annonse
annonse
annonse

Dynaudio Excite X14

Storslagen stativare

Dynaudio Excite X14 bjuder på en soundstage i toppklass och spelar musik på ett sätt du genast tar till dig.

Ljudbilden Lätt att driva
Spelar aningen snällt

Excite är ju en efterhand välkänd högtalarserie från Dynaudio och den har hängt med under flera år. Men det kommer alltid en tid när man antingen ska komma med en ny serie eller göra en uppgradering. Dynaudio har liksom gjort bådadera här. Man har valt att behålla Excite som namn, högtalarstorlekarna är också desamma, men det rör sig egentligen om en helt ny serie.

Att den påminner om företrädaren är ju kanske mer ett tecken på att Excite varit en storsäljare för Dynaudio och därmed har själva konceptet och sortimentet i serien visat sitt värde.

Den nya Excite-serien presenterades på årets München-mässa i början av maj. På den korta demo jag fick där blev jag ändå mycket imponerade av ljudet. Därför var det inte svårt att tacka ja till att få lov att testa, valet föll på den minsta modellen i serien, X14.

Med den nya Excite-serien hade Dynaudio som mål att skapa en serie med, som man säger, ”High End-kvaliteter som skulle ge bästa ljud i prisklassen och inpackat i en elegant och modern design som kan integreras i ett modernt vardagsrum”.

På utsidan är det som sagt inte så stora nyheter från den förra serien, men inuti rör det sig mer eller mindre om en ny högtalare. Nytt är att fronten sitter med magneter, en mycket snygg lösning för dem som vill ha fronterna på. Som vanligt låter det bättre med fronten av, men det är ingen katastrof att ha fronten på, som det faktiskt ofta kan vara med prisöverkomliga högtalare.

Bygger på high-end
En del av det förnämliga ljudmässiga resultatet, för det kan jag redan här avslöja att det är, består i att Dynaudio kan dra växlar på sina erfarenheter från både avancerade studiomonitorer och flera ypperliga high-end-modeller. Själv testade jag toppmodellen Evidence Platinum för ett par nummer sedan, och det är inte utan att jag känner igen en del kvaliteter.

Alla element är av egen design, optimerade specifikt för just denna högtalare, och är försedda med lättvikts aluminiumtalspolar och alla element byggs för hand på Dynaudios stora fabrik i danska Skanderborg. Som vanligt för Dynaudio har man en softdome-diskant, här på 27 mm. Jag tycker att de senaste diskanterna från Dynaudio har lyft den generella diskantåtergivningen från firmans högtalare till nya höjder. Det gäller för X14 precis som jag tyckte det gällde för Evidence Platinum, men naturligtvis på ett lite lägre plan.

Högtalaren har dessutom ett långslagigt bas/mellanregisterelement med kraftigt magnetsystem och det sedvanliga membranmaterialet från Dynaudio. Man ruckar inte på sina principer.

Själva delningsfiltret är uppgraderat till en kvalitet nära den större Focus-serien, vilket, säger Dynaudio, ”säkrar en överlägsen ljudkvalitet i prisklassen”. Ett mål med delningsfiltret har också varit att skapa mer lättdrivna högtalare som även mindre och billigare förstärkare orkar driva. Högtalarna är nu på 8 ohm så de, enligt Dynaudio, kan dras av vilken som helst förstärkare ”med utmärkt resultat”. Så vitt jag vet är det faktiskt de första 8-ohmshögtalarna från Dynaudio.

Okej, med en känslighet på 85 dB bör förstärkaren i fråga också kanske ha lite kraft, men ändå visar det sig att X14 mycket riktigt är väsentligt mindre kräsen på förstärkare än tidigare Dynaudio-modeller.

DYN_Excite_X14_Emo

Soundstage!
Är det något som för mig kännetecknar Dynaudios högtalare, så är det en fantastisk sound-stage, alltså att du får en stor, väldefinierad och härligt välkomnande ljudbild. Evidence Platinum var otrolig på det här området, men det gäller inte minst även de mindre stativhögtalarna, som ofta överträffar de största förväntningar du kan ställa på det området.

Redan vid första tonen hör man att Dynaudio Excite X14 är en härlig högtalare, en musikförmedlare med en ren, naturlig och lättflytande återgivning som känns mer luftig och med mer detaljer än vad jag kan komma ihåg från tidigare modeller. Det verkar som om Dynaudio utvecklat sina diskantelement till att inte vara fullt så tillbaka- lutade i återgivningen som förr, även om högtalaren som helhet fortfarande spelar en aning snällt. Precis som Dynaudio brukar, enligt mina fördomar.

I den här prisklassen tycker jag att det är en stor fördel att det hela spelar en aning snällt. Du får massor med musikutbyte och -glädje och slipper den överanalys som många högtalare med high-end-ambitioner dessvärre ofta gör sig skyldiga till.

Basen är djupare än man skulle tro, eller i varje fall upplever man den så. Den har inte avgrundsdjupet, det är fysiskt inte möjligt, men den har en harmonisk bas som ger fullt tillräcklig skjuts till musiken. Den känns väldigt väl avvägd – hade det varit mer bas hade den tappat harmonin med resten av återgivningen. I mitt tycke känns den generella återgivningen från X14 som en ovanligt lyckad kompromiss med tanke på storlek, pris och det kundsegment man vänder sig till.

Lite musik
Jag spelade Fields of Gold med Eva Cassidy, en låt som jag fått folk att tappa hakan inför med Evidence Platinum. Jo, skalan är mindre, men soundstage är även för den här typen av högtalare och med den här prislappen sensationellt bra. Det är svårt att inte imponeras av vad den lilla X14 kan bjuda på. Man hör också på detaljåtergivningen att det handlar om en semiprofessionell inspelning på gott och ont, men mest på gott vad nerven och känslan i sången angår.

Här är det inte så mycket bas, så Heart med Bo Stief Dream Machine lades på. Det blev något av en kultskiva när den var med på High Fidelity Reference CD No. 43. Här ligger en rullande subbas som på stora högtalare väller in över dina anklar som en dimbank. Superläckert. Den subbasen finns inte på X14, men du får en upplevelse av både anslag och att där ligger en bas därnere, även om den inte rullar hän över golvet. Det låter klart över förväntan.

Jag spelade även violinsonater av Bach med Viktoria Mullova. Här ska jag villigt och genast erkänna att jag ofta tröttnar direkt om jag hör klassisk musik på en sämre anläggning som inte kan förmedla instrumenten och känslan. Klassisk musik på stereon kan vara mer än gräsligt. Och då har jag inte ens kommit in på opera…

Men med bra utrustning är det i gengäld nästan alltid en njutning och en lisa för själen. X14 klarar uppgiften med bravur. Det blir musiker av kött och blod, en levande, ärlig och realistiskt återgivning.

Slutsats
Dynaudio Excite X14 är en särdeles lyckad högtalare. Den förmedlar musik på ett verkligt tilltalande sätt utan krusiduller och med en soundstage du inte kan annat än älska. Ut och lyssna!

Bästa pris på Dynaudio Excite X14
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Diskant: 27 mm softdome
  • Bas/mellanregister: 10 cm långslagigt
  • Känslighet: 85 dB
  • Impedans: 8 ohm
  • Frekvensområde: 50 Hz–23 kHz
  • Vikt: 6,5 kg
  • Mått: 285 x 170 x 255 mm
  • Pris: 9 000 kr
Pris: 9000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.