Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 4 hemmabioreceivrar

Hemmabio det svänger om

De här receivrarna ger ett mycket tuffare ljud än någon soundbar ens kan drömma om.

Av / 2016-10-22 - 06:00
4 hemmabioreceivrar
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Riktig bra inlevelse med film och TV behöver riktigt bra ljud. Och även om vi gillar enkla soundbar-högtalare med alla deras trådlösa möjligheter så är det bara separata komponenter som verkligen får fram det tunga ljudet. Hemmabioreceivrarna vi tar oss an här är perfekta exempel, eftersom de tillsammans med ett par ordentliga högtalare verkligen blåser liv i filmerna.

De bästa hemmabioförstärkarna i klassen kring 7 000 kronor gör de nya Ultra-HD Blu-ray-filmerna rättvisa genom att återge ljudspåret i all sin pompa och ståt. Dessutom har de Dolby Atmos-formatet med ljud från taket, som tar upplevelsen till nya höjder. Bokstavligt talat!

Ta till exempel den blodiga superhjältefilmen ”Deadpool”. I UHD-upplösning är bilden helt sagolik och med en ordentlig hemmabioanläggning får upplevelsen en helt annan dimension. Regn som kommer ovanifrån, bilar som flyger över huvudet på oss. Det är kul att sitta i en bubbla av ljud!

De riktigt häftiga upplevelserna börjar här, och vi avråder från att köpa något speciellt mycket billigare. Men du måste vara lite intresserad av ljud för att satsa på en komponentlösning eftersom en separat reveicer kan vara lite bökigare att koppla upp och installera än en enkel ljudlimpa. Riktigt billiga receivrar är lika avancerade att ställa in men betalar sig inte lika mycket i form av häftig biokänsla. Går du däremot upp i pris så får du ännu mer kraft och kontroll plus fler av alla viktiga detaljer i ljudbilden – men utan att jämföra direkt kommer du knappast att sakna något jämfört med någon av deltagarna i detta test.

 

Musikströmning

Nu för tiden kan en hemmabioförstärkare mer än bara återge filmljud. Den ska också kunna ta hand om alla musikformat du skickar till den. Oavsett om du spelar musik trådlöst från mobilen eller från en nätverksdator så är det viktigt att receivern inte blir bromsklotsen i systemet. Därför har de flesta – inklusive samtliga av testets kandidater – i dag trådlös nätverkskoppling och kan spela musik på flera sätt. Det kan vara AirPlay, Bluetooth, DLNA (lite avancerat men kompatibelt med alla datorer) och till och med nätradio. En del kan spela högupplösta musikformat och med tanke på att LP-försäljningen växer kan det vara bra med skivspelaringång (alla utom Denon).

 

Trådlöst multirum

Multiroom är också stort nu för tiden. Allt fler receivrar har därför en möjlighet att ingå i trådlösa multiroom-system så att man kan spela musik i flera rum samtidigt genom att komponenterna kommunicerar trådlöst med varandra. Det gäller Yamaha med sin MusicCast-funktion – och när du läser detta har förmodligen både Pioneers och Onkyos receivrar fått liknande möjligheter med hjälp av FireConnect. Detta system har dock inte varit klart under testets gång, så det har vi inte kunnat prova. Denon har sitt eget HEOS-system men har valt att inte utrusta AVR-X2300W med den funktionen. Då får du köpa till en HEOS Link-adapter för 3 500 kr.

Med ett par högtalare i taket kan du njuta av en äkta tredimensionell ljudbild med ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X. Illustration: Pioneer / Onkyo
Med ett par högtalare i taket kan du njuta av en äkta tredimensionell ljudbild med ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X. Illustration: Pioneer / Onkyo

4K Ultra-HD

Alla testdeltagarna stöder 4K Ultra-HD-video. Det betyder att du kan koppla in en UHD Blu-ray-spelare som Panasonic UB900 till någon av HDMI-ingångarna och skicka bildsignalen vidare till en kompatibel projektor eller TV, samtidigt som ljudsignalen återges av receivern. Alla nya receivrar klarar av de senaste licenserna, fullt färgdjup och dynamisk räckvidd (HDR), så du är garanterad att det funkar.

 

Fjärrstyrning

Tänk på att ingen av de medföljande fjärrkontrollerna i den här prisklassen har belysning, vilket kan göra inställningar svåra att göra i ett mörklagt rum. Däremot går alla att styra från en app, så att man kan använda en smartmobil eller surfplatta som fjärrkontroll.

 

Så testade vi

Receivrarna har testats med Ultra-HD Blu-ray-spelaren Panasonic DMP-UB900 och kopplats in till vårt Procella THX 7.1-högtalarsystem. Högtalarna är mycket kostsamma, de ligger på ungefär 150 000 kronor tillsammans, men är ingen svår last och skiljer bra på olika förstärkare. I stereo har vi använt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté (70 000 kr) för att verkligen skilja agnarna från vetet. Prislappen är naturligtvis snedvriden, men ju bättre högtalarna är desto bättre är de på att hitta olikheter i ljudet. Dessutom är det ju lika för alla!

Testdeltagarna har fått köra sin automatiska högtalarinställning med rumskorrektion. Om det har behövts har vi gått in efteråt och justerat avstånd, delningsfrekvens och ljudnivå för att få allting helt symmetriskt, men vi har låtit receivrarna sätta klangkaraktären (EQ).

Till film har vi valt ”Deadpool” med Dolby Atmos-ljudspår. Musik i surround var ”Quiet Winter Night” på Blu-ray med Jan Gunnar Hoff och hans ensemble. Den skivan har 7.1-surround och några av receivrarna var tvungna att kalibreras om mellan detta format och Dolby Atmos, eftersom de bara har sju i stället för nio kanaler.

Vi har också spelat musik i stereo från Tidal HiFi med en iPhone 6 Plus via AirPlay, och Yamaha som under testperioden var den enda som hade multiroom-funktion testades med sin MusicCast-app.

Innan testet påbörjades uppdaterade vi samtliga receivrar med den senaste programvaran.

Produkter i detta test

Onkyo TX-NR656

Helt okej

Onkyo gör jobbet, men är inte utan brister.

Ljudet är både klart och energiskt och det finns bra anslutningar. Rumskorrektionen AccuEQ har blivit mer sofistikerad.
Även Onkyo får en väl vass klang med musik av rumskorrektionen, och man kan inte växla mellan Atmos 5.1.2 och 7.1-ljud utan att koppla om högtalarna och kalibrera en gång till.
Läs hela testet

Denon AVR-X2300W

Luftiga toner

Denon går lite mer försiktigt fram, men tar igen det med svävande övertoner och fin musikalitet – och har dessutom den mest användarvänliga skärmmenyn.

Låter mjukt, varmt och behagligt med såväl film som musik. Väl beprövade Audyssey MultEQ XT är fortfarande ett av de bästa systemen för rumskorrektion.
Somliga saknar förmodligen lite kraft. Bara sju högtalarutgångar betyder att man inte kan växla mellan Dolby Atmos och 7.1 så lätt. Trådlös multiroom-funktion saknas, skivspelaringång likaså.
Läs hela testet

Yamaha RX-V781

Vinnare igen

Det verkar som om Yamaha verkligen har knäckt hemmabiokoden. Ännu en gång drar de ifrån resten av startfältet.

Här finns mer kraftresurser och muskler än hos de övriga, och dessutom en elegant återgivning av både film och musik. RX-V781 är också den mest välgjorda när det gäller funktioner.
I skrivande stund har MusicCast-systemet inget stöd för Tidal eller Apple Music. Skärmmenyerna är inte heller lika enkla som hos Denon.
Läs hela testet

Pioneer VSX-1131

Ganska bra

Pioneer har bra funktioner och ett rent och kraftfullt ljud.

Här finns gott om anslutningar och receivern fungerar delvis utmärkt med filmljud och även bra med musik.
Rumskorrektionen ger ett lite vasst ljud med musik i stereo. Att växla mellan Atmos 5.1.2 och 7.1 med extra bakhögtalare måste göras manuellt i menysystemet.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen