annons
annons

NuPrimeDAC-9

En DAC med allt

Digitalomvandlare med inbyggd förförstärkare. Eller förförstärkare med inbyggd DAC. Välj själv.

Varmt och nära ljud. Hanterar alla aktuella HD-ljudformat och -samplingsfrekvenser. Samma analogdel som i sin dyrare storebror.
Rumskänslan går att få bättre – men sådant kostar. Ingen skivspelaringång (RIAA) eller hörlursutgång.

NuPrime är ett spinoff-märke från NuForce och har de senaste åren gjort ett flertal intressanta produkter i den bättre men inte omöjligt kostsamma änden av hifi-klassen. Första modellen var den integrerade förstärkaren IDA-16, som fick mycket beröm för sin sakliga men mäktiga spelstil.

Sedan dess har NuPrime utökat repertoaren på allvar, bland annat med förstärkarkombinationen DAC-9/STA-9 som vi testar här.

DAC-9 kan beskrivas som en digitalomvandlare eller en förförstärkare med digitala ingångar. Namnet antyder dock att NuPrime själva betraktar den som en DAC som kan driva en effektförstärkare direkt.

Från utsidan ser DAC-9 precis ut som IDA-8, som vi testade i december 2015, fast saknar effektförstärkardel. Två rattar tar hand om ingång och ljudstyrka. Det är allt. Inga tonkontroller eller annat krafs. En LED-display visar vilken ingång som är vald. Det finns en enda analog ingång och fyra digitala (USB, optisk, koaxial och balanserad). Analoga utgångar till effektförstärkare finns både i balanserad och i obalanserad tappning.

Precis som i NuPrimes övriga förstärkare är volymkontrollen uppbyggd som ett nätverk av tunnfilmsmotstånd i steg om 0,5 dB och det finns aldrig fler än ett motstånd i signalvägen.

Chassiet är likadant som i IDA-8, alltså ett kompakt och platt kabinett som har ungefär halva bredden mot ”fullvuxna” hifi-apparater.

Inuti bygger DAC-9 på ett 32-bitars AK4490 EQ DAC-chip som stöder upp till 384 kHz med PCM-signaler, samt DSD-filer upp till DSD256. Ett likadant DAC-chip sitter för övrigt i den betydligt dyrare Hegel HD30.

Bortsett från digitalomvandlaren har NuPrime valt samma analoga elektronik som sin dyrare storebror DAC-10, som vi testar i ett senare nummer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

NuPrime beskriver själva ljudet i DAC-9 som röraktigt och varmt. Och även om hjärtat är digitalt och det inte ens finns skuggan av ett radiorör i den, så finns det ett uns av sanning i påståendet. Ljudbilden drar mot det varma och nära. Det är adjektiv som ofta används för klassiska rörförstärkare.

Det finns också en viss närhetseffekt i ljudet, där instrument och röster framträder i ljudbilden och där rumskänslan är lite mindre markerad. Bildligt talat flyttar DAC-9 snarare hem orkestern till vardagsrummet än tar med vardagsrummet till konsertsalen.

Impulsvilligheten är bra. Det är bra tryck när det ska vara det. Ginger Baker och Jonas Hellborgs ”Time Be Time” svänger på ett sätt som man bara hör på album som producerats av en trummis och en basist tillsammans. Även de fina detaljerna i cymbaler och hi-hat släpps igenom fint.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Rock för fulla muggar går också bra.”Pestilance and Plague” låter både stort och tungt, fast fortfarande snällt och inte det minsta tröttande. Kanske till och med lite för snällt. En gnutta mer brutalitet hade varit på sin plats.

Det finns massor av digitalomvandlare och digitala förförstärkare, men de flesta är aningen dyrare. En konkurrent i samma prisklass skulle kunna vara Marantz HD-DAC1, som också har hörlursuttag.
Slutsats

NuPrime DAC 9 är en digital förförstärkare med en förhållandevis överkomlig prislapp. Den har en ljudbild som är behaglig och lätt att lyssna på och som har tillräckligt med detaljer. Man kan hitta mer analytiska omvandlare för pengarna (den lilla billiga HiFime, som vi också testar i detta nummer, krossar sin prisklass fullständigt) men när man samtidigt får en komplett och utmärkt förförstärkare med en lysande analogdel på köpet, känns priset synnerligen rimligt.

NuPrime är ett spinoff-märke från NuForce och har de senaste åren gjort ett flertal intressanta produkter i den bättre men inte omöjligt kostsamma änden av hifi-klassen. Första modellen var den integrerade förstärkaren IDA-16, som fick mycket beröm för sin sakliga men mäktiga spelstil. Sedan dess har NuPrime utökat repertoaren på allvar, bland annat med förstärkarkombinationen DAC-9/STA-9 som vi testar här. DAC-9 kan beskrivas som en digitalomvandlare eller en förförstärkare med digitala ingångar. Namnet antyder dock att NuPrime själva betraktar den som en DAC som kan driva en effektförstärkare direkt. Från utsidan ser DAC-9 precis ut som IDA-8, som vi testade i december 2015, fast saknar effektförstärkardel. Två rattar tar hand om ingång och ljudstyrka. Det är allt. Inga tonkontroller eller annat krafs. En LED-display visar vilken ingång som är vald. Det finns en enda analog ingång och fyra digitala (USB, optisk, koaxial och balanserad). Analoga utgångar till effektförstärkare finns både i balanserad och i obalanserad tappning. Precis som i NuPrimes övriga förstärkare är volymkontrollen uppbyggd som ett nätverk av tunnfilmsmotstånd i steg om 0,5 dB och det finns aldrig fler än ett motstånd i signalvägen. Chassiet är likadant som i IDA-8, alltså ett kompakt och platt kabinett som har ungefär halva bredden mot ”fullvuxna” hifi-apparater. Inuti bygger DAC-9 på ett 32-bitars AK4490 EQ DAC-chip som stöder upp till 384 kHz med PCM-signaler, samt DSD-filer upp till DSD256. Ett likadant DAC-chip sitter för övrigt i den betydligt dyrare Hegel HD30. Bortsett från digitalomvandlaren har NuPrime valt samma analoga elektronik som sin dyrare storebror DAC-10, som vi testar i ett senare nummer. [caption id="attachment_63639" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]

Ljudet

NuPrime beskriver själva ljudet i DAC-9 som röraktigt och varmt. Och även om hjärtat är digitalt och det inte ens finns skuggan av ett radiorör i den, så finns det ett uns av sanning i påståendet. Ljudbilden drar mot det varma och nära. Det är adjektiv som ofta används för klassiska rörförstärkare. Det finns också en viss närhetseffekt i ljudet, där instrument och röster framträder i ljudbilden och där rumskänslan är lite mindre markerad. Bildligt talat flyttar DAC-9 snarare hem orkestern till vardagsrummet än tar med vardagsrummet till konsertsalen. Impulsvilligheten är bra. Det är bra tryck när det ska vara det. Ginger Baker och Jonas Hellborgs ”Time Be Time” svänger på ett sätt som man bara hör på album som producerats av en trummis och en basist tillsammans. Även de fina detaljerna i cymbaler och hi-hat släpps igenom fint. [caption id="attachment_63641" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption] Rock för fulla muggar går också bra.”Pestilance and Plague” låter både stort och tungt, fast fortfarande snällt och inte det minsta tröttande. Kanske till och med lite för snällt. En gnutta mer brutalitet hade varit på sin plats. Det finns massor av digitalomvandlare och digitala förförstärkare, men de flesta är aningen dyrare. En konkurrent i samma prisklass skulle kunna vara Marantz HD-DAC1, som också har hörlursuttag. Slutsats NuPrime DAC 9 är en digital förförstärkare med en förhållandevis överkomlig prislapp. Den har en ljudbild som är behaglig och lätt att lyssna på och som har tillräckligt med detaljer. Man kan hitta mer analytiska omvandlare för pengarna (den lilla billiga HiFime, som vi också testar i detta nummer, krossar sin prisklass fullständigt) men när man samtidigt får en komplett och utmärkt förförstärkare med en lysande analogdel på köpet, känns priset synnerligen rimligt.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på NuPrimeDAC-9
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Förförstärkare med D/A-omvandlare
  • Ingångar: Analog RCA, optisk, koaxial, AES/EBU, USB
  • Utgångar: Analog RCA och XLR, digital optisk
  • Mått: 23,5 x 5,5 x 28,1 cm
  • Vikt: 2,3 kg
  • USB: PCM upp till 24 bit/384 kHz, DSD upp till DSD256,
  • Optisk/koaxial: PCM upp till 24 bit/192 kHz, DSD upp till DSD64
  • Färg: Svart eller silver
Pris: 7500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-