TEST AV Bowers & Wilkins 705 S2

En doft av diamant

Om du trÄnar efter B&W:s exklusiva 805 D3 men saknar tjock plÄnbok kan 705 S2 vara den bÀsta lösningen.

Ljud & Bild tycker:
Neutral och ofÀrgad Ätergivning som plockar fram detaljerna i dina inspelningar. Men ÀndÄ ett angenÀmt sÀllskap.
Det Àr fortfarande en bit upp till den diamantbestyckade storebrodern. Du ska helst ha en muskulös förstÀrkare.

Genom Ärtiondena har Bowers & Wilkins gradvis förfinat sina högtalarserier. Förra Äret testade vi den senaste inkarnationen av highend-serien, representerad av stativhögtalaren 805 D3, och blev vederbörligt imponerade. Men det Àr inte bara toppmodellerna som har fÄtt ansiktslyftningar. Nummerserien 700 Àr efter nÄgra Ärs frÄnvaro tillbaka pÄ scenen i ett nytt utförande, nu mer efternamnet S2.

B&W 705 S2 Ă€r den mest ambitiösa stativhögtalaren i serien. En ”liten stor högtalare” som vĂ€nder sig till den som har begrĂ€nsat med plats men vill ha samma kvalitet som frĂ„n en fullvuxen golvhögtalare.

I stÀllet den dyra 805 D3:s mjuka former har 705 S2 ett kabinett som Àr en traditionell, fyrkantig lÄda. Man fÄr ocksÄ klara sig utan B&W:s matrix-avstagning inuti kabinettet, som dock fortfarande Àr vÄldsamt resonansdött.

Även om de flesta modellerna i 700-serien Ă€r traditionella högtalare med ett enda kabinett sĂ„ har Nautilus-diskantkammaren behĂ„llits pĂ„ 705 S2, sĂ„ diskanten bor i ett projektilformat aluminiumhus ovanpĂ„ kabinettet.

Arv frÄn den rika slÀktingen

Även sjĂ€lva högtalarelementen bygger pĂ„ teknik som Ă€rvts frĂ„n highend-serien. Men medan de supertunna membranen i 800-seriens diskanter Ă€r gjorda av syntetisk diamant sĂ„ Ă€r materialet hĂ€r ”bara” kolfiber. Fast fortfarande med en sĂ„ högt placerad uppbrytningsfrekvens (47 kHz) att den ligger lĂ„ngt bortom det hörbara omrĂ„det.

Baselementen ser ocksÄ precis ut som de dyra modellernas. Membranmaterialet har B&W döpt till Continuum och pÄstÄs ge en Ànnu mer kontrollerad membranuppbrytning Àn det flÀtade gula kevlar som B&W har varit kÀnda för Ànda sedan 1970-talet. Membranet Àr gjort som en sandwich med tre skikt av papper och polystyrenskum.

PĂ„ baksidan hittar man en vĂ€lvuxen basreflexport plus terminaler. Om bassen blir för dominerande pĂ„ grund av rumsresonanser kan porten dĂ€mpas i tvĂ„ steg med en medföljande skumplugg. Basreflexporten har för övrigt samma ”golfbollsmönster” pĂ„ ytan som porten i B&W 805 D3. Det ska minska luftmotstĂ„ndet och dĂ€rmed blĂ„sljud. Terminalerna klarar bi-wiring, vilket Ă€r ett plus. De kĂ€nns solida och har plats för kraftiga kablar men klarar tyvĂ€rr inte banankontakter.

B&W:s nya 700-serie lĂ€gger sig – logiskt nog – mellan den kostsamma 800-serien och den billigare 600-serien.

 

KrÀver ben att stÄ pÄ

Eftersom B&W 705 S2 Àr en kompakthögtalare behöver den nÄgot att stÄ pÄ för att komma upp i öronhöjd. Klassen kallas ju ibland för bokhyllehögtalare, men bokhyllor Àr sÀllan en bra plats för en högtalare. Och med den toppmonterade diskanten (och den bakÄtriktade basporten) Àr placering inne i en hylla omöjlig. OvanpÄ en lÄg bÀnk gÄr dÀremot bra, eftersom 705 S2 inte behöver nÄgot stort avstÄnd till bakvÀggen. Men ska det bli riktigt bra sÄ ska man ha rejÀla stativ. Bowers & Wilkins tillverkar ett par som heter FS-700 S2 och som har skruvgÀngor för 705 S2 och gÄr att dÀmpa med sand. De fÄr högtalarna att stÄ orubbligt stabilt, men gör dessutom att de blir en femtedel dyrare. Man kan faktiskt köpa ett par av trevÀgs-golvmodellen 704 S2 för mindre pengar Àn vad 705 S2 och stativen kostar. De ger dessutom en djupare och kraftfullare bas utan att ta mer plats pÄ golvet. Fast man fÄr inte nÄgon Nautilus-diskant.

SÄ lÄter Bowers & Wilkins 705 S2

Med tanke pÄ allt prat om likheterna med de mer Àn dubbelt sÄ dyra 805 D3 Àr förvÀntningarna pÄ lillebror 705 S2 uppskruvade farligt högt. Som tur Àr infriar de en hel del av dem.

Bowers & Wilkins 705 S2 Ă€r ett angenĂ€mt sĂ€llskap som behandlar favoritlĂ„tarna vĂ€l. Att sĂ€tta sig ner och lyssna pĂ„ dem Ă€r ett sant nöje, sĂ„ lyssningstestet – som Ă€gde rum under jul- och nyĂ„rshelgen – var en trivsam uppgift.

Precis som hos storebror 805 D3 Ă€r ljudbilden varm. Inte fĂ€rgad eller luddig – bara bra. Det ger ett fylligt ljud i röster. Leonard Cohens gravdjupa stĂ€mma i ”You Want It Darker” lĂ„ter precis lika tung och skrĂ€mmande som den ska.

ScenmÀstare

B&W 705 S2 briljerar speciellt nĂ€r det gĂ€ller att Ă„terge en akustisk scen och Ă„terskapa en tredimensionell upplevelse av rymden kring musikerna. Detta gĂ€ller bĂ„de nĂ€r rummet Ă€r nĂ€stan oĂ€ndligt stort, som i ”Moonlight on Spring River” med Zhao Cong, och i mer intima omgivningar som Hanne Boels version av ”The Ballad of Lucy Jordan”. Fast pĂ„ ett mer snĂ€llt sĂ€tt. I den sistnĂ€mnda lĂ„ten slipper man alltsĂ„ att fĂ„ det alltför tydligt demonstrerat att musikerna stĂ„r i vart sitt rum. B&W 705 S2 lĂ„ter dig behĂ„lla illusionen om ett sammanhĂ€ngande rum.

Även om basen Ă€r liten sĂ„ Ă€r det fin kontroll pĂ„ detaljerna lĂ€ngst ner, Ă€nda ner till grĂ€nsen vid 50 Hz dĂ€r skillnaden mellan en kompakt stativhögtalare och en mycket större golvhögtalare gör sig gĂ€llande. Basen Ă€r inte riktigt lika fast och stram som hos System Audio Pandion 5. Men om högtalarna har tillrĂ€ckligt med ström till förfogande sĂ„ kan de spela riktigt högt och djupt. Chris Jones ”No Santuary Here” lĂ„ter medryckande bra.

(Foto: Tillverkare)

 

Viktlöst

Som nĂ€mnts Ă€r högtalarelementen nyutvecklade ”light-versioner” av de som sitter i 805 D3. Och utvecklingsarbetet har inte varit förgĂ€ves. Diskanten Ă€r lĂ€tt och detaljrik och detaljerna framtrĂ€der fritt i rummet, vilket vi förmodligen kan tacka den toppmonterade Nautilus-kammaren för. Att lyssna pĂ„ en gammal testklassiker som Terese Juels ”Time Just Goes” Ă€r ett sant nöje. Percussion-detaljer klingar viktlösa i rummet, och rösterna stĂ„r helt tĂ€tt. Man kĂ€nner sig förflyttad till gymnastiksalen dĂ€r lĂ„ten spelades in pĂ„ sin tid med en enda stereomikrofon.

Bowers & Wilkins föreslĂ„r att man anvĂ€nder högtalaren med förstĂ€rkare pĂ„ 30 till 120 watt. Med 30 watt till förfogande rĂ€cker det till tyst musik och i mindre rum. B&W 705 S2 Ă€r inte sĂ€rskilt kĂ€nslig. Ska det bli tyngd pĂ„ sakerna sĂ„ krĂ€vs en kraftfull förstĂ€rkare. Den mesta tiden anvĂ€nde vi en 180-watts NAD M32-digitalförstĂ€rkare som höll högtalarna i ett jĂ€rngrepp. En mindre 2 x 70-watts förstĂ€rkare kan mycket vĂ€l ge tillrĂ€ckligt med spĂ€nning, men inte med samma auktoritet – och den svettades pĂ„tagligt av anstrĂ€ngningen.

Slutsats

Bowers & Wilkins 705 S2 Ă€r trots allt inte nĂ„gon förklĂ€dd 805 D3. Men akustikerna har varit pĂ„ hugget med Bowers & Wilkins patent. Och det som ”lillebror” Ă„stadkommer Ă€r verkligen vĂ€rt pengarna. Om lyssningsrummet Ă€r litet levererar högtalaren en stor ljudbild med massor av detaljer och röster sĂ„ fĂ„ andra i prisklassen. Gillar du akustisk musik sĂ„ fĂ„r du en fin Ă„tergivning av inspelningsrummet. Du fĂ„r dock rĂ€kna med att lĂ€gga lika mycket pengar pĂ„ förstĂ€rkaren som pĂ„ högtalarna.

Fakta & Betyg:
 • 2-vĂ€gs basreflex

  1-tums kolfiberdiskant i Nautilus-kammare

  6,5-tums bas med Continuum-membran

  FrekvensomfĂ„ng: 50–28 000 Hz (–3 dB)

  KĂ€nslighet: 88 dB

  Rekommenderad effekt: 30–120 watt

  Impedans: 8 ohm (3,7 ohm minimum)

  MĂ„tt/vikt: 20,0 x 40,7 x 30,1 cm/9,3 kg

  FÀrg: Svart högglans, matt vit, rosentrÀ

  Webb: hifiklubben.se

  Pris: 21,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×