TEST AV 65-tums TV-apparater till fotbolls-EM

StorskÀrm till fotbollsfesten

Dags för en ny TV lagom till det brakar loss i Frankrike? Med nÄgon av de hÀr storskÀrmarna Àr det dukat för en riktig fotbollsfest hemma i vardagsrummet.

Det Àr mÄnga som drömmer om en ny TV, men de flesta kastar inte ut den gamla förrÀn den gÄr sönder. Enda undantaget Àr vÀl nÀr det börjar nÀrma sig nÄgot stort evenemang som ska TV-sÀndas. DÄ Àr det lÀttare att ta fram plÄnboken!

I Är stÄr inte bara ett utan tvÄ aktuella sportevenemang pÄ programmet: fotbolls-EM i Frankrike och sommar-OS i Brasilien. För somliga rÀcker det som argument för att pensionera den gamla dumburken. Detta Àr naturligtvis nÄgot som TV-branschen Àr vÀl medveten om och tÀnker göra sig en hacka pÄ! Butikerna Àr proppfulla av splitter nya 2016-modeller, flera av dem skrÀddarsydda för att visa sommarens matcher, film och annan TV-underhÄllning frÄn sin bÀsta sida.

 

Läs också: Samsung QE55Q7F
Highend-TV till lÄgpris

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

Ny TV = större TV

NĂ€r TV:n vĂ€l ska uppgraderas Ă€r det vanligt att samtidigt passa pĂ„ att gĂ„ upp i storlek. 55 tum Ă€r mest populĂ€rt, men allt fler vĂ€ljer nĂ„got Ă€nnu större. 65 tum eller mer Ă€r definitivt helt rĂ€tt för dem som vill ha ”biokĂ€nslan” och uppleva sport och film pĂ„ ett maxat sĂ€tt!

Nackdelen Àr att ju större skÀrmen Àr, desto tydligare syns eventuella brister. Fotboll och annan fartfylld sport Àr faktiskt nÄgot av det mest krÀvande TV-materialet som finns att visa. Ett stort sammanhÀngande grönt fÀlt som konstant panoreras fram och tillbaka, plus smÄ spelare som rör sig runt pÄ planen i varierande tempo, gör att ojÀmnheter och brus lÀtt blir synligt. Och samtidigt jobbar videoprocessorn stenhÄrt för att skala upp alltihop frÄn utsÀndningens upplösning (1080i) till skÀrmens upplösning (Ultra HD).

Allt detta innebĂ€r att det sĂ€llan lönar sig att satsa pĂ„ den största och billigaste skĂ€rmen man kan hitta – vĂ„rt rĂ„d Ă€r att hellre lĂ€gga lite extrapengar pĂ„ god bildkvalitet.

 

HDR

En av de största nyheterna pĂ„ TV-fronten i Ă„r Ă€r High Dynamic Range – video med större dynamikomfĂ„ng. Det Ă€r en vidareutveckling av Ultra HD som förutom högre upplösning har bĂ€ttre dynamik och bredare fĂ€rgspektrum. HDR-material finns inte i vanliga TV-sĂ€ndningar Ă€nnu och Ă€r inte aktuellt för Ă„rets sportevenemang. DĂ€remot Ă€r det en viktig finess om du vill utnyttja Ultra-HD-Blu-ray-formatet till max. Netflix kommer ocksĂ„ att stödja tekniken i framtida produktioner.

Observera att HDR i sig inte Ă€r nĂ„gon ”mirakelkur” för TV:ns prestanda. Ska du utnyttja HDR fullt ut sĂ„ mĂ„ste TV:n uppfylla en rad krav, sĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller ljusstyrka. För optimalt resultat ska du leta efter en Ultra HD Premium-godkĂ€nd modell eller motsvarande.

 

AnvÀndarvÀnlig

Bara bra bild rÀcker inte. För att nÄ hela vÀgen fram krÀvs det fler talanger. TV:n Àr inte lÀngre en monitor som man bara sÀtter pÄ, stÀnger av och byter kanal pÄ. Interaktiva tjÀnster som Netflix, HBO, YouTube och Viaplay har blivit lika viktiga som vanliga TV-kanaler.

DÀrför Àr det helt avgörande för anvÀndarvÀnligheten att TV:n arbetar snabbt och sömlöst, med ett menysystem som Àr enkelt och logiskt. PÄ detta omrÄde brukar de stora mÀrkena vara lite bÀttre förberedda Àn de mindre. I dagslÀget har Samsung och LG de bÀsta smart-TV-plattformarna, men rivalerna ligger hack i hÀl. En del mÀrken har extrafinesser, till exempel röststyrning och pekfjÀrr.

 

Testet

I detta test har vi lagt ribban högt: Deltagarna Àr nÄgra av de mer avancerade modellerna pÄ marknaden, med priser mellan 30 000 och 35 000 kronor. Det innebÀr att vi stÀller höga krav pÄ bildkvaliteten, ljudet och inte minst skötseln! Eftersom detta Àr ett sportinriktat test har vi lagt extra tonvikt vid bra fÀrgÄtergivning, mjuka rörelser och bra bildbearbetning. Men vi har inte glömt bort att kontrollera kontrast och svÀrta, som fortfarande Àr A och O för att Äterge film och TV-serier sÄ bra som möjligt.

 

Priserna som anges Àr riktpriser, marknadspriserna kan vara betydligt lÀgre under kampanjer och utförsÀljningar. Ibland gÄr det att göra riktigt bra köp med toppmodellerna! HÄll utkik efter de bÀsta erbjudandena pÄ Pricerunner eller Prisjakt!

TEST AV Samsung UE65KS9005
Juni/juli 2016Samsung UE65KS9005

Samsung har lĂ€nge tillhört trendsĂ€ttarna pĂ„ TV-marknaden. Tunna och böjda skĂ€rmar har blivit deras varumĂ€rke och stilen tycks inte avta i första taget: Även om flera modeller – bland annatLäs hela testet...

TEST AV Sony Bravia KD-65XD9305
Juni/juli 2016Sony Bravia KD-65XD9305

Sonys toppmodeller har alltid haft en tendens att spela i TV-elitserien, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller bild och ljud. TyvĂ€rr har detta ocksĂ„ haft sin inverkan pĂ„ priset! Det beror sĂ€rskiltLäs hela testet...

TEST AV Panasonic Viera TX-65DX780E

Panasonic har en lĂ„ng tradition av att leverera TV-apparater med naturlig bildkvalitet och de har en meritlista som Ă€r full av kritikerrosade skĂ€rmar, hela vĂ€gen frĂ„n Ă€ldre plasmamodeller till dagensLäs hela testet...

TEST AV LG 70UH700
Juni/juli 2016LG 70UH700

Sydkoreanska LG har satsat stenhĂ„rt pĂ„ nya TV-apparater med OLED-teknik de senaste Ă„ren, men de har inte glömt LCD bara dĂ€rför. Årets sortiment har fĂ„tt en hel del intressanta nyheterLäs hela testet...

TEST AV Philips 65PUS8601

Philips 65PUS8601 introducerades för första gĂ„ngen i höstas och Ă€r alltsĂ„ egentligen en 2015-modell. Philips har dock beslutat att lĂ„ta den finnas kvar till hösten 2016. I praktiken Ă€r dettaLäs hela testet...

TEST AV TV-alternativ

[caption id="attachment_62375" align="alignnone" width="1000"] (Foto: Tillverkare)[/caption] Samsung KS7005 Samsungs 7-serie blir extra intressant i Ă„r eftersom den har mycket ”bild-godis” i en lĂ€gre prisklass: Ultra Black-filter, 10-bitars Quantum Dot-panel ochLäs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Samsung QE55Q7F

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Storartad highend-TV

Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

FlatskÀrm i rörelse

Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
TEST: Philips 55POS9002

Magisk ­kontrast!

Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
TEST: LGOLED55B7V

Vidunderlig bild

LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
TEST: Samsung The Frame UE65LS003

TV-konst pÄ vÀggen

Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
TEST: TCL U55C7006

PrisvÀrd nykomling

TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
TEST: Panasonic TX-65EZ950E

OLED-referensen

Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
TEST: Loewe Bild 7

OLED i lyxutförande

Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
TEST: Samsung QE65Q9F QLED

Samsungs kvantsprÄng

Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
TEST: Sony KD-65A1BAEP

Ett stort steg för Sony

Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
TEST: LG OLED65E7V

Grym bildmaskin

LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×