annonse
annonse
annonse

test: Samsung Wireless Audio 360 R5

Mars 2016Samsung Wireless Audio 360 R5

Stort ljud från litet rör

Samsung fortsätter med sitt sortiment rundstrålande multiroom-högtalare. Och det gör de rätt i!

Öppet, levande ljud som befinner sig i rummet i stället för högtalaren. Designen är både elegant och oansenlig.
De flesta multiroom-högtalare i den här prisklassen spelar i stereo. Sonos leder på poäng tack vare deras rumskorrektion.
annonse

Samsung, som redan är en av de ledande tillverkarna av både smartmobiler, surfplattor och TV-apparater, har för inte så länge sedan kastat sig över ännu ett hemelektronikområde, nämligen ljud – och i synnerhet multiroom-ljud. De har dessutom något oblygt förklarat att de vill bygga highend-utrustning.

För att nå det målet etablerade de 2015 ett utvecklingslaboratorium för ljudutrustning i Los Angeles, och de har fyllt labbet med erfaret ljudfolk som de hämtat från konkurrenterna, inklusive Harman som fick vinka farväl till sin chefsingenjör Allan Devantier, som nu leder Samsung Audiolab. Även Bang & Olufsen och Brüel & Kjær har fått se medarbetare ta klivet över till andra sidan Atlanten, till Los Angeles och Samsung.

Påståendet om highend-ljud återstår dock fortfarande att bevisas och när Ljud & Bilds utsände besökte Los Angeles reviderade Allan Devantier uttalandena en smula. Samsungs första mål är att bygga högtalare som låter bra, men till priser som gör att alla kan ha råd. Huruvida vi lite längre fram kan få se konstruktioner i den tyngre änden ville han vare sig bestrida eller bekräfta.

 

Efterträdare till R7

Samsung Wireless Audio 360 R5 är en direkt efterträdare till R7, som vi testat tidigare. Som i föregångaren utgörs bestyckningen av ett 5-tums bas/mellanregister som spelar ut genom en springa som löper längs hela högtalarens nederkant. En 1-tums diskant spelar också 360 grader med hjälp av en spridningsanordning, som dock inte syns bakom tyget som täcker hela högtalaren.

Toppen av högtalaren är av svart metall och fungerar som touch-styrplatta. Där kan man starta och stoppa musiken, höja och sänka volymen och välja mellan wifi, Bluetooth och Samsung TV SoundConnect. Styrningen och inkopplingen görs med hjälp av Samsung Wireless Audio Multiroom-appen (iOS och Android).

Samsung nämner ingenting om frekvensomfång eller förstärkareffekt, men ljudet som uppmätts i lyssningsrummet är någorlunda linjärt ner till cirka 55 Hz. Högtalaren drar 22 watt från elnätet, vilket förmodligen kan översättas med en klass D-effekt på knappt 20 watt.

Den nya 360-graders multiroom-högtalaren är utvecklad i Samsungs ljudlaboratorium i Los Angeles, som leds av dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung.
Den nya 360-graders multiroom-högtalaren är utvecklad i Samsungs ljudlaboratorium i Los Angeles, som leds av dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung.

Enkel installation

Uppkopplingen till trådlöst nätverk är bland de mest genomtänkta jag har varit med om. Även om nätverket inte genast reagerar som det borde. I stället för att kasta in handduken och hänvisa till manuell installation guidar appen dig igenom processen helt smärtfritt.

Urvalet av musiktjänster är stort, fast inte lika extremt som hos Sonos. I princip finns allt som är relevant för de flesta, naturligtvis inklusive Spotify, Tidal och TuneIn-nätradio. Avspelning av musikfiler från husets nätverk fungerar också utmärkt, om man bortser från att appen insisterar på att sortera låtarna alfabetiskt i stället för efter filnamn eller låtnummer.

Ovansidan av R5 är ett stort pekfält där det går att styra avspelningen, volymen och signalkällan. Foto: Samsung.
Ovansidan av R5 är ett stort pekfält där det går att styra avspelningen, volymen och signalkällan. Foto: Samsung.

Ljudet

För ett par månader testade vi toppmodellen R7 och även den mindre R6, som båda fick oss att höja på våra buskiga recensentögonbryn. De små söta designvasarna lät ju BRA!

Det som framför allt överraskade oss den gången var öppenheten och neutraliteten. Samma sak gäller R5 – fast nu är det ingen överraskning längre. De två högtalarelementen samarbetar perfekt, uppifrån och ned, och eftersom ljudet sprids fullständigt jämnt i 360-graders omkrets ändrar inte ljudet karaktär när man rör sig runt i rummet. Å andra sidan innebär rundstrålningen också att högtalaren påverkas av placeringen på grund av reflektioner från väggarna.

Det skulle vara ett stort plus om Samsung följde Sonos exempel och stoppade i rumskorrektion i appen.

R5 är lättlyssnad. Ljudet är behagligt och musiken fyller rummet på ett engagerande sätt, vilket visar att multiroom-ljud från en monohögtalare inte behöver vara en svår kompromiss.

Baselementet spelar genom en springa som löper längst ned hela vägen runt högtalaren. Foto: Samsung.
Baselementet spelar genom en springa som löper längst ned hela vägen runt högtalaren. Foto: Samsung.

Bäst till småscener

Med tanke på storleken och förstärkareffekten på runt 20 watt finns det dock gränser för vad man kan kräva av R5. Och den trivs uppenbarligen bättre med mysjazz än heavyrock. I ”I’m confessin’” från testklassikern Jazz At The Pawnshop är det inga problem att känna sig som på jazzpuben Stampen i Stockholm. Stora klassiska verk eller massiv hårdrock är däremot inte R5:s favoriter. Det låter inte dåligt – bara smått och lite pressat. Då kommer högtalaren till korta både när det gäller ljudtryck, upplösning och bredd på ljudbilden. Det är helt enkelt lättare för hjärnan att föreställa sig att Suzanne Vega står ensam i vardagsrummet och sjunger ”Tom’s Diner” än att hela Judas Priest har klämt ihop sig på ett ställe uppe i hörnet för att framföra ”Pestilance and Plague” genom en 20-watts förstärkare.

Med mindre komplex musik kan man spela förvånansvärt högt utan att det låter direkt illa. När reggae-slussarna öppnas för Natasjas ”I Danmark Er Jeg Født” hör man att basen mullrar lite ihåligt och att den lilla 5-tummaren sliter hårt. Men rösten framträder fortfarande rent i rummet.

 

Slutsats

Vi var riktigt imponerade av R6 och R7 i samma serie och Samsungs ljudingenjörer har inte tappat stinget sedan dess, tvärtom har de lyckats pressa ihop alla R7:s goda egenskaper i ett mindre och lite billigare emballage. Den rundstrålande högtalaren R5 lyckas förmedla en livekänsla i vardagsrummet som få för samma pengar gör. Åtminstone så länge man håller sig till musik utan alltför stora orkestrar.

Har du bestämt dig för att ha bra ljud i huset utan att hoppa på hifi-tåget på allvar så är Samsung Wireless Audio 360 R5 en bra lösning – och två stycken är ännu bättre. Men då hamnar priset nära aktiva stereohögtalare som Nordic Audio Gida och System Audio saxo 5 active, som båda är ett hifi-steg uppåt på skalan.

Samsung, som redan är en av de ledande tillverkarna av både smartmobiler, surfplattor och TV-apparater, har för inte så länge sedan kastat sig över ännu ett hemelektronikområde, nämligen ljud – och i synnerhet multiroom-ljud. De har dessutom något oblygt förklarat att de vill bygga highend-utrustning. För att nå det målet etablerade de 2015 ett utvecklingslaboratorium för ljudutrustning i Los Angeles, och de har fyllt labbet med erfaret ljudfolk som de hämtat från konkurrenterna, inklusive Harman som fick vinka farväl till sin chefsingenjör Allan Devantier, som nu leder Samsung Audiolab. Även Bang & Olufsen och Brüel & Kjær har fått se medarbetare ta klivet över till andra sidan Atlanten, till Los Angeles och Samsung. Påståendet om highend-ljud återstår dock fortfarande att bevisas och när Ljud & Bilds utsände besökte Los Angeles reviderade Allan Devantier uttalandena en smula. Samsungs första mål är att bygga högtalare som låter bra, men till priser som gör att alla kan ha råd. Huruvida vi lite längre fram kan få se konstruktioner i den tyngre änden ville han vare sig bestrida eller bekräfta.  

Efterträdare till R7

Samsung Wireless Audio 360 R5 är en direkt efterträdare till R7, som vi testat tidigare. Som i föregångaren utgörs bestyckningen av ett 5-tums bas/mellanregister som spelar ut genom en springa som löper längs hela högtalarens nederkant. En 1-tums diskant spelar också 360 grader med hjälp av en spridningsanordning, som dock inte syns bakom tyget som täcker hela högtalaren. Toppen av högtalaren är av svart metall och fungerar som touch-styrplatta. Där kan man starta och stoppa musiken, höja och sänka volymen och välja mellan wifi, Bluetooth och Samsung TV SoundConnect. Styrningen och inkopplingen görs med hjälp av Samsung Wireless Audio Multiroom-appen (iOS och Android). Samsung nämner ingenting om frekvensomfång eller förstärkareffekt, men ljudet som uppmätts i lyssningsrummet är någorlunda linjärt ner till cirka 55 Hz. Högtalaren drar 22 watt från elnätet, vilket förmodligen kan översättas med en klass D-effekt på knappt 20 watt. [caption id="attachment_59969" align="alignnone" width="1000"]Den nya 360-graders multiroom-högtalaren är utvecklad i Samsungs ljudlaboratorium i Los Angeles, som leds av dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung. Den nya 360-graders multiroom-högtalaren är utvecklad i Samsungs ljudlaboratorium i Los Angeles, som leds av dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung.[/caption]

Enkel installation

Uppkopplingen till trådlöst nätverk är bland de mest genomtänkta jag har varit med om. Även om nätverket inte genast reagerar som det borde. I stället för att kasta in handduken och hänvisa till manuell installation guidar appen dig igenom processen helt smärtfritt. Urvalet av musiktjänster är stort, fast inte lika extremt som hos Sonos. I princip finns allt som är relevant för de flesta, naturligtvis inklusive Spotify, Tidal och TuneIn-nätradio. Avspelning av musikfiler från husets nätverk fungerar också utmärkt, om man bortser från att appen insisterar på att sortera låtarna alfabetiskt i stället för efter filnamn eller låtnummer. [caption id="attachment_59968" align="alignnone" width="978"]Ovansidan av R5 är ett stort pekfält där det går att styra avspelningen, volymen och signalkällan. Foto: Samsung. Ovansidan av R5 är ett stort pekfält där det går att styra avspelningen, volymen och signalkällan. Foto: Samsung.[/caption]

Ljudet

För ett par månader testade vi toppmodellen R7 och även den mindre R6, som båda fick oss att höja på våra buskiga recensentögonbryn. De små söta designvasarna lät ju BRA! Det som framför allt överraskade oss den gången var öppenheten och neutraliteten. Samma sak gäller R5 – fast nu är det ingen överraskning längre. De två högtalarelementen samarbetar perfekt, uppifrån och ned, och eftersom ljudet sprids fullständigt jämnt i 360-graders omkrets ändrar inte ljudet karaktär när man rör sig runt i rummet. Å andra sidan innebär rundstrålningen också att högtalaren påverkas av placeringen på grund av reflektioner från väggarna. Det skulle vara ett stort plus om Samsung följde Sonos exempel och stoppade i rumskorrektion i appen. R5 är lättlyssnad. Ljudet är behagligt och musiken fyller rummet på ett engagerande sätt, vilket visar att multiroom-ljud från en monohögtalare inte behöver vara en svår kompromiss. [caption id="attachment_59967" align="alignnone" width="1000"]Baselementet spelar genom en springa som löper längst ned hela vägen runt högtalaren. Foto: Samsung. Baselementet spelar genom en springa som löper längst ned hela vägen runt högtalaren. Foto: Samsung.[/caption]

Bäst till småscener

Med tanke på storleken och förstärkareffekten på runt 20 watt finns det dock gränser för vad man kan kräva av R5. Och den trivs uppenbarligen bättre med mysjazz än heavyrock. I ”I’m confessin’” från testklassikern Jazz At The Pawnshop är det inga problem att känna sig som på jazzpuben Stampen i Stockholm. Stora klassiska verk eller massiv hårdrock är däremot inte R5:s favoriter. Det låter inte dåligt – bara smått och lite pressat. Då kommer högtalaren till korta både när det gäller ljudtryck, upplösning och bredd på ljudbilden. Det är helt enkelt lättare för hjärnan att föreställa sig att Suzanne Vega står ensam i vardagsrummet och sjunger ”Tom’s Diner” än att hela Judas Priest har klämt ihop sig på ett ställe uppe i hörnet för att framföra ”Pestilance and Plague” genom en 20-watts förstärkare. Med mindre komplex musik kan man spela förvånansvärt högt utan att det låter direkt illa. När reggae-slussarna öppnas för Natasjas ”I Danmark Er Jeg Født” hör man att basen mullrar lite ihåligt och att den lilla 5-tummaren sliter hårt. Men rösten framträder fortfarande rent i rummet.  

Slutsats

Vi var riktigt imponerade av R6 och R7 i samma serie och Samsungs ljudingenjörer har inte tappat stinget sedan dess, tvärtom har de lyckats pressa ihop alla R7:s goda egenskaper i ett mindre och lite billigare emballage. Den rundstrålande högtalaren R5 lyckas förmedla en livekänsla i vardagsrummet som få för samma pengar gör. Åtminstone så länge man håller sig till musik utan alltför stora orkestrar. Har du bestämt dig för att ha bra ljud i huset utan att hoppa på hifi-tåget på allvar så är Samsung Wireless Audio 360 R5 en bra lösning – och två stycken är ännu bättre. Men då hamnar priset nära aktiva stereohögtalare som Nordic Audio Gida och System Audio saxo 5 active, som båda är ett hifi-steg uppåt på skalan.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Wireless Audio 360 R5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 1-tums rundstrålande diskant
  • 5-tums bas
  • Förstärkare: Ingen uppgift
  • Max ljudtryck: 96 dB
  • Ljudformat: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA, HD-ljud upp till 24 bit/192 kHz
  • Anslutningar: Wifi (2,5/5 GHz), Bluetooth (A2DP), Samsung TV SoundConnect
  • App: iOS och Android
  • Mått: 16,6 x 31,3 cm (BxH)
  • Vikt: 2,7 kg
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

annonse
Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.