: Denon AVR-X2300W

Luftiga toner

Denon går lite mer försiktigt fram, men tar igen det med svävande övertoner och fin musikalitet – och har dessutom den mest användarvänliga skärmmenyn.

Ljud & Bild tycker

Låter mjukt, varmt och behagligt med såväl film som musik. Väl beprövade Audyssey MultEQ XT är fortfarande ett av de bästa systemen för rumskorrektion.
Somliga saknar förmodligen lite kraft. Bara sju högtalarutgångar betyder att man inte kan växla mellan Dolby Atmos och 7.1 så lätt. Trådlös multiroom-funktion saknas, skivspelaringång likaså.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0/HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X (med uppdatering)
 • Högupplöst ljud: Ja (24 bit/192 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20–20 000 Hz)
 • Rumskorrektion: Audyssey MultEQ XT
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: Denon 2016 AVR Remote
 • Skivspelaringång: Nej
 • Multikanals pre out: Nej
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6500 kr

Denons hemmabioförstärkare tillhör de mest lättskötta och det gäller även AVR-X2300W. Skärmmenyn är logisk och oproblematisk att hitta i. För att kalibrera högtalarna används Audyssey MultEQ XT som mäter ljudet på åtta olika platser i rummet, vilket ger extra mycket information när högtalarna ska kalibreras.

På papperet är det inte mycket som skiljer den här receivern från föregångaren AVR-X2200W. Denon har plockat bort konvertering av analog video till HDMI, men kontrat på ljudsidan genom att ha stöd för avspelning av fler musikformat.

Det finns bara sju högtalarutgångar, vilket betyder att man måste välja mellan ett 7.1-system och ett Atmos-system i 5.1.2-konfiguration. Det går inte att koppla in högtalare till båda systemen och sedan växla mellan dem.

Denon har ingen trådlös multiroom-funktion, vill man ha det så får man köpa till HEOS Link för 3 500 kronor.

 

Ljudkvalitet

Vi fick bäst resultat när vi ställde in rumskorrektionen till L/R Bypass, vilket innebär att resten av högtalarna fintrimmas så att de matchar frontarna. Dynamic Volume och Dynamic EQ är aktiverat som standard, jag föredrar att stänga av båda för att få optimal dynamik och upplösning i ljudet.

Man skulle kunna tro att en actionfilm som ”Deadpool” bör återges med dunder och brak i stället för nyanser och kvalitet. Men även en sådan film tjänar mycket på att få fram ett par extra lager detaljer. Ljudbilden är luftigare än hos Pioneer och Onkyo, det finns fler nyanser i övertonerna på samma gång som dialogen har en fin fyllighet längre ner i bröstklangen. Filmmusiken framträder snyggt och det är också bra kontroll på mer extrema ljudeffekter. Det smäller bara inte till riktigt lika hårt som med Pioneer och Onkyo, eftersom AVR-X2300W uppför sig mer försiktigt. Men ljudet håller högre kvalitet och när man tittar på film med lägre volym – vilket det flesta av oss trots allt gör den mesta tiden – så skiner Denon mer.

Här finns ingen skivspelaringång, och vi hade velat ha nio högtalarutgångar med separat utgång för Atmos och extra bakhögtalare så att det var enkelt att växla mellan formaten. Foto: Denon
Här finns ingen skivspelaringång, och vi hade velat ha nio högtalarutgångar med separat utgång för Atmos och extra bakhögtalare så att det var enkelt att växla mellan formaten. Foto: Denon

Musik i stereo och surround låter luftigt och fint. Jag tyckte att föregångaren hade i överkant tydlig markering av sibilanter i övertonregistret (hårda s-ljud och lite vassa cymbaler), AVR-X2300W har tonat ner det och låter genomgående bättre.

 

Slutsats

Denon AVR-X2300W är en strålande prisvärd hemmabioreceiver. Den briljerar med en öppen och luftig ljudbild som bara saknar lite kraft för att verkligen kunna blåsa liv i huset.

Menysystemet är oerhört överskådligt och den automatiska högtalarkalibreringen är bra. Anslutningarna är också bra, fast vi saknar skivspelaringång. Detta är också den enda testdeltagaren som inte är utrustad med multiroom-funktion.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Onkyo TX-NR656 - Helt okej
  Onkyo gör jobbet, men är inte utan brister.
  Yamaha RX-V781 - Vinnare igen
  Det verkar som om Yamaha verkligen har knäckt hemmabiokoden. Ännu en gång drar de ifrån resten av startfältet.
  Pioneer VSX-1131 - Ganska bra
  Pioneer har bra funktioner och ett rent och kraftfullt ljud.

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.