annons
annons

HTC U Ultra

Risktagande och smart

U Ultra är HTC:s bästa mobil på länge, men det är för lite och för sent.

Mycket fiffig extraskärm för notiser. Bra prestanda. Kameran nu i toppklass.
Inget hörlursuttag. Känslig glasbaksida. Förra generationens processor.

För ett par år sedan kände man igen en HTC One på långt håll tack vare dess läckra kurvade metallbaksida. Med nya U-serien tar HTC nya tag med både funktioner och utseende. Lite tråkigt tycker vi då mobilen nu liknar de andra märkena väl mycket. Glasbaksidan har visserligen en läcker skimrande effekt med den märks inte så mycket på den svarta modellen. Det är inte heller lika tåligt som metall och den blanka ytan blir snabbt kladdig av fingeravtryck.

(Foto: HTC)

Skärmen har en rejäl storlek och en matchande högupplöst panel som gör att den ändå känns detaljrik. Bildkvaliteten är fullgod med sticker inte ut på något sätt. Skärmformatet gör också mobilen relativt bred vilket kan göra den svår att använda med en hand. Trevligt nog har kamerans mjukvara förbättrats betydligt från HTC 10. Borta är alla problem och den hanterar plötsligt exponering och kontrast utmärkt, och mörkerbilderna är fullt godkända.

(Foto: HTC)

Ett betydande problem är att HTC liksom Apple tagit bort hörlurskontakten. Men där det faktiskt finns hörlurar med Lightning-kontakt så är lurar med USB-C sällsynta. Förutom de som följer med. Däremot gillar vi den lilla extraskärmen högst upp som kan visa notifieringar och information från en mängd appar. Det kanske låter som en gimmick, men att slippa låsa upp mobilen stup i kvarten för att snabbt kolla vad som hänt är faktiskt väldigt skönt.

Bara USB-C anslutning för hörlurar (Foto: Ljud & Bild)

Mindre imponerande är insidan där HTC har nöjt sig med att stoppa i en Snapdragon 821. Den har visserligen potential att vara något snabbare än förra generationens 820, men det hade känts naturligare med årets 835-generation. Dessutom körs den inte i full fart. Alltså hamnar den i samma liga som förra årets mobiler. Det är visserligen tillräckligt med fart för de allra flesta. Men man missar också de nya standarder som en ny systemkrets bjuder på.

Slutsats
Vid första anblicken finns det mycket att bli upphetsad över med U Ultra. Den stora skärmen, gnistrande baksidan och den utmärkta kameran. Däremot är baksidan väl känslig och man måste använda ytterst ovanliga hörlurar med USB-C anslutning. Mobilens största nackdel är dock att den lanserades för sent. Med alla konkurrenternas spännande nya modeller släppta så är det plötsligen uppenbart att den inte når upp till det senaste och bästa på marknaden.

För ett par år sedan kände man igen en HTC One på långt håll tack vare dess läckra kurvade metallbaksida. Med nya U-serien tar HTC nya tag med både funktioner och utseende. Lite tråkigt tycker vi då mobilen nu liknar de andra märkena väl mycket. Glasbaksidan har visserligen en läcker skimrande effekt med den märks inte så mycket på den svarta modellen. Det är inte heller lika tåligt som metall och den blanka ytan blir snabbt kladdig av fingeravtryck. [caption id="attachment_65827" align="alignnone" width="460"] (Foto: HTC)[/caption] Skärmen har en rejäl storlek och en matchande högupplöst panel som gör att den ändå känns detaljrik. Bildkvaliteten är fullgod med sticker inte ut på något sätt. Skärmformatet gör också mobilen relativt bred vilket kan göra den svår att använda med en hand. Trevligt nog har kamerans mjukvara förbättrats betydligt från HTC 10. Borta är alla problem och den hanterar plötsligt exponering och kontrast utmärkt, och mörkerbilderna är fullt godkända. [caption id="attachment_65831" align="alignnone" width="450"] (Foto: HTC)[/caption] Ett betydande problem är att HTC liksom Apple tagit bort hörlurskontakten. Men där det faktiskt finns hörlurar med Lightning-kontakt så är lurar med USB-C sällsynta. Förutom de som följer med. Däremot gillar vi den lilla extraskärmen högst upp som kan visa notifieringar och information från en mängd appar. Det kanske låter som en gimmick, men att slippa låsa upp mobilen stup i kvarten för att snabbt kolla vad som hänt är faktiskt väldigt skönt. [caption id="attachment_65834" align="alignnone" width="460"] Bara USB-C anslutning för hörlurar (Foto: Ljud & Bild)[/caption] Mindre imponerande är insidan där HTC har nöjt sig med att stoppa i en Snapdragon 821. Den har visserligen potential att vara något snabbare än förra generationens 820, men det hade känts naturligare med årets 835-generation. Dessutom körs den inte i full fart. Alltså hamnar den i samma liga som förra årets mobiler. Det är visserligen tillräckligt med fart för de allra flesta. Men man missar också de nya standarder som en ny systemkrets bjuder på. Slutsats Vid första anblicken finns det mycket att bli upphetsad över med U Ultra. Den stora skärmen, gnistrande baksidan och den utmärkta kameran. Däremot är baksidan väl känslig och man måste använda ytterst ovanliga hörlurar med USB-C anslutning. Mobilens största nackdel är dock att den lanserades för sent. Med alla konkurrenternas spännande nya modeller släppta så är det plötsligen uppenbart att den inte når upp till det senaste och bästa på marknaden.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på HTC U Ultra
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Operativsystem: Android 7.0 med HTC Sense
Skärm: 5,7 tum LCD 2560 x 1440 (513 ppi)
Processor: 2,15 GHz quadcore Snapdragon 821
Minne: 4 GB / 64-128 GB + 2 TB micro SD
Kameror: 12 Mp OIS F1.8 + 16 Mp F2.0
Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.2, NFC
Mått/vikt: 162 x 80 x 8 mm/170 gram
Batteri: 3 000 mAh, 26 h samtal, 312 h passning

Pris: 7900:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-