Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Vivitek H1180HD

Mycket ljus, lite värme

Trots gott om inställningar når Vivitek aldrig riktigt ända fram med bildkvaliteten.

Av / 2014-01-22 - 05:00
Vivitek H1180HD
Geir Gråbein Nordby

När det gäller användarvänlighet finns det inte mycket att säga om Vivitek H1180HD. Fjärrkontrollen är snitsig och överskådlig, med belysta knappar för biomörkret och en möjlighet att ställa in kontrast och ljusstyrka direkt. Detta är de två viktigaste inställningarna. Dessutom kan varje primär- och sekundärfärg (RGBCMY) justeras i både färgton, mättnad och ljusstyrka.

Menysystemet är överskådligt och lätt att hitta i.

Bildkvalitet
Färgläget ”Movie” funkar bäst till film, det har neutralast färger. När det gäller brus är projektorn bra och har ont om artefakter. Schatteringarna är jämna i en blå himmel och bilden skarp. Vivitek har en bra upplevd kontrast, med testets näst mörkaste svärta i kombination med gott om ljus.

Problemet är att färgerna inte är tillräckligt mättade. Projektorn är ljusstark nog men jag misstänker att det sitter ett aningen för stort vitt segment på färghjulet för att trixa fram högre ljusstyrka. Det betyder mindre ljus över till varje färg, vilket ger en urlakad färgåtergivning. En blå himmel är tämligen grå och ansikten ser nästan sjukligt livlösa ut.

H1180HD är utrustad med Brilliant Color som ska ge just mer mättade färger. Men i Viviteks fall verkar funktionen göra mer med den allmänna ljusstyrkan än färgmättnaden. Den drar svagt mot grönt när den går för fullt, och med funktionen avslagen är färgerna mer rödaktiga. Bilden är bäst med Brilliant Color i mittenläget, nivå 5 av 10.

Man kan mätta färgerna genom att gå igenom varje färg, fast då behöver man kalibreringsutrustning för att inte justera bort sig.

Ljud & Bild tycker

Svärtan är mörk och ljusstyrkan bra, vilket ger en bra kontrast i bilden. Det finns dessutom bara lite brus och inga irriterande distraktioner. Plus i kanten för bra inställningar. Dessvärre får färgmättnaden underkänt. Färgerna är matta och ansikten ser nästan sjukligt bleka ut.

Också i detta test:

6 billiga hemmabioprojektorer

Epson EH-TW5200

Bäst i dagsljus

Testets enda LCD-projektor har suveräna färger och fungerar lika bra i dagsljus som på kvällen.

Ingen i den här klassen kommer i närheten av Epsons färger, i synnerhet när EH-TW5200 kör med full lampstyrka. Det är mycket möjligt att detta är klassens bästa dagsljusprojektor.
Svärtan är för ljus. Mörka scener blir livlösa och tappar spänning. Fjärrkontrollen har inte belysta knappar.
Läs hela testet

BenQ W1300

Makalös bild

Klassens bästa DLP-projektor har en skarp och färgrik bild. Kontrasten tillhör toppklassen och bilden är nästan helt befriad från brus!

Den beckmörka svärtan i kombination med bra ljusstyrka ger klassens bästa kontrast. Färgmättnad av högsta klass och närmast total frånvaro av brus betyder en toppenbild! Dessutom enda testdeltagaren med linsvinkling.
Direkt ur kartongen är blåfärgen är en aning överdriven
Läs hela testet

Optoma HD131Xe

Klart godkänd

Testets billigaste projektor behöver nästan ingen bildjustering. Färgerna är bra men det förekommer en del brus.

Färgåtergivningen är neutral och välmättad, vilket ger en naturlig och fin bild. Ansikten är vare sig sjukt bleka eller rödvinsmosiga. Ett par 3D-glasögon ingår.
Bilden lider lite av brus, särskilt i övergången från mörka till ljusa områden. I eko-läget hade ljusstyrkan kunnat vara bättre. På natthimlen skiner inte alla stjärnor riktigt som de ska och svart hade kunnat vara svartare.
Läs hela testet

InFocus IN3128HD

Extrem ljusstyrka

Testets ljusstarkaste projektor är efterträdaren till en gammal vinnare. Dessvärre har den högre ljusstyrkan skett på bekostnad av förlorad bildkvalitet.

Projektorn är väldigt ljusstark, vilket framför allt passar i upplysta rum. En ganska så effektiv zoom ger bra flexibilitet när det gäller olika avstånd till filmduken.
Bitvis har IN3128HD väldigt mycket brus. Det är irriterande och förstör helt enkelt filmupplevelsen.
Läs hela testet

Acer H7532BD

Positiv överraskning

Acer är inte mest kända för sina hemmabioprojektorer, så det är förvånande att kunna konstatera att den här är väldigt bra.

Bra ljusstyrka och mörk svärta gör att bilden är intensiv och levande på filmduken. Här är det ont om brus. Bilden är skarp och färgerna snyggt mättade. Mycket hög bildkvalitet!
Fläkten stör. Projektorn har inte bäst bild direkt ur kartongen utan kräver en smula justering. Fjärrkontrollen saknar lysande knappar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen