Leica har ikonstatus. Och det beror inte bara på alla de berömda bilderna som är tagna av legendariska fotografer, utan också på den ägarglädje som kvaliteten i en Leica-kamera kan ge. Förhållandevis stora Leica X är nästan en lightversion av M, Leicas mest ikoniska kamera, och det är inte bara designen med de rundade hörnen som påminner om M.
Skötseln med slutartidshjul och manuell fokusring är identisk, fast här går det inte att byta ut 35 mm-objektivet med ljusstark bländare 1,7. Däremot har kameran autofokus som enkelt kan överstyras genom att bara vrida på fokusringen. I den här prisklassen hade vi föredragit inbyggd sökare, men det finns en separat elektronisk sökare för 4 000 kronor som passar till Leica X.
Bildkvalitet
Leica-kamerans största styrka är ett gnistrande bra objektiv med fast brännvidd och hög ljusstyrka. Objektivet är skarpt från hörn till hörn, med alla bländare. Eller rättare sagt: den vägrade att låta oss välja f1,7,vilket vi ska återkomma till om ett par rader. Men alltså, från f2,8 till f16: knivskarpt. Upplösningen och detaljskärpan är överlag bra till ungefär ISO 2000, sedan dyker brus upp och från ISO 3200 behöver filerna efterbehandlas. Bilddynamiken och exponeringsprecisionen är mycket bra, om än inte enastående, men färgåtergivningen är lätt att gilla. Välmättade färger med jämna toner, och inte minst fina hudfärger, höjer betyget.
Användning
Kameran är stor och ligger fint i handen, med alla primära rattar och knappar nästan perfekt placerade. Kortaste slutartid är bara 1/2000 sekund, och somliga av oss vänjer sig aldrig vid att ställa in bländare med en ring på ovansidan av kameran. Vilket leder mig till ett problem: du får inte bestämma själv om bländaren ska ner till f1,7. Då väljer kameran allt mellan f1,7 och f2,8, möjligtvis för att kompensera för lite för långa slutartider. Ett annat minus är att du inte kan välja att lagra råfiler (DNG) utan att samtidigt lagra JPEG-filer! En märklig logisk brist, enligt vår mening.
Leica X borde bjuda på mer för pengarna, även om just ekonomi inte är skälet att välja en Leica-kamera. Den saknar sökare och har för många begränsningar för att vi ska rekommendera den till andra än särskilt intresserade. Ska man ha en Leica-kamera så rekommenderar vi hellre D-Lux, som är Leicas attraktiva utgåva av Panasonic LX100.
Ljud & Bild tycker
Blixtsnabb och knivskarp. Med den här kameran ska det mycket till för att missa motivet. Testets bästa ergonomi. Mycket grumligheter vid hög ISO och markant förlust av skärpa med full bländare.
Riktpris: 18000 kr
Specifikationer
- Typ: 16 Mp kompaktkamera med APS-C-bildsensor
- Optik: 35 mm/f1,7
- Skärm: 7,6-cm LCD-skärm, 920 K bildpunkter
- Funktioner: 5 bilder/s, 1080p-video, blixtsko
- Pris: 18 000 kr
- leica-camera.se
Också i detta test:
5 proffskompakter
Fujifilm X30
Tjusig allroundare
Fujifilm X30 är perfekt för dem som älskar att fotografera och gillar att ha koll på bildkvaliteten.
Panasonic Lumix LX100
Enastående kompetent
Man får allt på en gång om man köper Panasonics bästa kompaktkamera, som har allt man kan önska sig – inklusive hög bildkvalitet.
Sony QX1
Kul och lite udda
Här är kameran som förvandlar din mobil till en proffskamera.
Canon Powershot G7 X
Proffskvalitet i fickan
Testets minsta kamera är så bra att få fotografer egentligen behöver något bättre.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser