Search
Generic filters

: Superzoomkameror

Suveräna semesterkameror

Köp en sådan här om du vill ha en liten kamera med mycket zoom. Då får du dessutom mycket bättre bilder än med mobilen.

Har du märkt att mobilkameran inte riktigt räcker till? Bilderna blir ofta gryniga, ibland oskarpa, och om motivet är för långt borta så zoomar du in – bara för att konstatera att det blir ännu grumligare.

Visst, de flesta nyare mobiler tar bra bilder, men de kan inte zooma in och bildkvaliteten ligger en bit efter en riktig kamera. Till och med en inte särskilt dyr kamera kan ge dig bättre bilder. Ändå föredrar de flesta att använda telefonen, helt enkelt eftersom den alltid är med – och du vet vad man brukar säga: Den bästa kameran är den man har med sig.

Men det finns många situationer där en zoom ger bättre bilder. Ska du föreviga knattens första cykeltur med vingliga stödhjul, kompisens försök att göra en volt från 10-meterstornet eller ett vilt djur som befinner sig långt borta, då kommer du (bokstavligt talat) långt med 30x zoom.

Kamerorna vi testar här, superzoomkameror, täcker ett mycket större område än vad mobilen klarar av. De är helt enkelt mer praktiska. För med en lätt tryckning på knappen så kan man zooma ut till en bredare bildvinkel för att plåta landskap och byggnader – eller få med alla på lagbilden – och sedan snabbt zooma in för att fånga motiv som finns långt borta. Till exempel när junior gör mål i fotbollscupen, eller örnen som sitter på grenen i skogen.

En annan fördel med sådana kameror är att de har en mycket högre bildkvalitet alla de gånger när mobilkameran inte räcker till.

 

Superzoom

De flesta vanliga kameror har 2 eller 3 gångers zoom, men de bästa superzoomkamerorna har minst 30. De brukar täcka området från 24 mm vidvinkel till extrem tele 720 mm. Det är lika mycket som det du ser sportfotograferna ha framför sig när de sitter på fotbollsmatcher och friidrottsarenor.

Ta till exempel en helt vanlig semesterbild av en person framför en historisk byggnad. Med 24 mm vidvinkel får man med hela byggnaden i motivet. Zoomar man till 720 mm brännvidd kan man vilket slags örhängen personen har.

Så mycket zoom innebär nackdelar också. De tre vi testar den här gången från Canon, Panasonic och Sony har samtliga mycket större bildsensor än vanliga mobilkameror. Men de är ändå mycket mindre än sensorerna i systemkameror, och det betyder att de inte sväljer lika mycket ljus. Ju mindre bildytan är på sensorn desto mer brus och grumligheter får man i bilderna, särskilt i dåligt ljus. Lägg därtill måttlig ljusstyrka (största bländaröppning) så försöker processorn höja ljuskänsligheten (ISO) för att inte slutartiden ska bli så lång att bilderna bli oskarpa.

Kamerorna kan kompensera med hjälp av aktiv bildstabilisering och avancerad bildbearbetning, men det går inte att bortse från att bildkvaliteten inte är lika hög som med en spegelreflex.

De tre testdeltagarna är nästan identiska om man tittar på specifikationerna. De har lika stora bildsensorer, ungefär 20 megapixlar och är tillräckligt små för att slinka ner i fickan. Men det finns andra, inte helt oväsentliga, skillnader.

Canons lilla PowerShot SX720 HS är testets enda med hela 40x zoom, vilket är tämligen extremt för något så litet. Det betyder att när de andra når till 720 mm så fortsätter Canon-kameran till 960 mm. Nästan 1 000 mm brännvidd! Ett sådant objektiv skulle ha kostat flera hundratusen kronor om det var gjort för en spegelreflex. Här kostar det lite knappt 4 000 kronor, med kamera.

Panasonic Lumix TZ80 är störst. Och den enda som kombinerar elektronisk sökare med pekskärm. Precis som Sony-kameran har den 30x zoom, men här får du dessutom 4K-video och 4K-stillbilder också. Den har ett praktiskt inställningshjul runt zoomobjektivet som går att programmera med olika funktioner

Sonys ännu mindre Cyber-shot HX90V har också inställningsring runt objektivet och är minst i testet. Den är också den enda med vridbar skärm och uppfällbar OLED-sökare. Här finns dessutom GPS-loggning som märker bilderna med platsen de togs på, så att det blir enklare att sortera och hitta bland semesterbilderna.

De tre testdeltagarna har en lika stor bildsensor på 1/2,3 tum, där bildytan är större än i de vanligaste kompaktkamerorna, och mycket större än i mobilkameran. Det ger högre bildkvalitet, särskilt i dåligt ljus.

Som referenskamera har vi använt Panasonic Lumix TZ100, som är den bästa kompaktkameran med mycket zoom. Den har en större 1-tums bildsensor och mer ljusstark optik med 10x zoom, vilket ger ännu högre bildkvalitet.

 

Testkriterier och betyg

Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvänlighet, hur enkelt det är att komma åt de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skärmens och optikens kvalitet.

Testbilder togs med våra sedvanliga testplanscher och färgkartor under kontrollerade ljusförhållanden. Vi undersökte skärpa, upplösning, optisk kvalitet, färgåtergivning och brus.

Bildkvaliteten granskades på en kalibrerad 27-tums iMac-skärm och en 65-tums 4K-TV från Panasonic (AX900).

Alla betyg är satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast är bildkvalitet och därefter användarvänlighet, funktionsnivå, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten på videoinspelning ingår inte i betygsättningen.

Dyrast är bäst

Testets mest användbara kamera kommer från Panasonic.

Ljud & Bild tycker

Blixtsnabb och praktisk resekamera med sökare, pekskärm och 4K-video för att föreviga semestern.
Dyrare än de övriga och du ser grumligheter i bilder som tas i dåligt ljus med hög ISO.
 • Typ: 18 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums sensor
 • Optik: 30 x zoom 24–720 mm/f3,3–6,4
 • Skärm: 7,6 cm LCD-skärm, 1 Mp
 • Sökare: 1,16 Mp LCD
 • Egenskaper: Wifi, 10 bilder/s, bildstabilisator, råformat, LCD-sökare, elektronisk 1/16 000s, pekskärm, 4K-video
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5000 kr

Tack vare inbyggd elektronisk sökare, pekskärm och inställningsring runt objektivet är TZ80 testets mest användarvänliga kamera. Lägg därtill blixtsnabb bildhastighet på 10 bilder i sekunden och 4K-video så inser man varför Panasonics kamera kostar lite mer.

Men det är inte allt. Kameran har Panasonics 4K Photo-funktion som ger möjligheten att hämta ut en stillbild i 8,3 megapixlar från video som filmats i 4K. Dra med pekfingret över skärmen tills du hittar favoritbilden från videoströmmen och välj sedan Spara. Lika enkelt är det att fokusera i motivet efter bilden är tagen. Post Focus är kanske inte den roligaste funktionen i kameran, men det går att välja var någonstans bilden ska vara skarpast efter bilden är tagen.

 

Bildkvalitet

Entusiaster kommer att uppskatta möjligheten att lagra råfiler, för efterbehandling av bilderna. Då kan man själv bestämma färgbalans, kontrast, skärpa, vitbalans. Andra fotografer kan tryggt överlåta bildbearbetningen åt kameran, för den gör ett bra jobb med brusreducering, skärpa, färger och vitbalans. Kontrasten är jämnare och detaljskärpan är bättre i den dyrare TZ100, men det är inga stora skillnader mellan TZ80 och referensmodellen. Det är det däremot när det gäller brus. TZ80 klarar sig bättre än Canon-kameran och man får inget störande brus förrän man passerar ISO 1600. Då faller skärpan som en sten och grumligheter och färgbrus tar över, särskilt i bilder som är tagna i lite ljus.

Sökare och pekskärm gör att Panasonics kamera är den mest användarvänliga. (Foto: Tillverkare)
Sökare och pekskärm gör att Panasonics kamera är den mest användarvänliga. (Foto: Tillverkare)

Vår åsikt

Den integrerade sökaren är lite större, men mycket skarpare än sökaren på Sony-kameran. Här går det att programmera flera av knapparna, så att ofta använda funktioner kan lyftas fram från menysystemet och startas med en snabb knapptryckning. Den fina pekskärmen går inte att vända eller vrida, men i övrigt har den lilla kameran fin ergonomi. Den integrerade bildstabilisatorn är testets bästa och kameran fokuserar så snabbt och exakt att bilderna sällan blir oskarpa. Föga oväntat är videokvaliteten en division bättre än i Canon- och Sony-kameran, och det är nästan bara priset som är något allvarligt minus i kanten.

Mycket kamera för pengarna

Sonys lilla kamera kombinerar kraftig zoom med skarpa bilder och ett bra pris.

Ljud & Bild tycker

Skarp även på tele, fin videokvalitet och inbyggd sökare gör HX90V till en fin resekamera.
Små knappar, grumliga bilder på hög ISO och lågupplöst sökare.
 • Typ: 18 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums sensor
 • Optik: 30x zoom 24–720 mm/f3,5–6,3
 • Skärm: 7,6 cm LCD-skärm, 0,92 Mp
 • Sökare: 0,64 Mp OLED
 • Egenskaper: Wifi, 10 bilder/s, GPS, bildstabilisator, vridbar skärm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4000 kr

Sony är specialister på att bygga små, läckra och funktionella produkter. Den här gången har de lyckats klämma in 30x zoom, vridskärm och en uppfällbar OLED-sökare i den minsta superzoomkameran vi sett på länge. Den har dessutom GPS-loggning av bilderna så att de går att sortera efter plats också, inte bara datum. Precis som de övriga testdeltagarna har HX90V inbyggd bildstabilisator så att det är enklare att få skarpa bilder vid full tele, och bildhastigheten är hög med 10 bilder/s.

4K-video finns inte, däremot ytterst kapabel 1080 HD-video som visar sig vara förvånansvärt skarp och befriad från brus.

 

Bildkvalitet

Samma sak går att säga om stillbildskvaliteten också. Till en viss punkt. Kamerans zoomobjektiv är det i testet som har jämnast skärpa på alla brännvidder, och det har bäst detaljskärpa. Särskilt på 720 mm tele. Färgåtergivningen är bra, men färgerna kan kännas lite för kraftiga och kontrasten i mesta laget. Då drunknar detaljer i mörka områden. Bildbruset är mycket bättre kontrollerat än vi har sett förut i superzoomkameror från Sony, men även här får man räkna med mycket grus så fort ISO-känsligheten skruvas upp över 1600. Speciellt i dåligt ljus där färgbrus suddar bort detaljer och kornbrus dödar skärpan.

Uppfälbar sökare och vridbar skärm. (Foto: Tillverkare)
Uppfälbar sökare och vridbar skärm. (Foto: Tillverkare)

Vår åsikt

Tack vare hög bildhastighet och exakt fokus får man skarpa bilder med Sony-kameran. Som alltid när bildsensorn är så liten som här finns det synliga begränsningar för bildkvaliteten i dåligt ljus och höga ISO-värden. Men i övrigt är bildkvaliteten lika bra som i Panasonic TZ80, fast inte som TZ100 som har mycket större bildsensor. Knapparna är små och sökaren är inte lika skarp som i Panasonic-kameran. Men om man kan undvara pekskärm och 4K-video är HX90V ändå ett bra köp och ett klart bättre val för resesugna än Canon-kameran.

Canon PowerShot SX720 HS
Lägst pris och 40x zoom gör detta till en lockande kamera.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.