annons
annons
annons

Test av Canon PowerShot SX720 HS

Praktisk megazoomkamera

Lägst pris och 40x zoom gör detta till en lockande kamera.

Ljud & Bild tycker

  • Användarvänlig kamera med snabb autofokus och bra hastighet. Mycket zoom för pengarna.

  • Svag bildkvalitet vid hög ISO och fallande skärpa vid full tele.

annons

Canon har tagit i ordentligt och satt rekord med 40x zoom i en fickkamera. Det har naturligtvis sina nackdelar, för det är inte lätt att hålla kameran stilla med 960 mm brännvidd. Så extrem tele gör det svårt att hålla kameran tillräckligt stadigt för att bilderna ska bli oskarpa.

Men Canon har en lösning på problemet. Den inbyggda bildstabilisatorn kompenserar för en del av rörelserna, men det är nödvändigt att hålla koll på att slutartiderna inte blir för långa. Med andra ord: bra ljus är nästan obligatoriskt för att få skarpa bilder vid 960 mm. För att det inte ska bli för svårt att få med motivet i bilden vid så kraftig tele har kameran en knapp på sidan som zoomar ut en del och markerar utsnittet med en ram på skärmen. Finessen kallas för Zoom Framing och fungerar fint eftersom den gör det enklare att sikta.

 

Bildkvalitet

Bilderna blir skarpa i bra ljus även med så extrem tele. Så länge inte kameran måste slåss med ISO-spöket. I dåligt ljus höjer kameran ljuskänsligheten och då blir det bildprocessorns uppgift att dämpa brus utan att reducera detaljskärpan för mycket. Den klarar sig utmärkt upp till ISO 800, men över det så svämmar bilderna över i grumligheter och förlorade detaljer. Vilket betyder att bilderna inte blir lika skarpa som med vår referens Panasonic TZ100, och detaljskärpan ligger en bit efter Sony HX90V. Färgåtergivningen är bra, mättade färger ger sommarbilderna bra tryck, med bra kontrast och fina hudtoner.

Ingen sökare eller pekskärm. (Foto: Tillverkare)

Ingen sökare eller pekskärm. (Foto: Tillverkare)

Vår åsikt

Canon-kameran har varken sökare eller pekskärm, men den har de mest överskådliga menyerna och ligger fint i handen. Autofokusen är snabb och bildhastigheten är tillräckligt hög för att du ska få skarpa bilder i de flesta fall. PowerShot SX720 HS är en användarvänlig kamera som det är enkelt att ta bra bilder med, så länge man fotograferar i bra ljus och inte sträcker ut zoomen alltför mycket på tele. Dessvärre håller den inte riktigt måttet i det här sällskapet när det gäller bildkvalitet i dåligt ljus, och hög ISO, vilket som bekant är den viktigaste disciplinen för en kamera.

Fakta

  • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums sensor
  • Optik: 40 x zoom 24–960 mm/f3,3–6,9
  • Skärm: 7,6 cm LCD-skärm, 0,92 Mp
  • Sökare: Nej
  • Egenskaper: Wifi, 5,9 bilder/s, bildstabilisator
Tillverkare:
Canon
Pris:
3.700,-
Importör:
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .