TEST AV Dynaudio Excite X14

Storslagen stativare

Dynaudio Excite X14 bjuder pÄ en soundstage i toppklass och spelar musik pÄ ett sÀtt du genast tar till dig.

Ljud & Bild tycker:
Ljudbilden LĂ€tt att driva
Spelar aningen snÀllt

Excite Àr ju en efterhand vÀlkÀnd högtalarserie frÄn Dynaudio och den har hÀngt med under flera Är. Men det kommer alltid en tid nÀr man antingen ska komma med en ny serie eller göra en uppgradering. Dynaudio har liksom gjort bÄdadera hÀr. Man har valt att behÄlla Excite som namn, högtalarstorlekarna Àr ocksÄ desamma, men det rör sig egentligen om en helt ny serie.

Att den pÄminner om företrÀdaren Àr ju kanske mer ett tecken pÄ att Excite varit en storsÀljare för Dynaudio och dÀrmed har sjÀlva konceptet och sortimentet i serien visat sitt vÀrde.

Den nya Excite-serien presenterades pĂ„ Ă„rets MĂŒnchen-mĂ€ssa i början av maj. PĂ„ den korta demo jag fick dĂ€r blev jag Ă€ndĂ„ mycket imponerade av ljudet. DĂ€rför var det inte svĂ„rt att tacka ja till att fĂ„ lov att testa, valet föll pĂ„ den minsta modellen i serien, X14.

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Med den nya Excite-serien hade Dynaudio som mĂ„l att skapa en serie med, som man sĂ€ger, ”High End-kvaliteter som skulle ge bĂ€sta ljud i prisklassen och inpackat i en elegant och modern design som kan integreras i ett modernt vardagsrum”.

PÄ utsidan Àr det som sagt inte sÄ stora nyheter frÄn den förra serien, men inuti rör det sig mer eller mindre om en ny högtalare. Nytt Àr att fronten sitter med magneter, en mycket snygg lösning för dem som vill ha fronterna pÄ. Som vanligt lÄter det bÀttre med fronten av, men det Àr ingen katastrof att ha fronten pÄ, som det faktiskt ofta kan vara med prisöverkomliga högtalare.

Bygger pÄ high-end
En del av det förnÀmliga ljudmÀssiga resultatet, för det kan jag redan hÀr avslöja att det Àr, bestÄr i att Dynaudio kan dra vÀxlar pÄ sina erfarenheter frÄn bÄde avancerade studiomonitorer och flera ypperliga high-end-modeller. SjÀlv testade jag toppmodellen Evidence Platinum för ett par nummer sedan, och det Àr inte utan att jag kÀnner igen en del kvaliteter.

Alla element Àr av egen design, optimerade specifikt för just denna högtalare, och Àr försedda med lÀttvikts aluminiumtalspolar och alla element byggs för hand pÄ Dynaudios stora fabrik i danska Skanderborg. Som vanligt för Dynaudio har man en softdome-diskant, hÀr pÄ 27 mm. Jag tycker att de senaste diskanterna frÄn Dynaudio har lyft den generella diskantÄtergivningen frÄn firmans högtalare till nya höjder. Det gÀller för X14 precis som jag tyckte det gÀllde för Evidence Platinum, men naturligtvis pÄ ett lite lÀgre plan.

Högtalaren har dessutom ett lÄngslagigt bas/mellanregisterelement med kraftigt magnetsystem och det sedvanliga membranmaterialet frÄn Dynaudio. Man ruckar inte pÄ sina principer.

SjĂ€lva delningsfiltret Ă€r uppgraderat till en kvalitet nĂ€ra den större Focus-serien, vilket, sĂ€ger Dynaudio, ”sĂ€krar en överlĂ€gsen ljudkvalitet i prisklassen”. Ett mĂ„l med delningsfiltret har ocksĂ„ varit att skapa mer lĂ€ttdrivna högtalare som Ă€ven mindre och billigare förstĂ€rkare orkar driva. Högtalarna Ă€r nu pĂ„ 8 ohm sĂ„ de, enligt Dynaudio, kan dras av vilken som helst förstĂ€rkare ”med utmĂ€rkt resultat”. SĂ„ vitt jag vet Ă€r det faktiskt de första 8-ohmshögtalarna frĂ„n Dynaudio.

Okej, med en kÀnslighet pÄ 85 dB bör förstÀrkaren i frÄga ocksÄ kanske ha lite kraft, men ÀndÄ visar det sig att X14 mycket riktigt Àr vÀsentligt mindre krÀsen pÄ förstÀrkare Àn tidigare Dynaudio-modeller.

DYN_Excite_X14_Emo

Soundstage!
Är det nĂ„got som för mig kĂ€nnetecknar Dynaudios högtalare, sĂ„ Ă€r det en fantastisk sound-stage, alltsĂ„ att du fĂ„r en stor, vĂ€ldefinierad och hĂ€rligt vĂ€lkomnande ljudbild. Evidence Platinum var otrolig pĂ„ det hĂ€r omrĂ„det, men det gĂ€ller inte minst Ă€ven de mindre stativhögtalarna, som ofta övertrĂ€ffar de största förvĂ€ntningar du kan stĂ€lla pĂ„ det omrĂ„det.

Redan vid första tonen hör man att Dynaudio Excite X14 Àr en hÀrlig högtalare, en musikförmedlare med en ren, naturlig och lÀttflytande Ätergivning som kÀnns mer luftig och med mer detaljer Àn vad jag kan komma ihÄg frÄn tidigare modeller. Det verkar som om Dynaudio utvecklat sina diskantelement till att inte vara fullt sÄ tillbaka- lutade i Ätergivningen som förr, Àven om högtalaren som helhet fortfarande spelar en aning snÀllt. Precis som Dynaudio brukar, enligt mina fördomar.

I den hÀr prisklassen tycker jag att det Àr en stor fördel att det hela spelar en aning snÀllt. Du fÄr massor med musikutbyte och -glÀdje och slipper den överanalys som mÄnga högtalare med high-end-ambitioner dessvÀrre ofta gör sig skyldiga till.

Basen Ă€r djupare Ă€n man skulle tro, eller i varje fall upplever man den sĂ„. Den har inte avgrundsdjupet, det Ă€r fysiskt inte möjligt, men den har en harmonisk bas som ger fullt tillrĂ€cklig skjuts till musiken. Den kĂ€nns vĂ€ldigt vĂ€l avvĂ€gd – hade det varit mer bas hade den tappat harmonin med resten av Ă„tergivningen. I mitt tycke kĂ€nns den generella Ă„tergivningen frĂ„n X14 som en ovanligt lyckad kompromiss med tanke pĂ„ storlek, pris och det kundsegment man vĂ€nder sig till.

Lite musik
Jag spelade Fields of Gold med Eva Cassidy, en lÄt som jag fÄtt folk att tappa hakan inför med Evidence Platinum. Jo, skalan Àr mindre, men soundstage Àr Àven för den hÀr typen av högtalare och med den hÀr prislappen sensationellt bra. Det Àr svÄrt att inte imponeras av vad den lilla X14 kan bjuda pÄ. Man hör ocksÄ pÄ detaljÄtergivningen att det handlar om en semiprofessionell inspelning pÄ gott och ont, men mest pÄ gott vad nerven och kÀnslan i sÄngen angÄr.

HÀr Àr det inte sÄ mycket bas, sÄ Heart med Bo Stief Dream Machine lades pÄ. Det blev nÄgot av en kultskiva nÀr den var med pÄ High Fidelity Reference CD No. 43. HÀr ligger en rullande subbas som pÄ stora högtalare vÀller in över dina anklar som en dimbank. SuperlÀckert. Den subbasen finns inte pÄ X14, men du fÄr en upplevelse av bÄde anslag och att dÀr ligger en bas dÀrnere, Àven om den inte rullar hÀn över golvet. Det lÄter klart över förvÀntan.

Jag spelade Ă€ven violinsonater av Bach med Viktoria Mullova. HĂ€r ska jag villigt och genast erkĂ€nna att jag ofta tröttnar direkt om jag hör klassisk musik pĂ„ en sĂ€mre anlĂ€ggning som inte kan förmedla instrumenten och kĂ€nslan. Klassisk musik pĂ„ stereon kan vara mer Ă€n grĂ€sligt. Och dĂ„ har jag inte ens kommit in pĂ„ opera…

Men med bra utrustning Àr det i gengÀld nÀstan alltid en njutning och en lisa för sjÀlen. X14 klarar uppgiften med bravur. Det blir musiker av kött och blod, en levande, Àrlig och realistiskt Ätergivning.

Slutsats
Dynaudio Excite X14 Àr en sÀrdeles lyckad högtalare. Den förmedlar musik pÄ ett verkligt tilltalande sÀtt utan krusiduller och med en soundstage du inte kan annat Àn Àlska. Ut och lyssna!

Fakta & Betyg:
  • Diskant: 27 mm softdome
  • Bas/mellanregister: 10 cm lĂ„ngslagigt
  • KĂ€nslighet: 85 dB
  • Impedans: 8 ohm
  • FrekvensomrĂ„de: 50 Hz–23 kHz
  • Vikt: 6,5 kg
  • MĂ„tt: 285 x 170 x 255 mm
  • Pris: 9 000 kr
  Pris: 9,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×