: 4 hemmabioreceivrar

Hemmabio det svänger om

De här receivrarna ger ett mycket tuffare ljud än någon soundbar ens kan drömma om.

Riktig bra inlevelse med film och TV behöver riktigt bra ljud. Och även om vi gillar enkla soundbar-högtalare med alla deras trådlösa möjligheter så är det bara separata komponenter som verkligen får fram det tunga ljudet. Hemmabioreceivrarna vi tar oss an här är perfekta exempel, eftersom de tillsammans med ett par ordentliga högtalare verkligen blåser liv i filmerna.

De bästa hemmabioförstärkarna i klassen kring 7 000 kronor gör de nya Ultra-HD Blu-ray-filmerna rättvisa genom att återge ljudspåret i all sin pompa och ståt. Dessutom har de Dolby Atmos-formatet med ljud från taket, som tar upplevelsen till nya höjder. Bokstavligt talat!

Ta till exempel den blodiga superhjältefilmen ”Deadpool”. I UHD-upplösning är bilden helt sagolik och med en ordentlig hemmabioanläggning får upplevelsen en helt annan dimension. Regn som kommer ovanifrån, bilar som flyger över huvudet på oss. Det är kul att sitta i en bubbla av ljud!

De riktigt häftiga upplevelserna börjar här, och vi avråder från att köpa något speciellt mycket billigare. Men du måste vara lite intresserad av ljud för att satsa på en komponentlösning eftersom en separat reveicer kan vara lite bökigare att koppla upp och installera än en enkel ljudlimpa. Riktigt billiga receivrar är lika avancerade att ställa in men betalar sig inte lika mycket i form av häftig biokänsla. Går du däremot upp i pris så får du ännu mer kraft och kontroll plus fler av alla viktiga detaljer i ljudbilden – men utan att jämföra direkt kommer du knappast att sakna något jämfört med någon av deltagarna i detta test.

 

Musikströmning

Nu för tiden kan en hemmabioförstärkare mer än bara återge filmljud. Den ska också kunna ta hand om alla musikformat du skickar till den. Oavsett om du spelar musik trådlöst från mobilen eller från en nätverksdator så är det viktigt att receivern inte blir bromsklotsen i systemet. Därför har de flesta – inklusive samtliga av testets kandidater – i dag trådlös nätverkskoppling och kan spela musik på flera sätt. Det kan vara AirPlay, Bluetooth, DLNA (lite avancerat men kompatibelt med alla datorer) och till och med nätradio. En del kan spela högupplösta musikformat och med tanke på att LP-försäljningen växer kan det vara bra med skivspelaringång (alla utom Denon).

 

Trådlöst multirum

Multiroom är också stort nu för tiden. Allt fler receivrar har därför en möjlighet att ingå i trådlösa multiroom-system så att man kan spela musik i flera rum samtidigt genom att komponenterna kommunicerar trådlöst med varandra. Det gäller Yamaha med sin MusicCast-funktion – och när du läser detta har förmodligen både Pioneers och Onkyos receivrar fått liknande möjligheter med hjälp av FireConnect. Detta system har dock inte varit klart under testets gång, så det har vi inte kunnat prova. Denon har sitt eget HEOS-system men har valt att inte utrusta AVR-X2300W med den funktionen. Då får du köpa till en HEOS Link-adapter för 3 500 kr.

Med ett par högtalare i taket kan du njuta av en äkta tredimensionell ljudbild med ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X. Illustration: Pioneer / Onkyo
Med ett par högtalare i taket kan du njuta av en äkta tredimensionell ljudbild med ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X. Illustration: Pioneer / Onkyo

4K Ultra-HD

Alla testdeltagarna stöder 4K Ultra-HD-video. Det betyder att du kan koppla in en UHD Blu-ray-spelare som Panasonic UB900 till någon av HDMI-ingångarna och skicka bildsignalen vidare till en kompatibel projektor eller TV, samtidigt som ljudsignalen återges av receivern. Alla nya receivrar klarar av de senaste licenserna, fullt färgdjup och dynamisk räckvidd (HDR), så du är garanterad att det funkar.

 

Fjärrstyrning

Tänk på att ingen av de medföljande fjärrkontrollerna i den här prisklassen har belysning, vilket kan göra inställningar svåra att göra i ett mörklagt rum. Däremot går alla att styra från en app, så att man kan använda en smartmobil eller surfplatta som fjärrkontroll.

 

Så testade vi

Receivrarna har testats med Ultra-HD Blu-ray-spelaren Panasonic DMP-UB900 och kopplats in till vårt Procella THX 7.1-högtalarsystem. Högtalarna är mycket kostsamma, de ligger på ungefär 150 000 kronor tillsammans, men är ingen svår last och skiljer bra på olika förstärkare. I stereo har vi använt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté (70 000 kr) för att verkligen skilja agnarna från vetet. Prislappen är naturligtvis snedvriden, men ju bättre högtalarna är desto bättre är de på att hitta olikheter i ljudet. Dessutom är det ju lika för alla!

Testdeltagarna har fått köra sin automatiska högtalarinställning med rumskorrektion. Om det har behövts har vi gått in efteråt och justerat avstånd, delningsfrekvens och ljudnivå för att få allting helt symmetriskt, men vi har låtit receivrarna sätta klangkaraktären (EQ).

Till film har vi valt ”Deadpool” med Dolby Atmos-ljudspår. Musik i surround var ”Quiet Winter Night” på Blu-ray med Jan Gunnar Hoff och hans ensemble. Den skivan har 7.1-surround och några av receivrarna var tvungna att kalibreras om mellan detta format och Dolby Atmos, eftersom de bara har sju i stället för nio kanaler.

Vi har också spelat musik i stereo från Tidal HiFi med en iPhone 6 Plus via AirPlay, och Yamaha som under testperioden var den enda som hade multiroom-funktion testades med sin MusicCast-app.

Innan testet påbörjades uppdaterade vi samtliga receivrar med den senaste programvaran.

Luftiga toner

Denon går lite mer försiktigt fram, men tar igen det med svävande övertoner och fin musikalitet – och har dessutom den mest användarvänliga skärmmenyn.

Ljud & Bild tycker

Låter mjukt, varmt och behagligt med såväl film som musik. Väl beprövade Audyssey MultEQ XT är fortfarande ett av de bästa systemen för rumskorrektion.
Somliga saknar förmodligen lite kraft. Bara sju högtalarutgångar betyder att man inte kan växla mellan Dolby Atmos och 7.1 så lätt. Trådlös multiroom-funktion saknas, skivspelaringång likaså.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0/HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X (med uppdatering)
 • Högupplöst ljud: Ja (24 bit/192 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20–20 000 Hz)
 • Rumskorrektion: Audyssey MultEQ XT
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: Denon 2016 AVR Remote
 • Skivspelaringång: Nej
 • Multikanals pre out: Nej
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6500 kr

Denons hemmabioförstärkare tillhör de mest lättskötta och det gäller även AVR-X2300W. Skärmmenyn är logisk och oproblematisk att hitta i. För att kalibrera högtalarna används Audyssey MultEQ XT som mäter ljudet på åtta olika platser i rummet, vilket ger extra mycket information när högtalarna ska kalibreras.

På papperet är det inte mycket som skiljer den här receivern från föregångaren AVR-X2200W. Denon har plockat bort konvertering av analog video till HDMI, men kontrat på ljudsidan genom att ha stöd för avspelning av fler musikformat.

Det finns bara sju högtalarutgångar, vilket betyder att man måste välja mellan ett 7.1-system och ett Atmos-system i 5.1.2-konfiguration. Det går inte att koppla in högtalare till båda systemen och sedan växla mellan dem.

Denon har ingen trådlös multiroom-funktion, vill man ha det så får man köpa till HEOS Link för 3 500 kronor.

 

Ljudkvalitet

Vi fick bäst resultat när vi ställde in rumskorrektionen till L/R Bypass, vilket innebär att resten av högtalarna fintrimmas så att de matchar frontarna. Dynamic Volume och Dynamic EQ är aktiverat som standard, jag föredrar att stänga av båda för att få optimal dynamik och upplösning i ljudet.

Man skulle kunna tro att en actionfilm som ”Deadpool” bör återges med dunder och brak i stället för nyanser och kvalitet. Men även en sådan film tjänar mycket på att få fram ett par extra lager detaljer. Ljudbilden är luftigare än hos Pioneer och Onkyo, det finns fler nyanser i övertonerna på samma gång som dialogen har en fin fyllighet längre ner i bröstklangen. Filmmusiken framträder snyggt och det är också bra kontroll på mer extrema ljudeffekter. Det smäller bara inte till riktigt lika hårt som med Pioneer och Onkyo, eftersom AVR-X2300W uppför sig mer försiktigt. Men ljudet håller högre kvalitet och när man tittar på film med lägre volym – vilket det flesta av oss trots allt gör den mesta tiden – så skiner Denon mer.

Här finns ingen skivspelaringång, och vi hade velat ha nio högtalarutgångar med separat utgång för Atmos och extra bakhögtalare så att det var enkelt att växla mellan formaten. Foto: Denon
Här finns ingen skivspelaringång, och vi hade velat ha nio högtalarutgångar med separat utgång för Atmos och extra bakhögtalare så att det var enkelt att växla mellan formaten. Foto: Denon

Musik i stereo och surround låter luftigt och fint. Jag tyckte att föregångaren hade i överkant tydlig markering av sibilanter i övertonregistret (hårda s-ljud och lite vassa cymbaler), AVR-X2300W har tonat ner det och låter genomgående bättre.

 

Slutsats

Denon AVR-X2300W är en strålande prisvärd hemmabioreceiver. Den briljerar med en öppen och luftig ljudbild som bara saknar lite kraft för att verkligen kunna blåsa liv i huset.

Menysystemet är oerhört överskådligt och den automatiska högtalarkalibreringen är bra. Anslutningarna är också bra, fast vi saknar skivspelaringång. Detta är också den enda testdeltagaren som inte är utrustad med multiroom-funktion.

Onkyo TX-NR656
Onkyo gör jobbet, men är inte utan brister.
Yamaha RX-V781
Det verkar som om Yamaha verkligen har knäckt hemmabiokoden. Ännu en gång drar de ifrån resten av startfältet.
Pioneer VSX-1131
Pioneer har bra funktioner och ett rent och kraftfullt ljud.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.