Parrot Jumping Sumo

Radiostyrd bil 2.0

Jumping Sumo kan både köra och hoppa, och så kan du styra runt hörn och använda dess kamera som ögon.

Plus
Framåtriktad kamera som streamar i realtid och låter dig styra drönaren i förstapersonsperspektiv. Robust med många olika funktioner och rörelser. Kan ta bilder och filma.
Minus
Det tar 90 minuter att ladda batteriet. Och du kan bara lagra video om du har ett miniUSB-minne, som dessutom kan vara svårt att passa in i porten.

En drönare är egentligen ett annat ord för en obemannad flygande farkost, men Parrot kallar även den körande och hoppande Jumping Sumo för en (mini)drönare och den styrs i alla fall på samma sätt som Parrots flygande drönare, till exempel Rolling Spider och A.R Drone 2.0. Det vill säga: med hjälp av gratis-appen FreeFlight, som går att ladda ner till smartmobilen oavsett om den kör Android, iOS eller Windows Phone.

Anslutningen upprättas via Wi-Fi och räckvidden sägs vara upp till 50 meter. Om det stämmer beror i praktiken på i vilka omgivningar du kör. Om det är en vägg mellan dig och din Jumping Sumo så kan räckvidden bli en annan.

Jumping Sumo kör på två stora hjul och kan komma upp i hastigheter på 7 km/h. Den balanserar på sina två hjul ungefär som en Segway när den kör, annars vilar den på ett tredje, bakåtriktat ben som har en fjäder som kan få drönaren att antingen hoppa ungefär 80 cm upp i luften eller ta ett stort skutt framåt.

Det sitter en framåtriktad kamera på framsidan och bilden från den skickas live till mobilskärmen samtidigt som du kör. Det betyder att du kan styra Jumping Sumo utan att ha ögonkontakt med den. Kameran är dina ögon och du ser omgivningen precis som om du satt som en minipilot inuti drönaren. Jumping Sumo har samma batteri som Rolling Spider, men räcker ända upp till 20 minuter på en laddning.

Styrningen är enkel och okomplicerad och det finns nästan inga gränser för vilka akrobatiska övningar du kan få Jumping Sumo att utföra på golvet. Den kan till exempel vända sig själv upp och ned, och plötsligt blir framåt bakåt, och den kan också utföra olika förprogrammerade manövrar som att snurra runt sin egen axel med hög fart, och med hjälp av funktionen Road Plan kan du programmera en bestämd bana och bestämda rörelser direkt i appen. När allt är lagrat visas körschemat bland de fördefinierade rörelserna i appen. Klicka på den nya ikonen så utförs de lagrade kommandona automatiskt.

<
>

Kameran kan både ta stillbilder (i 640 x 480-upplösning) och filma video, fast bara om man utrustar drönaren med lagringsplats med hjälp av ett miniUSB-minne, som för övrigt inte får vara bredare än 1 cm – vilket är korkat eftersom långtifrån alla har miniUSB-minnen liggande. Vi kan inte kritisera Jumping Sumo för mycket, men det hade varit smartare att använda microSD-kort i stället för ett format som främst används för uppladdning och inte mycket annat.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Jumping Sumo kan inte flyga men har fler funktioner än Parrots andra minidrönare, Rolling Spider, och framför allt räcker den mycket längre på en laddning (20 minuter i stället för 3–4 minuter), och den framåtvända kameran flyttar dig ner till grodperspektiv via din mobiltelefon, vilket också är riktigt underhållande – oavsett om du kör med drönaren själv eller använder den för att retas med vänner och bekanta.

En drönare är egentligen ett annat ord för en obemannad flygande farkost, men Parrot kallar även den körande och hoppande Jumping Sumo för en (mini)drönare och den styrs i alla fall på samma sätt som Parrots flygande drönare, till exempel Rolling Spider och A.R Drone 2.0. Det vill säga: med hjälp av gratis-appen FreeFlight, som går att ladda ner till smartmobilen oavsett om den kör Android, iOS eller Windows Phone. https://www.youtube.com/watch?v=-_8MtJ6WujI&feature=youtu.be Anslutningen upprättas via Wi-Fi och räckvidden sägs vara upp till 50 meter. Om det stämmer beror i praktiken på i vilka omgivningar du kör. Om det är en vägg mellan dig och din Jumping Sumo så kan räckvidden bli en annan. Jumping Sumo kör på två stora hjul och kan komma upp i hastigheter på 7 km/h. Den balanserar på sina två hjul ungefär som en Segway när den kör, annars vilar den på ett tredje, bakåtriktat ben som har en fjäder som kan få drönaren att antingen hoppa ungefär 80 cm upp i luften eller ta ett stort skutt framåt. Det sitter en framåtriktad kamera på framsidan och bilden från den skickas live till mobilskärmen samtidigt som du kör. Det betyder att du kan styra Jumping Sumo utan att ha ögonkontakt med den. Kameran är dina ögon och du ser omgivningen precis som om du satt som en minipilot inuti drönaren. Jumping Sumo har samma batteri som Rolling Spider, men räcker ända upp till 20 minuter på en laddning. Styrningen är enkel och okomplicerad och det finns nästan inga gränser för vilka akrobatiska övningar du kan få Jumping Sumo att utföra på golvet. Den kan till exempel vända sig själv upp och ned, och plötsligt blir framåt bakåt, och den kan också utföra olika förprogrammerade manövrar som att snurra runt sin egen axel med hög fart, och med hjälp av funktionen Road Plan kan du programmera en bestämd bana och bestämda rörelser direkt i appen. När allt är lagrat visas körschemat bland de fördefinierade rörelserna i appen. Klicka på den nya ikonen så utförs de lagrade kommandona automatiskt. [gallery ids="50426,50425,50424,50423"] Kameran kan både ta stillbilder (i 640 x 480-upplösning) och filma video, fast bara om man utrustar drönaren med lagringsplats med hjälp av ett miniUSB-minne, som för övrigt inte får vara bredare än 1 cm – vilket är korkat eftersom långtifrån alla har miniUSB-minnen liggande. Vi kan inte kritisera Jumping Sumo för mycket, men det hade varit smartare att använda microSD-kort i stället för ett format som främst används för uppladdning och inte mycket annat. Jumping Sumo kan inte flyga men har fler funktioner än Parrots andra minidrönare, Rolling Spider, och framför allt räcker den mycket längre på en laddning (20 minuter i stället för 3–4 minuter), och den framåtvända kameran flyttar dig ner till grodperspektiv via din mobiltelefon, vilket också är riktigt underhållande – oavsett om du kör med drönaren själv eller använder den för att retas med vänner och bekanta.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Parrot Jumping Sumo
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • App: FreeFlight 3 till Android, iOS och Windows Phone
  • Räckvidd: 50 meter
  • Förbindelse: Wi-Fi 2,4 eller 5 GHz, gyroskop, accelerometer, kamera (640 x 480, 15fps)
  • Batteri: Litiumpolymer, räcker upp till 20 minuter (laddas på 90 minuter)
  • Mått: 184,9 x 149,9 x 110,0 mm
  • Vikt: 180 gram
Pris: 1700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.