annonse
annonse

Test av: Skivspelare Rega RP8

Formel 1-evolution

RP8 har en uppseendeväckande mekanisk design, Rega har skapat en skivspelare som låter lika fantastiskt som den ser ut.

Ljud & Bild tycker

Öppen och fokuserad ljudbild Hög dynamisk kontrast Unik teknik
Ser nästan för billig ut
annonse

Ett generationsskifte är på gång. Unga människor köper skivor och grammofoner som aldrig förr. Många butiker klarar inte av att hålla samma tempo som efterfrågan och hos importörerna är lagret med skivspelare ofta tomt. Och allt trots att urvalet av spelare sällan har varit större. I England arbetas det stenhårt med att bygga spelare till en ständigt växande marknad och på många platser får man sätta upp sig på en väntelista om man ska köpa Regas bästsäljare RP3.

Något säger mig att så också blir fallet med RP8, som inte bara är Regas mest påkostade modell utan också har en av de mest nydanande konstruktionerna vi har skådat. Roy Gandy har alltid insisterat på att en skivspelare inte måste väga trettio kilo eller ha komplicerade fjäderupphängningar för att kunna spela musik. Ett styvt chassi med låg massa är ofta bättre. Tillsammans med en bra tonarm är grunden lagd för en kostnadseffektiv och välljudande utformning – ett recept som bevisligen fungerar, vilket en lång rad Planar-spelare från Rega har bevisat i årtionden.

Ingenstans är denna filosofi tydligare än i nya RP8.

Den spelaren är uppdelad i ett inre och ett yttre chassi. Det är i och för sig inte så originellt, men Regas lösning är naturligtvis inte som alla andras.

Unik
De två chassierna är helt isolerade och är inte i kontakt med varandra någonstans. Det yttre chassiet har bara en enda uppgift: att hålla locket på plats. Dessutom är det utskuret så att hela RP8 ser precis som en svart RP6.

Lyfter man av locket ser man snabbt att det handlar om något speciellt. Inuti det inre chassiet har Rega skurit ut två triangelformade hål. Men massan är inte bara låg för att överflödigt material har skurits bort, utan för att chassiet är gjort av ett superlätt material. En skumkärna av olefinplast är täckt av ett lager fenolplast och förstärkt av en ram av magnesium och fenolplast på över- och undersidan.

Sandwich-konstruktionen väger inte bara en sjundedel av chassiet på en Rega P3, den är dessutom styvare och mer död. Resonanser och påverkan från ljudvågor utifrån absorberas bättre, och eftersom dammskyddet inte har någon fysisk kontakt med det inre chassiet kan det användas jämt. Utan att det påverkar ljudet.

RP8 kan användas utan den yttre ramen, även om pickupen då exponeras. Det ingår en TTPSU-strömförsörjning – med hastighetsomkoppling mellan 33 och 45 varv – som driver en borstfri 24-voltsmotor. Spelaren har Regas nya RB808-tonarm som är en vidareutveckling av den senaste armkonstruktionen och har bättre toleranser och en förbättrad upphängning. Ur armbasen kommer en Rega-utvecklad kabel.

En laminerad skivtallrik av glas – med så lite massa i centrum och så mycket i ytterkant som möjligt för att ge en stabil rotation – vilar på en remdriven innertallrik av lättmetall.

Upplösning och dynamik
RP8 kostar 19 000 kronor utan pickup, vilket är väldigt konkurrenskraftigt om man jämför med andra i samma prisklass. Det går också att köpa skivspelaren med Goldring-pickup, eller Regas mycket fina MC-pickup Apheta, vilket vårt testexemplar var utrustat med. Då är priset 28 000 kronor. Som jämförelse kostar Linn Majik LP12 30 000 kronor med en mycket billigare pickup och enklare tonarm.

Fakta & Betyg:
  • Remdriven skivspelare
  • Skivtallrik av glas
  • RB808-tonarm
  • Separat strömförsörjning
  • 33 och 45 varv
  Tillverkare:
  Rega
  Pris:
  19.000,-
  Importör:
  Digitalbild

  Läs också:

  Användbar allroundare

  Spelaren från Teac låter ungefär som den ser ut och är ett bra val både estetiskt och ljudmässigt.

  Skenet bedrar

  NAD kör över konkurrenterna med en skivspelare som har det där lilla extra.

  Bästa budgetspelaren

  Rega visar varför de betraktas som nummer 1 när det gäller ljud för varje krona.

  Billig rakt igenom

  Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

  Recordmaster

  Piffa upp skivsamlingen med skivspelare som även är en snygg möbel.

  Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigaste skivspelare ska definitivt inte dömas efter sitt utseende. Inuti den bor det förbluffande mycket kvalitet – och ljudkvalitet.

  Digital brobyggare

  Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.

  Tre önskningar på en gång

  Rotel T-14 är mycket mer än bara en radio, den är en avancerad nätverksspelare också.

  DAC med många tricks

  PS Audios digitalomvandlare är även en förförstärkare med helt analoga kretsar. Men det är framför allt med digitala signaler som den glänser.

  Djävulens lillebror

  Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.

  Bergfast välljud

  Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts