annonse
annonse
annonse

Bluesound PowerNode

En ström av musik

Bluesound PowerNode är en mycket bra förstärkare med trådlöst nätverk och högupplöst streaming. Den kan användas med golvhögtalare, även om lite begränsade krafter gör att den förmodligen föredrar mindre modeller.

Snyggt ljud Stöder högupplöst ljud Inbyggt Wimp HiFi
Saknar lite kraft Wimp-gränssnittet behöver finputsas
annonse

Knappt någon av oss spelar CD-skivor längre. I stället har vi musiksamlingen lagrad på datorn och använder streaming-tjänster som Spotify och Wimp. Den senare har blivit extra intressant eftersom den nu lanserar ett streaming-abonnemang med musik helt utan kvalitetsförluster, vilket gör CD-skivorna överflödiga för gott.

Bluesound är en av alla aktörer som har trådlösa nätverksprodukter med inbyggt Wimp och som är förberedda för det högupplösta abonnemanget Wimp HiFi. I skrivande stund finns den nya tjänsten bara som betaversion, officiell lansering är planerad till augusti.

I sin nuvarande version visar inte förstärkaren när den tar emot en låt i CD-kvalitet och när den får komprimerad AAC, vilket är vad Wimp brukar använda. Merparten av all musik påstås ligga i FLAC på servrarna. De gånger jag testat Wimp mot en okomprimerad fil av CD-kvalitet har jag inte lyckats höra någon skillnad på dem.

”Utvecklat av NAD”
Även om Bluesound är ett nytt märkesnamn så är tillverkaren känd. Det är nämligen flera av NADs ingenjörer som ligger bakom utvecklingen av produkterna. Det betyder att jag redan har en uppfattning om att detta är seriösa saker. NAD har aldrig sysslat med krafs eller bling-bling, och det finns ingen anledning att misstänka att de skulle börja nu.

Inspirerat av Sonos
Bluesound är starkt inspirerade av Sonos produkter, men medan Sonos bryr sig mest om användarupplevelsen och har nöjt sig med ”tillräckligt bra” ljudprodukter är tanken bakom Bluesound att kombinera användarvänlighet med bästa möjliga ljud. De stöder därför musikformat med högre upplösning än CD, till skillnad från Sonos. Bluesound är också överlag något dyrare.

Allt-i-ett
Bluesound PowerNode är en integrerad förstärkare med inbyggd streaming och internetradio. Den kan strömma musik som ligger lagrad på datorn, oavsett om den kör Windows, Linux eller Mac OS. Dessutom har den som sagt Wimp inbyggt och stöder det förlustfria abonnemanget Wimp HiFi. I skrivande stund har den inte Spotify, men det ska vara på gång.

Bluesound_Powernode

Alternativt kan ett USB-minne eller en USB-hårddisk med musik kopplas in. En hel rad format stöds, inklusive FLAC, WAV och AIFF, utöver Apple Lossless, AAC och MP3.

Observera att detta är en renodlad streaming-produkt. Den har varken analoga eller digitala ingångar, så det går inte att koppla in CD- eller skivspelare. Däremot finns en utgång för subbas, och delningsfilter till högtalarna kan ställas in i installationsmenyn.

Fjärrstyrs från mobilen
För att styra PowerNode laddar du bara ner Bluesounds fjärrkontroll-app till smartmobilen eller surfplattan som kör Apple- eller Android-operativsystem. Den mobila enheten och förstärkaren måste vara anslutna till samma nätverk för att fungera ihop.

Trådlös och trådlös…
När vi säger att förstärkaren är trådlös menar vi nätverksanslutningen. Högtalarna måste fortfarande kopplas in med kablar. På baksidan finns kontakter för ett par högtalare och det är bara banankontakter som gäller. Sådana ingår som tur är.

För att internetuppkopplingen ska bli så stabil som möjligt rekommenderar Bluesound att du använder nätverkskabel i stället för trådlös anslutning, i synnerhet om du vill spela högupplöst musik. Den kräver nämligen större bandbredd och även det bästa nätverk kan ha sina dåliga dagar och orsaka dropouts i ljudet.

Uppkoppling
Det allra första man ska göra är att ladda ner fjärr-appen till smartmobilen eller surfplattan. Gå sedan in appens wifi-inställning och hitta Bluesound-förstärkaren. Anslut. Sedan går du in i webbläsaren på mobilen och kopplar förstärkaren till hemnätverket. Det är enkelt om du följer bruksanvisningen. Alternativet är nätverkskabel, då är det bara att tuta och köra med en gång.

Lättskött avspelning
Användarvänligheten blir fort det viktigaste med en sådan här förstärkare, annars blir det bara trassel. Därför är det trevligt att kunna konstatera att PowerNode är enkel att sköta. Jag är speciellt förtjust i att man gör och sparar spellistorna direkt på mobilen eller surfplattan och att man enkelt kan blanda låtar mellan källor. Appen bryr sig inte om huruvida låtarna i listan kommer huller om buller från Wimp, ett USB-minne eller nätverkshårddisken (DLNA).

Återvändsgränd i Wimp
Jag är däremot inte övertygad om förträffligheten i den inbyggda Wimp-tjänstens användargränssnitt. Jag hittar allting jag letar efter (under förutsättning att musiken finns på Wimp) men när jag letar efter en låt och spelar den är det lite irriterande att jag inte kan klicka mig in på skivan jag hämtade låten från och sedan lyssna på hela skivan. Varje sökning slutar i en återvändsgränd, det går inte att bläddra vidare och utforska den stora musikvärlden som finns på Wimp. Detta måste finjusteras. På pluskontot hamnar att både rekommenderade album, låtar och spellistor kommer upp och att man kan bläddra genom nya skivor.

En annan sur detalj är att varje gång jag drog ut stickkontakten och satte i den igen så försvann Wimp-inställningarna så jag var tvungen att skriva in användarnamn och lösenord på nytt.

Välfokuserat mellanregister
En förstärkare som denna är med sina 2 x 50 watt inte främst avsedd för tungdrivna högtalare med stora baselement, snarare ett par små och lättdrivna. Gärna stativare.

Mina egna stativhögtalare Dynaudio Audience 42 avslöjar att det finns ett bra fokus i det viktiga mellanregistret. Elgitarren i Natalie Merchants fängslande ”Carnival” från country/blues-plattan Tigerlilly framträder fint. Även Natalies röst markeras klart och välfokuserat i mitten i den här högupplösta utgåvan (24 bit/96 kHz, finns på hdtracks.com) och ljudbildens värme bevaras i hög grad. Bluesound PowerNode ger också en bra känsla av den höga upplösningen i övertonregistret. Låtens rumsklang, som är större än på CD-versionen tack vare en ny mixning, kommer fram stor och öppen.

Basåtergivningen
Basgitarren låter bestämd och prydlig, även om djupbaskontroll inte är förstärkarens största styrka.

Golvhögtalarna Gallo Reference bekräftar att det saknas djupbas. Ändå är det imponerande hur taktfast och engagerande PowerNode låter. Låt gå för att den har aningen begränsat med kraft och alltså inte i första hand är gjord för att spela våldsamt högt, men ända upp till den börjar stressas låter den större än den ser ut. Och visst orkar den sätta fart på förfesten!

Klassiska instrument 
Högtalarna spelar i en helt annan liga än PowerNode, de tillhör highend-klassen men är inte tungdrivna och ett bra verktyg för att få fram en förstärkares egenskaper. Bluesound-förstärkaren driver dem tillräckligt bra för att få fram välljudet i vardagsrummet. Hör bara på vackra ”Job’s Coffin” med Tori Amos och hennes dotter Natashya Hawley som huvudvokalist. Omringad av en orkester framträder hennes luftiga röst klart och tydligt och flygeln har en fin snärt, på samma gång som klarinetten är rund och fin. När Tori kommer in, med en kraftigare och rundare röst än sin dotter, finns det allra mesta på plats. Det är faktiskt en väldigt bra imitation av äkta hifi. Det saknas bara lite djupkänsla. Allting låter en smula platt och även om den extra upplösningen i 24-bitarsversionen anas även här så tjänar den här inspelningen på ännu lite mer finmaskiga övertoner. Flygelns klangbotten kommer inte heller fram riktigt så bra som jag vill eftersom djupbasregistret saknar tyngd.

Bättre än Sonos
Däremot är det naturligt att jämföra den här förstärkaren med Sonos Connect:Amp, som rent funktionsmässigt är exakt samma produkt, fast 1500 kronor billigare och utan stöd för högupplösta musikfiler. Däremot har den både Spotify och Wimp inbyggt. Men ljudkvaliteten är nog ännu ett snäpp bättre i Bluesound än i Sonos. Fylligare toner, och Sonos har en tunnare bas. Jag vet att jag har sagt att Bluesound saknar lite djupbaskontroll, men det är i ett totalt sammanhang. Jämfört med Sonos och motsvarande billiga förstärkare låter det genomgående väldigt bra.

Slutsats
Bluesound PowerNode är en nätverksförstärkare med stora ambitioner. Den får fram musikens dynamik och upplösning på ett väldigt bra sätt. Den kan spela ganska så högt innan den plattas till och kan användas med golvhögtalare även om den trivs bäst med kompaktare saker. Med en stativhögtalare kan du med fördel koppla in en aktiv subbas till subbasutgången. Rent ljudmässigt saknas nämligen bara lite djupbaskontroll för att PowerNode ska kännas helt komplett. Ännu högre upplösning i övertonerna skulle vi bara kunna förvänta oss av en dyrare förstärkare.

Ljudmässigt är den nästan värd pengarna på egen hand, som vanlig integrerad förstärkare. Bortsett från att du inte kan koppla in några signalkällor. Detta är nämligen en renodlad streaming-produkt. Strömma via trådlöst nätverk eller kabel, från nätverksdator eller från Wimp. Du kan också koppla in en hårddisk eller ett minne via USB.

Användarvänligheten är bra. Ladda ner fjärrkontroll-appen till smartmobilen eller surfplattan, så är resten otroligt intuitivt. Wimp-gränssnittet har däremot sina brister eftersom man när man söker efter en låt inte kan använda sökresultatet för att gå vidare till albumet låten kommer från. I stället måste man gå tillbaka och söka efter skivan.

Bästa pris på Bluesound PowerNode
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2 x 50-watts förstärkare (mätmetod ej angiven)
  • Wifi/nätverk
  • Internetradio
  • USB-port
  • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF
  • Stöder 24 bit/192 kHz
  • Fjärrkontroll-app (iOS och Android)
  • Pris: 5 800 kr
Pris: 5800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.