilden i bred stereo, med basinstrument som bygger ett fundament under gitarrerna, ett luftigt syntlandskap och en röst som sticker ut från allt och blottar hela sin själ.

Vad sägs om hela sju digitalingångar inklusive USB-PC-ingång som stöder alla högupplösta format? Skivspelaringång finns också på plats. Med andra ord: en komplett förstärkare. Foto: Rotel
Vad sägs om hela sju digitalingångar inklusive USB-PC-ingång som stöder alla högupplösta format? Skivspelaringång finns också på plats. Med andra ord: en komplett förstärkare. Foto: Rotel

Därför är det fint att se att även de traditionella stereoförstärkarna hänger med i den digitala utvecklingen. Rotel är kända för en minimalistisk” no nonsense”-approach till hifi, med förhållandevis få knappar på sina förstärkare. Men på senare tid har funktioner blivit allt viktigare och flera digitala ingångar har blivit naturligt. RA-1592 är toppmodellen bland de integrerade, och där hittar vi hela sju digitalingångar, inklusive en USB-PC-ingång som stöder högupplösta ljudfiler upp till 192 kHz (och dessutom DSD). Lägg därtill en iPhone-kompatibel USB-port, och faktiskt även trådlös Bluetooth-anslutning, så inser man att Rotel har tagit det digitala på allvar. Även analogfantasterna kan glädjas av både balanserad XLR-ingång och skivspelaringång som stöder MM-pickup.
Enligt Rotel är RA-1592 i grund och botten en sammanslagning av förförstärkaren RC-1590 och effektförstärkaren RB-1582 mkII i ett och samma kabinett. Något förenklat, naturligtvis, för att få ner priset.
Nu är visserligen 25 000 kronor långtifrån billigt, men man får lov att förvänta sig en ljudkvalitet i toppklassen. Det vet Rotel, som har utrustat förstärkaren med en häftig ringkärnetransformator som levererar tillräckligt med ström till ett förstärkeri på 200 watt per kanal i 8 ohm. Det är inte vardagsmat att få sådan kraft för under trettio – för att inte säga femtio – tusen kronor. Till och med Hegel, som vi länge betraktat som kungen av kraft per investerad krona, kan inte leverera så hög effekt för under 40 000 kronor.

Rotel har dessutom använt komponenter av toppkvalitet, analoga såväl som digitala. Bland annat hittar vi en 32 bit/768 kHz-digitalomvandlare från AKM.
För maximal flexibilitet är förstärkaren utrustad med förstegsutgång, dubbla subwoofer-utgångar och dessutom två högtalarutgångar som båda kan stängas av och sättas på individuellt. I menyn kan man välja ljusstyrka på displayen, sätta på och stänga av tonkontroller, justera balans samt välja om förstärkaren ska styras via nätverk. Ja, för det kan den också, via ethernet-kabel. Den kan alltså tas med i ett styrsystem från exempelvis Crestron eller Control4, och på så sätt bli en del av ett avancerat smarthem.

RA-1592 ser tuff ut även i svart. Foto: Rotel
RA-1592 ser tuff ut även i svart. Foto: Rotel

Ljudkvalitet
Det är ofta svårt att beskriva ljudet av en Rotel-produkt, eftersom inte brukar finns någon speciell prägel att tala om. Så är det här också. Kopplad till de sagolika Sonus faber Olympica III (100 000 kronor) tar RA-1592 ett steg åt sidan och låter högtalarna presentera musiken så som vi vet att de kan. Olympica III har en del fokus på mellanregistret och rullar av tidigare i övertonerna än en del andra högtalare. Men de låter varmt och fylligt, med en oerhört potent bas. Det är bara att luta sig tillbaka och sluta ögonen när Kate Boys ”Northern Lights” intar scenen, spelat från en MacBook Pro som är inkopplad till USB-porten. Det är full kontroll på varje svängning, basen pumpar och australiska Kate Akhursts röst är klar som dagen. Syntlandskapet är luftigt och utsträckt, och i allt jag hör finns det ingenting alls som går att klaga på.
Med Ani DiFrancos bittra folkballad ”Done Wrong” från det klassiska albumet ”Dilate” flyter steelgitarren i luften, Anis röst är nära och öm. Och när bastrumman äntligen gör entré så finns det ett slags självklarhet i kontrollen som man inte får med billigare förstärkare.

Vill man ha mer luft i ljudbilden så är det bara att byta högtalare. För när Sonus faber får ge vika för Audiovector SR3 Avantgarde Arreté (77 000 kr) så blir det genast mer liv och luft i toppen. Man tappar lite av värmen i mellanregistret och basen känns en smula tunnare. Men ljudbilden svävar mer genomskinligt i luften, och gillar man klassisk musik så har Audiovector-högtalarna ett försprång. Rotel RA-1592 låter högtalarna blomma ut, och ger oss luften vi skriker efter när vi hör Anne Sofie von Otters röst i hennes 1997-version av Schuberts ”Ave Maria”. Riktigt bra.
Jag blev också sugen på att testa Bluetooth-överföringen. Och den överraskade mig positivt, även om det naturligtvis låter plattare och tamare än med ordentlig, okomprimerad musik inkopplad till någon av DAC-ingångarna. Men det funkar ganska så bra, vilket säkert en del förfest-gäster lär uppskatta.

Utmanare
Det finns flera bra förstärkare för 20 000 kronor. Två av dem står i testrummet, nämligen Denon PMA-2500NE och Hegel Röst. Vill du ha ett fylligare ljud så målar Denon upp en varmare, mer pompös och välvuxen ljudbild. Men basen flyter ut lite mer, medan Rotel är stramare och bättre definierad. I det hänseendet låter Rotel mer som Hegel Röst. Som jämförelse verkar Röst ha en aning mer att komma med i djupbasregistret när man spelar lågt. Det verkar också som om Hegel är marginellt mer upplöst, men Rotel har fördelen av att ”gå till 11”. Den har 200 maffiga watt, medan Hegel och Denon lämnar 75 respektive 80 watt. Resultatet är att man kan dra på mer, och det gör också att man är mindre beroende av känsliga högtalare för att kunna spela högt. RA-1592 är därför mer allsidig än de båda andra.

En häftig ringkärnetrafo behövs, plus rejäla kylflänsar på insidan! Foto: Rotel
En häftig ringkärnetrafo behövs, plus rejäla kylflänsar på insidan! Foto: Rotel

Slutsats
De traditionella stereoförstärkarna har blivit moderna, det är RA-1592 ett levande exempel på. Tack vare fler digitalingångar än man behöver, plus USB-DAC-ingång och skivspelaringång, saknas bara högtalare för att man ska kunna fylla orkesterdiket. Rotel-förstärkaren är en av de kraftigaste som går att få tag på för under 30 000 kronor, för att inte säga 50 000, vilket innebär att man kan spela högre med full kontroll än med andra. Att det finns ett par förstärkare med mer värme där ute, och andra som har en aning bättre upplösning, är inte så farligt. Du kan känna dig trygg för att det är högtalarna, vilka de än är, som bestämmer ljudbilden. Såvitt vi vet är detta den mest kompletta förstärkaren för under 30 000 kronor i dag.

Ljud & Bild tycker

Neutralt ljud, låter musiken stå på egna ben. En av de klassens kraftigaste och dessutom ovanligt välutrustad. Inte mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Ljud & Bild
Rulla till toppen