annons
annons
annons

Test av Libratone Live

Levande ljud

Trådlösa högtalare måste ha AirPlay. Det har Libratone insett och försett sin läckra Live-högtalare med den funktionen.

Ljud & Bild tycker

  • Tjusig kvalitet.
    Öppen ljudbild.
    AirPlay.

  • Tar tid att installera.

annons

Man ska inte döma hunden efter håren, sägs det. Den smäckra och tygklädda Libratone-högtalaren är dansk och ser så snygg ut att man kan misstänka att ljudet är dåligt. Fördomarna mot designhögtalare är nämligen inte så enkla att bli av med, även om vi blev förvånade över hur bra systermodellen Libratone Beat lät när vi testade den.

Trots design i polerad stål och italiensk kashmir-ull är Live en trådlös högtalare som faktiskt låter dunderbra.

Precis som Beat-modellen har Live högtalarelementen placerade under den avtagbara tygfronten, som finns i fyra färger. På framsidan sitter ett 13-cm baselement och de två snedställda sidorna har ett 7,5-cm mellanregister och en 2,5-cm banddiskant vardera.

AirPlay
Till skillnad från Beat behöver inte Live någon extra sändare för att man ska kunna spela musik trådlöst. Den har inbyggd Wi-Fi-mottagare så allt man behöver är en iPhone, iPad eller iPod touch som stöder AirPlay, sedan är det bara att välja en bra låt och trycka på play. Då strömmar musiken från mobilen direkt till högtalaren.

Eller rättare sagt: riktigt så enkelt är det inte. Man måste nämligen konfigurera Live-högtalaren för trådlös mottagning. Det är en process som omfattar flera steg och tar många minuter. Fast det är bara första gången, när man installerar den.

Högtalaren kan för övrigt spela musik som överförs från en PC eller Mac via det trådlösa hemnätverket. Man måste alltså inte ha en iPhone för att spela musik trådlöst. Dessutom finns en minijack-kontakt och en optisk digitalingång på baksidan, där man kan koppla in en signalkälla. Eller en trådlös mottagare som AirPort Express.

Man kan koppla in flera Libratone-högtalare till nätverket, och det går också att koppla den direkt till TV:ns optiska ljudutgång. Om man kopplar in högtalaren både trådlöst och med kabel så tar den trådlösa anslutningen överhanden så fort man börjar spela musik den vägen.

Ljudet
Efter konfigureringen som man måste ta sig igenom när man packar upp högtalaren, är det bara att spela musik från mobilen – eller iTunes om man använder laptopen.

Live-högtalaren bör inte stå för långt från bakväggen, den behöver nämligen något som förstärker basen en smula och som hjälper mellanregistret och diskanten med spridningen. I Libratone- ­appen finns en EQ-funktion som kan anpassa klangkaraktären efter var någonstans högtalaren står i rummet. Appen har även sex färdiga EQ-inställningar. Spelar man via iTunes går det att använda den inbyggda equalisern där också.

När man väl har hittat en bra inställning är det en njutning att lyssna på musik. Ljudet är fräschare, bättre balanserat och tydligare definierat än i många andra AirPlay- och iPod-högtalare som vi har testat. Precis som i Beat-modellen är framför allt diskanten och mellanregistret bättre definierade än i B&W Zeppelin Air. Instrument är tydligare fokuserade och det enda Zeppelin egentligen gör bättre är att spela högre.

Trots storleken och vikten på 6,5 kilo är Live-högtalaren bärbar och flyttas enkelt från rum till rum. Fast den går inte på batteri, det måste vara det enda minuset i kanten. Tack vare AirPlay och klassledande ljudkvalitet är Libratone Live vår klara favorit bland trådlösa högtalare i den här klassen.

Fakta

  • Trevägs högtalare
  • AirPlay, Wi-Fi
  • Minijack-ingång
  • Mått: 47 x 20 x 15 cm
Tillverkare:
Libratone
Pris:
6.300,-
Importör:
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons