TEST AV D/A-omvandlare Primare DAC 30

Ja DAC!

Primare har byggt sin nya DAC kring ljuddelen frÄn deras rosade Blu-ray-spelare. Ett gott val!

Ljud & Bild tycker:
Klarheten i ljudet Tredimensionaliteten
Ingen volymkontroll

Primare har enligt mitt tycke gjort nÄgot rÀtt intressant de senaste par Ären. De har lyckats med konststycket att transformera en komplett, vÀletablerad och mycket kritikerrosad produktlinje till en helt ny. DesignmÀssigt Àr de nya serierna i rak linje med de föregÄende, men nu Àr apparaterna med helt ny typ av bÄde teknik och approach.

Och enligt mitt tycke ocksÄ bÀttre, vilket torde ha framgÄtt av mina tester av I32/CD32 och I22/CD22.

Bygger pÄ BD32
Testobjektet denna gĂ„ng Ă€r deras nya DAC 30. Det Ă€r en separat DAC i firmans vĂ€lkĂ€nda och enligt mitt tycke rasande lĂ€ckra yttre design, som enligt Primare sjĂ€lva Ă€r ”designed to render the best possible audio quality from computer-based high resolution music files, upgrade existing high-end players like the CD31 and transform the sound of set-top boxes and games consoles”. Det Ă€r ju hela tre saker pĂ„ en gĂ„ng, som det hette i KinderĂ€gg-reklamen…

Och de har inte sparat pĂ„ den tekniska delen i apparaten, man har absolut gjort vad man kunnat för att inte ta nĂ„gra genvĂ€gar. DAC 30 bygger till stor del helt enkelt pĂ„ den utmĂ€rkta ljuddelen i firmans Blu-ray-spelare BD32, vars videodel i det stora hela kommer frĂ„n Oppo – endast det bĂ€sta Ă€r gott nog – men dĂ€r man lagt ett stort jobb pĂ„ att utveckla en ljudsida som skulle stĂ„ i paritet med den utmĂ€rkta videosidan.

Det betyder bland annat att nykomlingen bÄde Àr helt balanserad och kör 24 bit/192 kHz. Det gör den faktiskt hela tiden, dÄ varje inkommande signal uppsamplas med en SRC 4392 asynkron sample rate converter. SjÀlva omvandlarchipet Àr en Crystal DSD DAC CS4398 och analogsidan anvÀnder Burr-Brown 2134 op-ampar, kondensatorer frÄn WIMA och EPCOS samt MELF-motstÄnd. Tillika har man lagt ner mycket jobb pÄ strömförsörjningen, med bland annat separata försörjningar för analogt och digitalt placerade pÄ separata kretskort.

2012-08-23 VÀxjö Primare, Gobrave

Det maskinen inte har Àr en volymkontroll sÄ att den kunde anvÀnts som digitalt försteg, nÄgot man kanske gÀrna hade sett. För med en sÄdan blir apparaten extra anvÀndbar för den som inte har nÄgra analoga kÀllor. Det finns fem relÀstyrda ingÄngar: en USB, en balanserad och tre RCA/Toslink. Du vÀljer ingÄng med lÀtta knapptryck eller via Primares universalfjÀrr, det Àr sÄ enkelt det kan bli. DAC:en kÀnner av ingÄngssignalens samplingsfrekvens som indikeras av lampor pÄ fronten.

Ingen möda har alltsÄ sparats. Men har det gett resultat?

Inte sÄ enkelt
Att testa en DAC Àr faktiskt inte helt sÄ enkelt som det lÄter. Det finns mÄnga DAC:ar, frÄn fÄ pengar till no-limits, och de flesta brukar lÀtt kunna medföra en hörbar uppgradering frÄn den dator, cd-spelare eller annan digital kÀlla du normalt kopplat analogt till din förstÀrkare. Bara det att koppla in en separat DAC brukar alltsÄ ge positivt resultat.

Men Ă€ven om skillnaderna mellan DAC:ar inte Ă€r lika direkt pĂ„tagliga som de exempelvis Ă€r hos högtalare, sĂ„ finns de onekligen dĂ€r. Speciellt blir det uppenbart över tid – man lyssnar helt enkelt mer nĂ€r det lĂ„ter bĂ€ttre.

Bland DAC:ar Ă€r det dock sĂ„ att för att riktigt kunna dra fördel av det som din DAC kan, bör den gĂ€rna ha lekkamrater av samma ljudmĂ€ssiga dignitet – minst. Det betyder absolut inte att en billig DAC inte kan ge en förbĂ€ttring Ă€ven i en riktigt bra anlĂ€ggning. Allt beror ju pĂ„ vad man hĂ€ller in i den.

Och hÀr ska det inte rÄda nÄgra tvivel, DAC:ar har generellt blivit kolossalt mycket bÀttre pÄ senare Är. Det var faktiskt först nÀr tillverkarna började koncentrera sig ordentligt pÄ DAC:en, jitterproblem, signalöverföring och annat som digitalljudet pÄ allvar började nÀrma sig det gamla hederliga vinylljudet.

Klarhet, denna klarhet
Men tillbaka till DAC 30. Det första som slÄr en som lyssnare Àr klarheten. Och djupet. Egentligen tvÄ av de vÀsentliga kriterier jag alltid efterlyser i alla komponenter jag testar. Klarhet och djup hör till de parametrar som bÀr störst ansvar för om den Ätergivning du fÄr kan ta dig in i musiken pÄ det sÀtt som jag menar gör att komponenterna positivt skiljer sig frÄn mÀngden. Det gör ocksÄ att apparaten bjuder pÄ en ljudbild som kÀnns obegrÀnsad i alla led. Med det menar jag att det Àr musiken och inspelningen som bestÀmmer storleken pÄ ljudbilden, inte apparaten. Det Àr en mycket fin egenskap.

Med min mĂ„ttstock betyder det att Primare DAC 30 frĂ„n första pip talar om att den Ă€r en verkligt bra DAC, en DAC som du har lust att lyssna pĂ„ musik med. Det Ă€r egentligen rĂ€tt intressant, det tar ofta inte mĂ„nga sekunder innan det gĂ„r att höra om en produkt Ă€r riktigt spĂ€nnande. Jag testade nyligen en liten högtalare frĂ„n Pioneer som ocksĂ„ direkt sade: ”lyssna till mig, jag har nĂ„got att bjuda pĂ„â€. Likadant Ă€r det med Primare DAC 30.

Hoppsan, brukar det dÄ stÄ i mina anteckningar, jag tillÄter mig gÀrna att överraskas. I motsats till en del andra, frÀmst amerikanska och engelska recensenter börjar jag med att ta reda pÄ vad apparaterna Àr bra pÄ och inte pÄ att leta fel. Det Àr faktiskt mycket roligare att gÄ in till ett test med en positiv instÀllning till sitt jobb. Det betyder ocksÄ att ett test för mig alltid startar med helhetsupplevelsen.

Vad angÄr denna helhetsupplevelse klarar sig DAC 30 synnerligen bra. Den spelar engagerande, med en stor och mycket tredimensionell ljudbild och med verkligt gott om detaljer. En torr, stum, dubbeltrampad bastrumma som pÄ Scritti Polittis lÄt The First Goodbye lÄter klockren och alla ljud sitter pÄ sina rÀtta platser. Det lÄter onekligen riktigt rÀtt via DAC 30 och förvÄnansvÀrt mycket samma typ av sjÀl och kÀnsla i Ätergivningen som via min mÄngdubbelt dyrare Bladelius Gondul.

Spelar jag jazzversioner av AbbalÄtar, alltsÄ skivan Same tree different fruit med Anders Wihk, Steve Gadd och Svante Henryson, sÄ lÄter bÄde pianoanslag och pianoklangen som helhet vÀldigt naturligt och Àven med den ljudmÀssiga storlek jag hoppas fÄ nÀr jag lyssnar. De tre instrumenten fÄr en behandling vÀrdig de intressanta arrangemangen av Björn & Bennys musik. Jag trodde aldrig jag skulle komma att gilla sÄdana hÀr musikprojekt, men det hÀr Àr bra.

Högkvalitetsmaskin
Primare har nĂ„tt mycket lĂ„ngt med DAC 30. Det Ă€r helt enkelt en högkvalitetsmaskin, bĂ„de kvalitetsmĂ€ssigt och ljudmĂ€ssigt. Klarheten och djupet i Ă„tergivningen Ă€r berömvĂ€rd och helheten Ă€r ypperlig med tanke pĂ„ priset. Att den dessutom Ă€r enkel och vĂ€lfungerande – plus snygg – gör det till en absolut toppkandidat i prisklassen.

Fakta & Betyg:
  • Fullt balanserad DAC
  • Ansynkron 24 bit/192 kHz
  • MĂ„tt: 430 x 95 x 370 mm
  • Vikt: 8,5 kg
  Pris: 20,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×