: Canon PowerShot SX720 HS

Praktisk megazoomkamera

Lägst pris och 40x zoom gör detta till en lockande kamera.

Ljud & Bild tycker

Användarvänlig kamera med snabb autofokus och bra hastighet. Mycket zoom för pengarna.
Svag bildkvalitet vid hög ISO och fallande skärpa vid full tele.
 • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums sensor
 • Optik: 40 x zoom 24–960 mm/f3,3–6,9
 • Skärm: 7,6 cm LCD-skärm, 0,92 Mp
 • Sökare: Nej
 • Egenskaper: Wifi, 5,9 bilder/s, bildstabilisator
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3700 kr

Canon har tagit i ordentligt och satt rekord med 40x zoom i en fickkamera. Det har naturligtvis sina nackdelar, för det är inte lätt att hålla kameran stilla med 960 mm brännvidd. Så extrem tele gör det svårt att hålla kameran tillräckligt stadigt för att bilderna ska bli oskarpa.

Men Canon har en lösning på problemet. Den inbyggda bildstabilisatorn kompenserar för en del av rörelserna, men det är nödvändigt att hålla koll på att slutartiderna inte blir för långa. Med andra ord: bra ljus är nästan obligatoriskt för att få skarpa bilder vid 960 mm. För att det inte ska bli för svårt att få med motivet i bilden vid så kraftig tele har kameran en knapp på sidan som zoomar ut en del och markerar utsnittet med en ram på skärmen. Finessen kallas för Zoom Framing och fungerar fint eftersom den gör det enklare att sikta.

 

Bildkvalitet

Bilderna blir skarpa i bra ljus även med så extrem tele. Så länge inte kameran måste slåss med ISO-spöket. I dåligt ljus höjer kameran ljuskänsligheten och då blir det bildprocessorns uppgift att dämpa brus utan att reducera detaljskärpan för mycket. Den klarar sig utmärkt upp till ISO 800, men över det så svämmar bilderna över i grumligheter och förlorade detaljer. Vilket betyder att bilderna inte blir lika skarpa som med vår referens Panasonic TZ100, och detaljskärpan ligger en bit efter Sony HX90V. Färgåtergivningen är bra, mättade färger ger sommarbilderna bra tryck, med bra kontrast och fina hudtoner.

Ingen sökare eller pekskärm. (Foto: Tillverkare)
Ingen sökare eller pekskärm. (Foto: Tillverkare)

Vår åsikt

Canon-kameran har varken sökare eller pekskärm, men den har de mest överskådliga menyerna och ligger fint i handen. Autofokusen är snabb och bildhastigheten är tillräckligt hög för att du ska få skarpa bilder i de flesta fall. PowerShot SX720 HS är en användarvänlig kamera som det är enkelt att ta bra bilder med, så länge man fotograferar i bra ljus och inte sträcker ut zoomen alltför mycket på tele. Dessvärre håller den inte riktigt måttet i det här sällskapet när det gäller bildkvalitet i dåligt ljus, och hög ISO, vilket som bekant är den viktigaste disciplinen för en kamera.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Panasonic Lumix TZ80 - Dyrast är bäst
  Testets mest användbara kamera kommer från Panasonic.
  Sony Cyber-shot HX90V - Mycket kamera för pengarna
  Sonys lilla kamera kombinerar kraftig zoom med skarpa bilder och ett bra pris.

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.