annons
annons

Canon Powershot G7 X

12 2014Canon Powershot G7 X

Proffskvalitet i fickan

Testets minsta kamera är så bra att få fotografer egentligen behöver något bättre.

Snudd på felfri bildkvalitet, enkel skötsel och praktisk pekskärm gör Canon-kameran till en av de bästa i sin klass.
På den här nivån förväntar man sig en sökare, men det finns inte här. Inte som tillbehör heller.

Canon PowerShot G7 XCanons bästa kompaktkameror är som regel mycket större än den här. Fast de är inte särskilt mycket bättre. För Powershot G7 X är verkligen en lyckad kamera. Den är inte snabbast i klassen men slinker ner enkelt i fickan och har en bildkvalitet som motsvarar klassens referens, Sony Cyber-shot RX100 II. Som för övrigt har en fördel i form av en inbyggd elektronisk sökare, vilket G7 X saknar. Canon-kameran har däremot en praktisk pekskärm och visar sig vara mer användarvänlig. De två kamerorna har samma 1-tums bildsensor med 20 Mp men G7 X har längre 4,2x zoom från 24 till 100 mm.

Bildkvalitet
För de som undrar finns det ingen synlig skillnad i bildkvalitet mellan Canons och Sonys kamera. Här får man mycket bra färgåtergivning och bilddynamik, med utmärkt kontrast och god skärpa. Bortsett från i hörnen vid 24 mm vidvinkel och största bländare. Då måste man blända ner till f5,6 för att få så jämn skärpa som möjligt. I övrigt är skärpan mycket jämn – och hög, den sjunker egentligen inte förrän brus dyker upp vid ISO 1600. Bruset är inte störande förrän vid ISO 3200, men det är inte så många av oss som behöver så hög ljuskänslighet när man har så pass ljusstark optik.

Användning
Canon-kameran är snabb i bra ljus, med fin bildhastighet och en praktisk pekskärm. Du kan navigera runt i menyn och ändra inställningar och du kan ta bilder med fokus och ljusmätning precis där du vill med en lätt beröring på skärmen. Sökare saknas som sagt och det går inte heller att koppla på någon extern, så behöver man sökare får man lägga ut 1 300 kronor till på en RX100 III. Canon-kamerans programhjul och exponeringskompensation är dock bättre och även om den är liten så vilar den bättre i handen. Funktionsringen runt objektivet kan även programmeras.

Powershot G7 X är den bästa fickkameran för dem som kräver högsta möjliga bildkvalitet – och kan undvara en sökare. Den är snabb, liten, lätt, enkel att använda och du blir inte besviken över bildkvaliteten.

Canon PowerShot G7 XCanons bästa kompaktkameror är som regel mycket större än den här. Fast de är inte särskilt mycket bättre. För Powershot G7 X är verkligen en lyckad kamera. Den är inte snabbast i klassen men slinker ner enkelt i fickan och har en bildkvalitet som motsvarar klassens referens, Sony Cyber-shot RX100 II. Som för övrigt har en fördel i form av en inbyggd elektronisk sökare, vilket G7 X saknar. Canon-kameran har däremot en praktisk pekskärm och visar sig vara mer användarvänlig. De två kamerorna har samma 1-tums bildsensor med 20 Mp men G7 X har längre 4,2x zoom från 24 till 100 mm. Bildkvalitet För de som undrar finns det ingen synlig skillnad i bildkvalitet mellan Canons och Sonys kamera. Här får man mycket bra färgåtergivning och bilddynamik, med utmärkt kontrast och god skärpa. Bortsett från i hörnen vid 24 mm vidvinkel och största bländare. Då måste man blända ner till f5,6 för att få så jämn skärpa som möjligt. I övrigt är skärpan mycket jämn – och hög, den sjunker egentligen inte förrän brus dyker upp vid ISO 1600. Bruset är inte störande förrän vid ISO 3200, men det är inte så många av oss som behöver så hög ljuskänslighet när man har så pass ljusstark optik. Användning Canon-kameran är snabb i bra ljus, med fin bildhastighet och en praktisk pekskärm. Du kan navigera runt i menyn och ändra inställningar och du kan ta bilder med fokus och ljusmätning precis där du vill med en lätt beröring på skärmen. Sökare saknas som sagt och det går inte heller att koppla på någon extern, så behöver man sökare får man lägga ut 1 300 kronor till på en RX100 III. Canon-kamerans programhjul och exponeringskompensation är dock bättre och även om den är liten så vilar den bättre i handen. Funktionsringen runt objektivet kan även programmeras. Powershot G7 X är den bästa fickkameran för dem som kräver högsta möjliga bildkvalitet – och kan undvara en sökare. Den är snabb, liten, lätt, enkel att använda och du blir inte besviken över bildkvaliteten.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon Powershot G7 X
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor
  • Optik: 4,2x zoom: 24–100 mm/f1,8–2,8
  • Skärm: 7,6-cm vridskärm, 1 Mp bildpunkter
  • Funktioner: Pekskärm, Wi-Fi, 6,5 bilder/s, bildstabilisator, 1080p-video
  • Pris: 6 700 kr
  • canon.se
Pris: 6700:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-