annonse
annonse

Test av: Quad Artera Play

British understatement

Quad Artera kan lyfta ljudet i de flesta anläggningar och levererar highend-ljud utan avskräckande prislapp.

Ljud & Bild tycker

Väldigt välljudande och balanserat ljud med åtta ingångar och CD, digitalomvandlare och förförstärkare
Ingen strömning och pekskärmen blir man inte klok på.
annonse

Skyhöga priser och enorma kabinett gör highend-hifi till något för ett fåtal hängivna audiofiler som är villiga att offra mycket för att få så bra ljud som möjligt. De flesta av oss kan bara drömma om att lägga hundratusen kronor eller ännu mer på hifi.

Faktum är att de allra flesta lever glada och nöjda med en måttlig anläggning, eller helt enkelt bara en trådlös högtalare som de strömmar Spotify till från mobilen.

Men det finns en stor grupp människor mittemellan. Det är dem som Quad har satt ihop Artera-serien för. Läckra, kompakta och praktiska hifi-komponenter med betydligt bättre ljud än man får med en enkel stereo för ett par tusenlappar.

Det har gjort de förut. Engelska Quad har aldrig brytt sig om att bygga massiva förstärkare med ändlös effekt och lumbagoframkallande torrvikt. I stället har modeller som förförstärkaren 43, effektförstärkaren 405 och CD-spelaren 99 varit tillräckligt små för att få plats i bokhyllan.

Det är en bra tradition för det betyder att det är lättare att få godkänt att lägga lite extra för ett bättre ljud, utan att stereon dominerar vardagsrummet. Quad har fört vidare traditionen i Elite- och Platinum-serien, som är deras billigaste respektive dyraste hifi-serie.

Nya Artera-serien placerar sig nära Platinum och består ännu så länge av en 140-watts effektförstärkare, som heter Artera Stereo, och CD-spelaren Artera Play. Som har en integrerad 32-bitars digitalomvandlare, förförstärkarutgång – och ovanligt nog två par analoga ingångar för andra källor än digitala, till exempel en skivspelare genom en grammofonförstärkare (RIAA-steg).

Med en bredd på beskedliga 32 cm följer Artera traditionen och passar in fint i de flesta moderna möbler. Rodney Meads (som även formgav 33- och 405-modellerna) stilrena design med glasplattor på toppen är diskret nog för att anläggningen inte ska dominera – så länge man inte köper enorma högtalare.

Det allra mesta i samma prisklass är mycket större och tyngre än Artera, som innehåller Quads välkända teknik och tillsammans hamnar på 40 000 kronor, innan man har valt högtalare. Det är lika mycket som man betalar för en integrerad Hegel H360 eller en Naim Uniti 2, som båda har strömning. Naim har dessutom CD-spelare.

 

Digitalomvandlare

CD-spelare får man här också, men inte strömning. Det går dock att lösa med en Airport express (1 000 kr) eller en laptop kopplad till antingen en optisk digitalingång eller USB-porten på baksidan av Artera Play.

För alla med aktiv CD-samling och andra digitala ljudkällor, som just en laptop eller en Airport Express, kan Artera Play passa perfekt som en central enhet som samlar alla ljudkällor. Lägg till ett par aktiva högtalare eller en effektförstärkare som Artera Stereo (se separat test) så har man vad Quad på den gamla goda tiden kallade för The Thinking Man’s System. En anläggning för dem som är mer intresserade av musik än hifi-komponenter.

CD-spelaren bygger på ESS åttakanaliga Sabre ES9018-processor som arbetar med 32-bitars upplösning upp till 384 kHz. Den stöder de flesta ljudformat – även DSD 256-filer – från inkopplade digitala ljudkällor via två optiska, två koaxiala ingångar och en USB-port.

Det är ett DAC-chip från översta hyllan, som har blivit ganska vanlig i mer påkostade digitalomvandlare.

Den analoga delen av Artera Play har två ljudingångar och två par förförstärkarutgångar – balanserade XLR och obalanserade RCA – med volymkontroll och inkoppling av förstärkare.

Fakta & Betyg:
  • Typ: CD-spelare med DAC och förförstärkare
  • Ingångar: Två obalanserade, två optiska och två koaxiala digitala, USB
  • Utgångar: Två obalanserade och två balanserade, en optisk digital
  • DAC: 32-bitars ESS ES9018
  • Mått: 32 x 32 x 10,5 cm
  Tillverkare:
  Quad
  Pris:
  19,-

  Läs också:

  Användbar allroundare

  Spelaren från Teac låter ungefär som den ser ut och är ett bra val både estetiskt och ljudmässigt.

  Skenet bedrar

  NAD kör över konkurrenterna med en skivspelare som har det där lilla extra.

  Bästa budgetspelaren

  Rega visar varför de betraktas som nummer 1 när det gäller ljud för varje krona.

  Billig rakt igenom

  Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

  Recordmaster

  Piffa upp skivsamlingen med skivspelare som även är en snygg möbel.

  Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigaste skivspelare ska definitivt inte dömas efter sitt utseende. Inuti den bor det förbluffande mycket kvalitet – och ljudkvalitet.

  Digital brobyggare

  Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.

  Tre önskningar på en gång

  Rotel T-14 är mycket mer än bara en radio, den är en avancerad nätverksspelare också.

  DAC med många tricks

  PS Audios digitalomvandlare är även en förförstärkare med helt analoga kretsar. Men det är framför allt med digitala signaler som den glänser.

  Djävulens lillebror

  Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.

  Bergfast välljud

  Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts