



Kanadensiska Totem Acoustic är inte särskilt kända på våra breddgrader, men de har faktiskt tillverkat högtalare i 30 år och har ett brett utbud av modeller i olika pris- och viktklasser. Det finns både golv- och stativmodeller, plus högtalare för montering på eller i (!) väggar och tak.
I det här testat ska vi titta närmare på Totem Sky, som är en konventionell, kompakt stativ- eller bokhyllehögtalare i den högre änden av prisskalan.
I vitt utförande och med den vita tygfronten försvinner Totem Sky helt i inredningen. Det är vi inte vana vid med högtalare på den här ambitionsnivån.
Storleken är aningen mindre än en skokartong vilket gör det enkelt att hitta en plats för Totem Sky. Och den gör inte mycket väsen av sig var den än ställs. Testparet hade ett silkesmatt, vitt utförande som bäst kan beskrivas som diskret. När den vita tygfronten sitter på glider högtalaren in obemärkt i en modern, helvit inredning. Prisvärt och en i det närmaste helt perfekt WAF (Wife Acceptance Factor). Men med en prislapp på dryga 20 000 kronor kan jag inte låta bli att tycka att Sky gott hade kunnat se lite lyxigare ut. Men visst, då blir det desto mer pengar över till de inre kvaliteterna.
Teknik
Sky är ett tvåvägssystem med 5-tums bas och en ovanligt stor domediskant med 33 mm i diameter. Trots diskantens storlek sägs den nå ända upp till 29,5 kHz. Även baselementet är lite över det normala med en 75 mm talspole. Båda elementen innebär att detta är ett dyrt sätt att göra saker och ting, men utlovar också större tålighet och kontroll.
Delningsfiltret har en branthet på 6 dB per oktav. Det kan ge riktigt bra ljud och delning utan fasförskjutning, men det ställer stora krav på elementen som måste kunna arbeta i flera oktaver förbi delningsfrekvensen.
Terminalerna på baksidan klarar biwiring. Kvaliteten är över genomsnittet utan att vara hysterisk. Man kan använda avskalade kablar av rimlig tjocklek, men inte banankontakter. Basporten på baksidan är väldigt liten (säkert för att undvika att den blir för lång), men det hörs inga blåsljud.
Kabinettet påstås vara ”dämpat med borosilikat som kontrollerar energiutsläppet men håller kabinettets musikalitet vid liv”. Borosilikat är den kemiska beteckningen för Pyrex-glas, så det kan mycket väl vara så att kabinettet är dämpat med glasull.
En spirituell resa
Med ett namn som Totem ligger det nära till hands att anspela på de indianska associationerna. Och den chansen missar de inte: ”Sky”, ”Forest”, ”Wind” och ”Rainmaker” är några av modellnamnen. Och sedan tillkommer två hela serier som heter ”Element” och ”Tribe”. Den här stilen går igen på hela webbplatsen, som dryper av New Age:
Totem Sky
2-vägs basreflexhögtalare
5-tums baselement
33-mm softdome-diskant
Frekvensomfång: 48–29 500 Hz (+/–3 dB)
Känslighet: 87 dB
Rekommenderad effekt: 30–125 watt
Delningsfrekvens: 2 500 Hz, 6 dB/oktav
Mått: 16,2 x 30,5 x 22,9 cm (BxHxD)
Färg: Vit, svart ask, mahogny
Webb: pauseljudbild.com
Trots sin relativt lilla storlek har JBL Boombox ett stort ljud med rejäl basåtergivning.
Precis som prylarna i ungdomens Hobbex-katalog är Boombox för bra för att vara sann.
Monsters bergsprängare är cyniskt brutal att se på, men låter snällare än väntat.
Trots sitt partyglada yttre spelar XB60 inte lika medryckande som konkurrenterna.
En pansarvagn på utsidan som visar sig ha oväntade musikkvaliteter på insidan.
Ljudet kan man inte klaga på, men den har sina begränsningar som en boombox.
Den moderna versionen av 80-talets ghettoblaster är smidigare, men precis lika högljudd som namnet antyder.
Är du en av de som gillar att basen ska kännas lika mycket som den hörs? Då kommer du att digga SVS värsting-subwoofer.
Riva Festival imponerar med volym- och basresurser, samt urvalet av musikkällor.
Riva Festival imponerar med volym- och basresurser, samt urvalet av musikkällor.
Wonderboom tar hand om festen på stranden, i duschen och på poolpartyt.
Barricade XL är en partyhögtalare med rejäl bas som flyter om den ramlar i vattnet.