annons
annons
annons

Test av Motorola Nexus 6

Googles nya flaggskepp

Motorola visar vad Lollipop går för i en vrålsnabb mobil med en enorm skärm.

Ljud & Bild tycker

 • Välbyggd, snygg och vattentålig med prestanda som imponerar. Stor och knivskarp skärm. Framåtriktade stereohögtalare med kraft. Praktiskt med trådlös laddning.

 • Skärmen är för ljussvag och drar för mycket ström. Kameran klarar sig dåligt i svagt ljus. Går inte att byta batteriet och man kan inte använda minneskort.

annons

Läs hela testet av Motorola Nexus 6 här

Tillsammans med nya versioner av Android släpper Google alltid en flaggskepps-mobil under namnet Nexus. Den ska visa upp alla nya funktioner i operativsystemet och ha alla de senaste finesserna. Ett riktigt flaggskepp alltså. Tidigare år har HTC, Samsung och LG fått förtroendet att bygga den men i år är det tidigare Google-ägda Motorola som står bakom Nexus 6.

Utseende och konstruktion
På grund av den enorma skärmen är det ingen liten mobil utan definitivt en phablet. Storleksmässigt är den i klass med gamla LG G Flex. Baksidan pryds av en Motorola-logotyp samt en stor Nexus-logotyp i relief. Ingen lär missa vilken mobil du har. Byggkvaliteten är mycket bra med ett rejält metallchassi som inte böjer sig det minsta. Den är även ”vattentålig” även om den inte är certifierad. Tyvärr innebär det att man inte kommer åt batteriet.

Skärm
Vi får en skärm på hela 6 tum, men med samma galna QHD-upplösning som på LG G3. En punkttäthet på 493 ppi ger en fantastisk skärpa trots den stora skärmstorleken. Tack vare AMOLED-skärmen får vi imponerande kraftiga färger och en utmärkt betraktningsvinkel, men ändå med en bra svärta. Tyvärr är ljusstyrkan inte alls i klass med konkurrenterna, vilket kan göra skärmen svårläst i solljus. Verkligen synd på en annars imponerande skärm.

Kamera
Lollipops kamera-app är visserligen inte lika avancerad som några av mobiltillverkarnas egna, men har ändå blivit bättre. I bra ljusförhållanden gör automatiken ett bra jobb med att hitta fokus och vitbalans, men kan ha problem med exponeringen i svåra situationer. Däremot är foton i dålig ljus mer eller mindre oanvändbara, trots den ljusstarka optiken. Trots att de inte ljusats upp speciellt har de ett kraftigt monokromt brus.

Användning
Eftersom mobilen är gjord för att visa upp Lollipop så är det i själva verket hur nöjd man är med det nya operativsystemet som avgör hur man gillar hanteringen. Allting känns renare och mer avskalat, både vad gäller utseendet och hur man kommer åt funktioner. Läs mer om våra intryck av Lollipop i testet av surfplattan Nexus 9. Och eftersom det är en ren Android-installation slipper man alla onödiga appar som tar upp plats och slöar ner.

Slutsats
Nexus-mobilerna brukar imponera med den senaste hård- och mjukvaran, och Nexus 6 är inget undantag. Det är en uppvisning i genomtänkt design och gränssnitt med prestanda som lämnar de flesta konkurrenter på efterkälken. Men den är inte perfekt. Den stora superskarpa skärmen har visserligen bra bildkvalitet, men är för ljussvag och drar ur batteriet snabbt. Och kameran är inte i klass med konkurrenternas. Dessutom är priset ovanligt högt.

Motorola Nexus 6 F1_El_A14132_WF16X9_HS2

Fakta

 • Operativsystem: Android 5.0.1 Lollipop
 • Skärm: 6,0-tums AMOLED, 1440 x 2560 (493 ppi)
 • Processor: 2,7 GHz quadcore Snapdragon 805
 • Internminne: 3 GB
 • Minne: 32–64 GB
 • Kameror: 13 Mp F2,0 OIS + 2 Mp
 • Trådlöst: WLAN ac, BT 4.1, NFC
 • Mått: 159 x 83 x 10,1 mm, 184 gram
 • Batteri: 3220 mAh, 24 h samtal, 330 h passningstid
Tillverkare:
Motorola
Pris:
6.000,-
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons