TEST AV Elipson Prestige Facet 8B

Fransk fasett

LÀcker design och ett ljud som tar ut svÀngarna. Och en prislapp man blir glad av.

Ljud & Bild tycker:
Stor och charmig ljudbild. LÀtta att driva. Och priset kan man verkligen inte klaga pÄ.
Nyanseringen hade kunnat vara bĂ€ttre. Aningen tung bas. Men man fĂ„r vad man betalar för – och mer dĂ€rtill.

Franska Elipson har byggt högtalare sedan 1940 och Ă€r kĂ€nda lĂ„ngt utanför sitt hemland för hög kvalitet – och inte minst för en ofta djĂ€rv och futuristisk design. MĂ€rket har Ă€ven skivspelare och förstĂ€rkare i sortimentet.

Elipson Prestige Facet 8B Ă€r dock en förhĂ„llandevis traditionellt formgiven kompakthögtalare för stativmontering. Namnet ”Facet” kommer frĂ„n en ring pyramidformade fasetter som omgĂ€rdar bĂ„de bas- och diskantelementet. Fasetterna pĂ„stĂ„s ge en jĂ€mnare utstrĂ„lning av ljud, men eftersom precis samma design anvĂ€nds pĂ„ alla högtalare i serien, inklusive subwoofern, misstĂ€nker vi att Elipson mer har tĂ€nkt pĂ„ designen Ă€n de akustiska egenskaperna. Och snyggt Ă€r det. Av namnet att döma hade man kunnat förvĂ€nta sig en 8-tums bas, men den Ă€r bara 6,5 ​tum stor. Diskanten Ă€r en 1-tums silkesdome.

Namnet ”Facet” kommer frĂ„n en ring pyramidformade fasetter som omgĂ€rdar bas- och diskantelementet och pĂ„stĂ„s ge en jĂ€mnare utstrĂ„lning av ljud.

 

Kabinettet Àr snyggt och fint, med mjuka former. Basen Àr utrustad med en aluminiumfasplugg och biwiring-terminalerna pÄ baksidan kÀnns stabila. Med tanke pÄ priset dryper allt av lÀcker byggkvalitet. Kabinettet Àr gjort av 18 mm MDF-platta med inre stagning. Vilket lÀr vara mer Àn tillrÀckligt med tanke pÄ storleken. En udda detalj Àr den extra bottenplattan som skruvas fast pÄ undersidan av högtalaren som en fot. Men man slipper att undersidan av kabinettet blir repigt av uppÄtvÀnda spikes pÄ stativet.

Fransk noggrannhet

Med en nominell impedans pĂ„ 6 ohm och en kĂ€nslighet pĂ„ 91 dB borde Prestige Facet 8B vara en relativt enkel uppgift för de flesta förstĂ€rkare. Den fĂ„r faktiskt ut mer Ă€n dubbelt sĂ„ mycket ur de flesta förstĂ€rkare om man jĂ€mför med de 8-ohmshögtalare med 87–88 dB kĂ€nslighet som vi oftast fĂ„r in till test. Elipson-högtalaren tĂ„l uppemot 85 watt. SĂ„ allt finns pĂ„ plats för en fest frĂ„n de smĂ„ fransmĂ€nnen.

Ljudet frÄn Facet 8B

Ibland blir vi beskyllda för att bara testa utrustning som ingen har rÄd med. Det Àr lÄngtifrÄn sant, och under alla omstÀndigheter Àr sÄ inte fallet med Facet 8B. Av utseendet att döma hade den gott kunnat kosta det dubbla. Och rent ljudmÀssigt hade man ocksÄ kunnat förledas att tro att det var styckpriset som stod pÄ prislappen. I synnerhet vid första öronkastet, dÀr den imponerade genom att ta ut svÀngarna.

Facet 8B har visserligen snygg design, men den Àr inget prydnadsföremÄl som bara ska se fin ut och Ästadkomma bakgrundsmusik. Den drar till sig alldeles för mycket uppmÀrksamhet för det.

Det första man mÀrker Àr en stor ljudbild, dÀr musiken kommer frÄn ett stort rum som strÀcker sig lÄngt utanför och bakom högtalarna. Man fÄr en riktigt övertygande illusion av att man lyssnar i rummet som musiken spelades in i. Det Àr den typen av finess som hifi-testare vill lÀgga mÀrke till nÀr de lyssnar pÄ all den ovan nÀmnda, dyra utrustningen. Men hÀr kan man alltsÄ fÄ en försmak av det, till budgetpris.

LÀgg i en inspelning i spelaren som har bra rumsakustik, sÄ byts den bortre vÀggen ut mot ett fönster mot scenen. Det kan till exempel vara den evinnerliga testplattan Jazz at the Pawnshop, som utmÀrker sig pÄ just det hÀr omrÄdet. Men det kan ocksÄ vara Hanne Boels version av The Ballad of Lucy Jordan eller för den delen Zhao Congs Moonlight on Spring River (DALIs test-CD nr 3).

I lÄtar med lite mer nÀrvarande ljud fÄr man en mer framfusig ljudbild, dÀr det hÀnder lika mycket framför högtalarna som bakom. Det kan till exempel vara You Want It Darker med Leonard Cohen, vars torra basröst framtrÀder klart framför högtalarna.

De stora dragen

Men Àr Elipson Prestige Facet 8B ett fynd som ger Àkta highend-ljud för nÀstan inga pengar alls? Nej. Den gör en del saker vÀldigt bra, men trÀden vÀxer inte Ànda upp till himlen.

De smĂ„ fransoserna Ă€r lockande och charmiga. Men förtjusningen tar över för precisionen en smula. De öppnar visserligen ett fönster in mot inspelningsrummet, men glaset Ă€r inte lika blankpolerat som med (betydligt) dyrare högtalare. Man kan höra röster placerade pĂ„ scenen, men sĂ„ngarnas sĂ€rprĂ€gel suddas ut en smula. Det hör man till exempel i Right Hand Man frĂ„n Hamilton. Även i basen Ă€r det de stora dragen som mĂ„las upp. Men det mĂ„las Ă„ andra sidan med rĂ€tt sĂ„ bred pensel. Basen har nĂ€mligen ganska sĂ„ mycket tryck om man bortser frĂ„n den lĂ€gsta oktaven som de skokartongsstora Elipson-högtalarna trots allt inte mĂ€ktar med.

Slutsats

Prestige Facet 8B Àr en charmig liten gynnare som bjuder upp lyssnaren pÄ scenen och stÀller till med fest. Den har en stor och öppen ljudbild som Àr imponerande prisvÀrd. Visst gÄr det att hitta högtalare som Àr mer knivskarpa och har mer precision. Men de Àr sÀllan lika kul sÀllskap. Och sÄ gott som allihop kostar mycket mer Àn Facet 8B. Att Elipson-högtalaren Àr flitig med effekten Àr ett extra plus nÀr anlÀggningen ska sÀttas ihop med ett vakande öga pÄ budgeten.

Facet 8B Àr en charmig liten gynnare som bjuder med dig upp pÄ scenen och stÀller till med fest. Ljudbilden Àr stor, öppen och imponerande prisvÀrd.
Fakta & Betyg:

Element: 6,5-tums bas, 25-mm softdome-diskant, 2-vÀgs basreflex

FrekvensomfĂ„ng: 47–25 000 Hz (+/–3 dB)

KĂ€nslighet: 91 dB

EffekttÄlighet: 85 watt

Impedans: 6 ohm

MĂ„tt: 23,0 x 36,1 x 34,7 cm

Vikt: 9 kg

FÀrg: Svart, vit, svart/valnöt

Webb: av-industry.com/

Pris: 6,000,-
Les ogsÄ
TEST: Sumiko S.10

Elegant muskelknippe

NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

JordbÀvning pÄ lÄda!

NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

TEST: B&W DB4S

Högteknologiskt under

Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

TEST: Monitor Audio Silver W12

NÀr musiken Àr viktigast

Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

TEST: Yamaha NS-SW1000

Gör vad den ska

Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

TEST: M&K Sound V12

Snabb och exakt

Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

TEST: XTZ SUB 1X12

Lika roligt för halva priset

Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

TEST: Subwoofer-stortest

Brutala baskanoner

Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

TEST: Samsung HW-MS760/761

Snyggt ljud till större skÀrmar

HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

Omdefinierer toppklassen

Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

TEST: Beoplay M3

Beoplay ger Sonos One stryk

Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

Magiskt mÀsterverk

De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×