annonse
annonse
annonse

Denon AVR-X2300W

Luftiga toner

Denon går lite mer försiktigt fram, men tar igen det med svävande övertoner och fin musikalitet – och har dessutom den mest användarvänliga skärmmenyn.

Låter mjukt, varmt och behagligt med såväl film som musik. Väl beprövade Audyssey MultEQ XT är fortfarande ett av de bästa systemen för rumskorrektion.
Somliga saknar förmodligen lite kraft. Bara sju högtalarutgångar betyder att man inte kan växla mellan Dolby Atmos och 7.1 så lätt. Trådlös multiroom-funktion saknas, skivspelaringång likaså.

Denons hemmabioförstärkare tillhör de mest lättskötta och det gäller även AVR-X2300W. Skärmmenyn är logisk och oproblematisk att hitta i. För att kalibrera högtalarna används Audyssey MultEQ XT som mäter ljudet på åtta olika platser i rummet, vilket ger extra mycket information när högtalarna ska kalibreras.

På papperet är det inte mycket som skiljer den här receivern från föregångaren AVR-X2200W. Denon har plockat bort konvertering av analog video till HDMI, men kontrat på ljudsidan genom att ha stöd för avspelning av fler musikformat.

Det finns bara sju högtalarutgångar, vilket betyder att man måste välja mellan ett 7.1-system och ett Atmos-system i 5.1.2-konfiguration. Det går inte att koppla in högtalare till båda systemen och sedan växla mellan dem.

Denon har ingen trådlös multiroom-funktion, vill man ha det så får man köpa till HEOS Link för 3 500 kronor.

 

Ljudkvalitet

Vi fick bäst resultat när vi ställde in rumskorrektionen till L/R Bypass, vilket innebär att resten av högtalarna fintrimmas så att de matchar frontarna. Dynamic Volume och Dynamic EQ är aktiverat som standard, jag föredrar att stänga av båda för att få optimal dynamik och upplösning i ljudet.

Man skulle kunna tro att en actionfilm som ”Deadpool” bör återges med dunder och brak i stället för nyanser och kvalitet. Men även en sådan film tjänar mycket på att få fram ett par extra lager detaljer. Ljudbilden är luftigare än hos Pioneer och Onkyo, det finns fler nyanser i övertonerna på samma gång som dialogen har en fin fyllighet längre ner i bröstklangen. Filmmusiken framträder snyggt och det är också bra kontroll på mer extrema ljudeffekter. Det smäller bara inte till riktigt lika hårt som med Pioneer och Onkyo, eftersom AVR-X2300W uppför sig mer försiktigt. Men ljudet håller högre kvalitet och när man tittar på film med lägre volym – vilket det flesta av oss trots allt gör den mesta tiden – så skiner Denon mer.

Här finns ingen skivspelaringång, och vi hade velat ha nio högtalarutgångar med separat utgång för Atmos och extra bakhögtalare så att det var enkelt att växla mellan formaten. Foto: Denon
Här finns ingen skivspelaringång, och vi hade velat ha nio högtalarutgångar med separat utgång för Atmos och extra bakhögtalare så att det var enkelt att växla mellan formaten. Foto: Denon

Musik i stereo och surround låter luftigt och fint. Jag tyckte att föregångaren hade i överkant tydlig markering av sibilanter i övertonregistret (hårda s-ljud och lite vassa cymbaler), AVR-X2300W har tonat ner det och låter genomgående bättre.

 

Slutsats

Denon AVR-X2300W är en strålande prisvärd hemmabioreceiver. Den briljerar med en öppen och luftig ljudbild som bara saknar lite kraft för att verkligen kunna blåsa liv i huset.

Menysystemet är oerhört överskådligt och den automatiska högtalarkalibreringen är bra. Anslutningarna är också bra, fast vi saknar skivspelaringång. Detta är också den enda testdeltagaren som inte är utrustad med multiroom-funktion.

Bästa pris på Denon AVR-X2300W
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0/HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X (med uppdatering)
 • Högupplöst ljud: Ja (24 bit/192 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20–20 000 Hz)
 • Rumskorrektion: Audyssey MultEQ XT
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: Denon 2016 AVR Remote
 • Skivspelaringång: Nej
 • Multikanals pre out: Nej
Pris: 6500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.