annonse
annonse
annonse

Q Acoustics Concept 500

Juni/juli 2017Q Acoustics Concept 500

En högre viktklass

Q Acoustics krossar sin budget-image med en toppmodell som är rena slagskeppet.

Plus
Fenomenalt rent och oförvrängt ljud som få kan mäta sig med. I synnerhet i mellanregistret.
Minus
Det finns gott om bra högtalare i den här prisklassen, även från de stora märkena. Kräver ett stort lyssningsrum.

Under det senaste årtiondet har engelska Q Acoustics fått ett rykte om sig att bygga bra högtalare som har prislappar så att alla har råd. Men om man kan åstadkomma fina resultat med en begränsad budget, vad händer om man ger utvecklarna fria händer att göra det bästa de kan?

Q Acoustics högtalare utvecklas i ett samarbete mellan flera parter. Teknikbiten står den tyska högtalargurun Karl-Heinz Fink för. Utvecklingsarbetet har tagit ungefär ett år med beräkningar, prototyper, specialtillverkning av högtalarelement och fintrimning av delningsfiltret.

Resultatet är en högtalare som är visserligen är långtifrån billig, men som inte heller är astronomiskt dyr och kostar highend-pengar. Vi lyssnade på den nästan färdiga prototypen hos Q Acoustics i Woking i november och träffade på den igen när vi besökte Marantz ambassadör Ken Ishiwata som hade ”adopterat” ett par Concept 500 och ställt i sitt lyssningsrum.

Q Acoustics Concept 500 är en fullvuxen men smal golvhögtalare som tornar upp sig över en meter på höjden. Kabinettet är 20 cm brett men den cirkelrunda aluminiumfoten lägger till ytterligare 20 cml. Foten kan utrustas med spikes eller stålknoppar för att ge ett bra fundament oberoende av matt- eller golvtyp. På baksidan hittar man rejäla banan/skruvterminaler som klarar bi-wiring. En ”lucka” högre upp på baksidan ger tillgång till kabinettet inre. Det behövs, eftersom baselementen är monterade från insidan med ett listigt fjädersystem som även utgör en del av stagningen.

Foto: Q Acoustics
Foto: Q Acoustics

 

Ska en högtalare vara diskret och enkel i sin design eller ska den se ut som en klassisk trämöbel? Q Acoustics helgarderar genom att göra det mesta av kabinettet enfärgat men lägga faner på den bakersta tredjedelen. Resultatet ser faktiskt mindre konstigt ut än det låter.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Kabinettet är dyrast

Två 6,5-tums baselement med pappmembran i d’Appolito-konfiguration över och under en 28-millimeters diskant. Det är ett klassiskt recept som det går tretton på dussinet av och som även Q Acoustics själva har i andra, billigare modeller. Fast i det här fallet har de ägnat mer uppmärksamhet åt detaljerna.

Merparten av arbetet och pengarna har lagts på kabinettet. Det märker man när högtalarna ska packas upp och bogseras på plats. Och det märkte jag när de levereras av fraktfirman på en 105 kg tung lastpall som släpptes av vid trottoarkanten. Varje högtalare väger 42 kg. Det är dubbelt så mycket som exempelvis XTZ Spirit 11, som är nästan lika stora.

Orsaken till den massiva vikten är att kabinettet är byggt som en sandwich-konstruktion med tre lager trä, separerade av en geléaktig massa som aldrig stelnar helt och hållet, och som sägs dämpa vibrationer i chassit med nästan 20 dB. Enligt Q Acoustics har det som kabinetten bidrar med till ljudet reducerats med uppemot 30 dB.

Ljudet av Concept 500

Vi har som sagt lyssnat på Q Acoustics Concept 500 två gånger förut, men vad ett stycke hifi egentligen klarar av vet man först när man får lyssna på det på hemmabana, i ett välbekant rum och med välbekant elektronik.

Känsligheten är 87 dB och impedansen dyker ner under 4 ohm på ett par ställen. Det gör inte Concept 500 till en av de mest lättdrivna högtalarna. Däremot är det högt i tak på motsatta änden av skalan, så den älskar en rejäl effektförstärkare. Under testet använde vi oss av Marantz referenskombination SA-10 (SACD-spelare/DAC) och PM-10 (förstärkare). Men vi provade även med mindre effektfull och kostsam utrustning, från vår gamla klass A-förstärkare Zen 2 till den helt nya NAD C338.

Concept 500 är en högtalare som tar plats. Både rent fysiskt och ljudmässigt. Den behöver gott om plats runt sig och minst en halvmeter till väggarna för att få en någorlunda jämn basåtergivning. Men när det villkoret är uppfyllt så är den imponerande lyssna på.

Ljudbilden är stor och hög och scenen bakom och runt högtalarna är stor och djup. Inte riktigt lika djup som bakom den dubbelt så dyra System Audio Pandion 50, men helt klart tjusig.

Även om de två 6,5-tums baselementen är förhållandevis små så finns det förvånansvärt mycket tryck i basen. Förmodligen har inte Q Acoustics bett högtalaren att försöka åstadkomma något som den inte klarar av. Concept 500 går ner till 41 Hz, vilket är förhållandevis högt för en stor golvhögtalare. Å andra sidan finns det kraft och kontroll hela vägen, och nyanseringen är bra så det är enkelt att höra skillnad på en elbas och kontrabas. Återigen ett litet steg efter Pandion 50, som är ovanligt snustorr hela vägen ner.

Ultra-rent

Enligt de grafer som Q Acoustics har visat oss är vibrationsdämpningen bäst i det nedre mellanregistret från ett par några hundra hertz och upp till ungefär 1 kHz. Detta stämmer väl med vad vi hör, röster är ett rent nöje att lyssna på. Detsamma gäller slagverk, och en låt som ”The Rhythm of the Heat”, där högvis med trummor blandas med Peter Gabriels torra sångröst, kommer helt klockrent från utrymmet bakom högtalarna.

 

Foto: Q Acoustics
Foto: Q Acoustics

Det är häpnadsväckande hur mycket den extra uppmärksamheten som ägnats åt förebyggande av resonanser har betytt. Det är lockande att tänka att ”tillräckligt bra” skulle räcka, men skillnaden är tydlig. Det finns helt enkelt mindre av de oklarheter och betoningar som man annars trodde var en del av inspelningarna i sina välkända favoritlåtar. På det området är Concept 500 är inte bara värd pengarna, utan ett fynd.

Slutsats

Q Acoustics satsar stort nu när de vill vara i lyxklassen, där antalet sålda enheter är lågt och utvecklingskostnaden hög. Men de har förberett sig noggrant och Concept 500 är ett lyckat inträde på den exklusiva nivån och visar att det kan löna sig att gå hela vägen med en idé.

Tack vare en extraordinär frihet från resonanser är Concept 500 en synnerligen behaglig och ärlig musikåtergivare som mycket väl tål att kopplas till elektronik som är ännu dyrare än den är själv.

Det finns helt enkelt mindre av de oklarheter och betoningar som man annars trodde var en del av inspelningarna i sina välkända favoritlåtar.

 

<
>
Foto: Q Acoustics
Under det senaste årtiondet har engelska Q Acoustics fått ett rykte om sig att bygga bra högtalare som har prislappar så att alla har råd. Men om man kan åstadkomma fina resultat med en begränsad budget, vad händer om man ger utvecklarna fria händer att göra det bästa de kan? Q Acoustics högtalare utvecklas i ett samarbete mellan flera parter. Teknikbiten står den tyska högtalargurun Karl-Heinz Fink för. Utvecklingsarbetet har tagit ungefär ett år med beräkningar, prototyper, specialtillverkning av högtalarelement och fintrimning av delningsfiltret. Resultatet är en högtalare som är visserligen är långtifrån billig, men som inte heller är astronomiskt dyr och kostar highend-pengar. Vi lyssnade på den nästan färdiga prototypen hos Q Acoustics i Woking i november och träffade på den igen när vi besökte Marantz ambassadör Ken Ishiwata som hade ”adopterat” ett par Concept 500 och ställt i sitt lyssningsrum. Q Acoustics Concept 500 är en fullvuxen men smal golvhögtalare som tornar upp sig över en meter på höjden. Kabinettet är 20 cm brett men den cirkelrunda aluminiumfoten lägger till ytterligare 20 cml. Foten kan utrustas med spikes eller stålknoppar för att ge ett bra fundament oberoende av matt- eller golvtyp. På baksidan hittar man rejäla banan/skruvterminaler som klarar bi-wiring. En ”lucka” högre upp på baksidan ger tillgång till kabinettet inre. Det behövs, eftersom baselementen är monterade från insidan med ett listigt fjädersystem som även utgör en del av stagningen. [caption id="attachment_69101" align="alignleft" width="364"]Foto: Q Acoustics Foto: Q Acoustics[/caption]   Ska en högtalare vara diskret och enkel i sin design eller ska den se ut som en klassisk trämöbel? Q Acoustics helgarderar genom att göra det mesta av kabinettet enfärgat men lägga faner på den bakersta tredjedelen. Resultatet ser faktiskt mindre konstigt ut än det låter.

Kabinettet är dyrast

Två 6,5-tums baselement med pappmembran i d’Appolito-konfiguration över och under en 28-millimeters diskant. Det är ett klassiskt recept som det går tretton på dussinet av och som även Q Acoustics själva har i andra, billigare modeller. Fast i det här fallet har de ägnat mer uppmärksamhet åt detaljerna. Merparten av arbetet och pengarna har lagts på kabinettet. Det märker man när högtalarna ska packas upp och bogseras på plats. Och det märkte jag när de levereras av fraktfirman på en 105 kg tung lastpall som släpptes av vid trottoarkanten. Varje högtalare väger 42 kg. Det är dubbelt så mycket som exempelvis XTZ Spirit 11, som är nästan lika stora. Orsaken till den massiva vikten är att kabinettet är byggt som en sandwich-konstruktion med tre lager trä, separerade av en geléaktig massa som aldrig stelnar helt och hållet, och som sägs dämpa vibrationer i chassit med nästan 20 dB. Enligt Q Acoustics har det som kabinetten bidrar med till ljudet reducerats med uppemot 30 dB.

Ljudet av Concept 500

Vi har som sagt lyssnat på Q Acoustics Concept 500 två gånger förut, men vad ett stycke hifi egentligen klarar av vet man först när man får lyssna på det på hemmabana, i ett välbekant rum och med välbekant elektronik. Känsligheten är 87 dB och impedansen dyker ner under 4 ohm på ett par ställen. Det gör inte Concept 500 till en av de mest lättdrivna högtalarna. Däremot är det högt i tak på motsatta änden av skalan, så den älskar en rejäl effektförstärkare. Under testet använde vi oss av Marantz referenskombination SA-10 (SACD-spelare/DAC) och PM-10 (förstärkare). Men vi provade även med mindre effektfull och kostsam utrustning, från vår gamla klass A-förstärkare Zen 2 till den helt nya NAD C338. Concept 500 är en högtalare som tar plats. Både rent fysiskt och ljudmässigt. Den behöver gott om plats runt sig och minst en halvmeter till väggarna för att få en någorlunda jämn basåtergivning. Men när det villkoret är uppfyllt så är den imponerande lyssna på. Ljudbilden är stor och hög och scenen bakom och runt högtalarna är stor och djup. Inte riktigt lika djup som bakom den dubbelt så dyra System Audio Pandion 50, men helt klart tjusig. Även om de två 6,5-tums baselementen är förhållandevis små så finns det förvånansvärt mycket tryck i basen. Förmodligen har inte Q Acoustics bett högtalaren att försöka åstadkomma något som den inte klarar av. Concept 500 går ner till 41 Hz, vilket är förhållandevis högt för en stor golvhögtalare. Å andra sidan finns det kraft och kontroll hela vägen, och nyanseringen är bra så det är enkelt att höra skillnad på en elbas och kontrabas. Återigen ett litet steg efter Pandion 50, som är ovanligt snustorr hela vägen ner.

Ultra-rent

Enligt de grafer som Q Acoustics har visat oss är vibrationsdämpningen bäst i det nedre mellanregistret från ett par några hundra hertz och upp till ungefär 1 kHz. Detta stämmer väl med vad vi hör, röster är ett rent nöje att lyssna på. Detsamma gäller slagverk, och en låt som ”The Rhythm of the Heat”, där högvis med trummor blandas med Peter Gabriels torra sångröst, kommer helt klockrent från utrymmet bakom högtalarna.   [caption id="attachment_69102" align="alignleft" width="364"]Foto: Q Acoustics Foto: Q Acoustics[/caption] Det är häpnadsväckande hur mycket den extra uppmärksamheten som ägnats åt förebyggande av resonanser har betytt. Det är lockande att tänka att ”tillräckligt bra” skulle räcka, men skillnaden är tydlig. Det finns helt enkelt mindre av de oklarheter och betoningar som man annars trodde var en del av inspelningarna i sina välkända favoritlåtar. På det området är Concept 500 är inte bara värd pengarna, utan ett fynd.

Slutsats

Q Acoustics satsar stort nu när de vill vara i lyxklassen, där antalet sålda enheter är lågt och utvecklingskostnaden hög. Men de har förberett sig noggrant och Concept 500 är ett lyckat inträde på den exklusiva nivån och visar att det kan löna sig att gå hela vägen med en idé. Tack vare en extraordinär frihet från resonanser är Concept 500 en synnerligen behaglig och ärlig musikåtergivare som mycket väl tål att kopplas till elektronik som är ännu dyrare än den är själv.
Det finns helt enkelt mindre av de oklarheter och betoningar som man annars trodde var en del av inspelningarna i sina välkända favoritlåtar.  
[gallery ids="67055"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Q Acoustics Concept 500
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Q Acoustics Concept 500
Tvåvägs basreflex
8-mm diskant
2 x 6,5-tums bas/mellanregister
Rekommenderad effekt: 25–200 watt
Frekvensomfång: 41–30 00 Hz (+3/–6 dB)
Känslighet: 87 dB
Impedans: 6 ohm (3,7 ohm minimum)
Mått/vikt: 40 x 117,5 x 37,5 cm med fot/42 kg
Utförande: Svart/rosenträ, vit/ek
Webb: armournordic.se

Pris: 45000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

annonse
Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
test
Pinell Supersound 301
Välklingande bordsradio

Pinell Supersound lever upp till sitt namn och har bättre ljud än sina konkurrenter.

test
Netgear Orbi Voice RBK50V
Ett meshförstånd

Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

test
Tre high-end hörlurar
Multipla örgasmer

Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att slutna hörlurar kunde låta så förbaskat bra!

test
Microsoft Surface Laptop 2
Microsofts MacBook

Surface Laptop 2 är för Windows vad MacBook är för Mac OS. En bärbar dator där operativsystem och maskinvara går upp i en högre enhet.

Viktig uppdatering till Apple Watch Medan du sov fick klockan EKG.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×