annons
annons

Test: NAD M50.2

Highend-jukebox

Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sätta i sig hela CD-samlingen.

Lyd & Bilde mener

Byggkvalitet och design som är läcker och välgjord highend. Multiroom, streaming och inte minst MQA-stöd.
Bara digitala utgångar, du måste ha en DAC också. Och den är helt klart inte det billigaste sättet att lyssna på Tidal och Spotify!

NAD handlar inte bara om ekonomiska prylar i ödmjuk förpackning. Under namnet Masters har NAD gjort en serie som både på ytan och inuti ska tilltala highend-köparna. Vi har tidigare testat digitalförstärkaren M32 med bra resultat. Så bra att den har varit en av våra referenser i klassen för dyra, men inte fullständigt horribelt dyra, integrerade förstärkare.

En annan, ny medlem av Masters-serien är M50.2, som är en musikstreamer. På utsidan ser den nästan precis ut som M32: En minimalistisk enhet med skal av borstad aluminium med mjuka former. En stor pekskärm i mitten är den enda styrningen som finns, förutom en synlig knapp – som visar sig inte vara en knapp alls utan en indikatorlampa. Under skärmen finns en springa som ger tillgång till det inbyggda CD-drivverket.

På baksidan sitter ingångar för både analogt och digitala ljud, samt trådlöst och trådbundet nätverk och Bluetooth. Det finns även USB-portar på både fram- och baksidan för avspelning från externa diskar och USB-minnen. Utgångar finns det däremot bara digitala (optisk, koaxial och HDMI). Men inga analoga utgångar. M50.2 är en helt digital spelare.

Vad M50.2 kan är att göra all din musik tillgänglig på ett enda ställe, oavsett om det är CD-skivor, digitala filer i (nästan) varje upptänkligt format eller streaming från alla tjänster du kan drömma om att överväga. Eller till och med analogt ljud. Med andra ord sitter det en A/D-omvandlare inuti apparaten, men ingen D/A-omvandlare.

NAD M50.2 har inbyggt Bluesound. Det betyder att du kan styra den från BluOS-appen på mobiler och surfplattor och eftersom Bluesound är NADs svar på multiroom så kan den ingå i ett multiroom-system och strömma trådlös musik till husets alla rum. Man behöver dock inte nödvändigtvis skaffa ett highend-system till vartenda rum. Det finns mer lättillgängliga spelare, och man kan dessutom få Bluesound som insticksmodul till de NAD-förstärkare som stöder Modular Design Construction-utökningar (MDC). Det gör naturligtvis modellerna i Masters serien, men även mindre kostsamma modeller som NAD C388.

NAD M50.2 är i egentligen en dator som är specialiserad på att spela musik.

 

En dator i highend-kläder

NAD M50.2 är i grund och botten en dator som är specialiserad på att spela musik. Den kan rippa CD-skivor och hitta information om låtarna på internet. Den kan lagra och organisera din musiksamling på den inbyggda hårddisken. Och den kan samarbeta med allsköns streamingtjänster, bland annat Tidal och Spotify. Så långt är allt väl. Samtliga dessa uppgifter kan dock utföras av en dator. Man kan faktiskt köpa en dator med digitalutgång och en förstärkare med inbyggd DAC – till exempel NAD M32 – för samma pengar. Så varför ska man betala flera gånger så mycket för att få en apparat i blankpolerad aluminium som gör jobbet?

En anledning till att välja M50.2 kan vara det välgjorda och läckra sättet som den utför uppgiften på. Att det skulle komma en dag när en NAD-produkt framhävdes på grund av ett läckert gränssnitt, var inte så lätta att förutse. Men så är det alltså. Både på pekskärmen och i BluOS-appen är det ett sant nöje att använda M50.2. Om det är skäl nog för att slänga upp en så tjock bunt stora sedlar på disken är en helt annan sak.

Byggd för välljud

Ingångar: Analog (RCA), optisk och koaxial, USB-A (front + 2 på baksidan), Ethernet, Bluetooth (aptX)

Utgångar: AES/EBU (XLR), koaxial, optisk, HDMI 1.4 (ljud)

Tjänster: HDtracks, Highresaudio, Tidal, Spotify, Deezer, TuneIn, m fl

Lagring: 2 TB hårddisk + 2 TB RAID-backup

App-styrning (iOS/Android)

Upplösning: 24 bit/192 kHz (MQA 24/96)

Mått/vikt: 43,5 x 11,5 x 30,5 cm/8,1 kg

Webb: hifiklubben.se

Pris: 43400,-

Flere tester:

NAD C558

Skenet bedrar

Teac TN-350

Användbar allroundare

Rega Planar 1

Bästa budgetspelaren

Audio-Technica AT-LP60BT

Billig rakt igenom

Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

5 skivspelare

Skivspelare för nybörjare

McIntosh MT-2

Kvalitet, helt enkelt

Marantz ND8006

Digital brobyggare

Rotel T-14

Tre önskningar på en gång

annons