annons
annons

Optoma HD131Xe

Klart godkänd

Testets billigaste projektor behöver nästan ingen bildjustering. Färgerna är bra men det förekommer en del brus.

Färgåtergivningen är neutral och välmättad, vilket ger en naturlig och fin bild. Ansikten är vare sig sjukt bleka eller rödvinsmosiga. Ett par 3D-glasögon ingår.
Bilden lider lite av brus, särskilt i övergången från mörka till ljusa områden. I eko-läget hade ljusstyrkan kunnat vara bättre. På natthimlen skiner inte alla stjärnor riktigt som de ska och svart hade kunnat vara svartare.

Optoma har ett överskådligt menysystem och fjärrkontrollen har lysande knappar som man hittar i mörker. Alla primär- och sekundärfärger kan justeras med färgton, mättnad och ljusstyrka. Man behöver nästan inte fintrimma ljus och kontrast, bara sänka ljusstyrkan fyra snäpp. Resten kan man låta vara.

Bästa förprogrammerade färgläget till film i dämpad belysning är ”referens” och lampläget ”eko”.

Bildkvalitet
Optoma har lite mörkare svärta än InFocus. Men helt mörk är den inte, och eftersom lampstyrkan är testets svagaste är bilden aningen platt och har mindre nyanserade schatteringar i ljus. En stjärnhimmel saknar ljusstyrka i stjärnorna, precis som moln på en blå himmel saknar graderingar av ljus.

Men de flesta scener på film är trots allt inte kolsvarta och i dagsljus är bilden bra. Färgerna är mättade och välbalanserade, i synnerhet i ”Brilliant Color”-läget som förstärker sekundärfärgerna. Ansikten ser fräscha och neutrala ut.

Det som sänker betyget är brus i övergångar från ljust till mörkt. Det finns en del mosquito-brus också, fast det är inte alls lika illa som hos InFocus. Brusreducering finns, men den biter inte på brus som skapas av projektorn själv, eftersom det uppenbarligen uppstår efter brusreduceringen är utförd.

I ljusa rum är det en fördel att köra med full lampstyrka. Då fördubblas ljusstyrkan och med full lampstyrka är HD131Xe testets tredje mest ljusstarka. Å andra sidan blir färgmättnaden sämre, eftersom det bara är vitt ljus som förstärks.

Om 7 000 kronor är smärtgränsen kan du absolut överväga Optoma. Kan du tänja lite på budgeten så gör det.

Optoma har ett överskådligt menysystem och fjärrkontrollen har lysande knappar som man hittar i mörker. Alla primär- och sekundärfärger kan justeras med färgton, mättnad och ljusstyrka. Man behöver nästan inte fintrimma ljus och kontrast, bara sänka ljusstyrkan fyra snäpp. Resten kan man låta vara. Bästa förprogrammerade färgläget till film i dämpad belysning är ”referens” och lampläget ”eko”. Bildkvalitet Optoma har lite mörkare svärta än InFocus. Men helt mörk är den inte, och eftersom lampstyrkan är testets svagaste är bilden aningen platt och har mindre nyanserade schatteringar i ljus. En stjärnhimmel saknar ljusstyrka i stjärnorna, precis som moln på en blå himmel saknar graderingar av ljus. Men de flesta scener på film är trots allt inte kolsvarta och i dagsljus är bilden bra. Färgerna är mättade och välbalanserade, i synnerhet i ”Brilliant Color”-läget som förstärker sekundärfärgerna. Ansikten ser fräscha och neutrala ut. Det som sänker betyget är brus i övergångar från ljust till mörkt. Det finns en del mosquito-brus också, fast det är inte alls lika illa som hos InFocus. Brusreducering finns, men den biter inte på brus som skapas av projektorn själv, eftersom det uppenbarligen uppstår efter brusreduceringen är utförd. I ljusa rum är det en fördel att köra med full lampstyrka. Då fördubblas ljusstyrkan och med full lampstyrka är HD131Xe testets tredje mest ljusstarka. Å andra sidan blir färgmättnaden sämre, eftersom det bara är vitt ljus som förstärks. Om 7 000 kronor är smärtgränsen kan du absolut överväga Optoma. Kan du tänja lite på budgeten så gör det.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Optoma HD131Xe
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • DLP, 1080p, 3D
  • 2 500 Lumen, 18 000:1 kontrast
  • 2 x HDMI
  • Avstånd till 100 tum: 3,3–4 m
  • 26 dB fläktljud (eko)
  • 7 000 kr
Pris: 7000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-