Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Epson EH-TW5200

Bäst i dagsljus

Testets enda LCD-projektor har suveräna färger och fungerar lika bra i dagsljus som på kvällen.

Av / 2014-01-22 - 05:00
Epson EH-TW5200
Geir Gråbein Nordby

Varje färg kan justeras individuellt med både ljusstyrka, ton och mättnad. Fjärrkontrollen är bra men saknar upplysta knappar och dessutom direktknappar för ljusstyrka och kontrast.

Eftersom LCD-projektorer inte har något färghjul med vitt segment, utan gör vitt genom att blanda alla färger, är ljusstyrkan i vitt lika hög som när ljusstyrkan i varje färg läggs ihop. Det ger en högre färgmättnad än i DLP-projektorer i samma prisklass. Färgbalansen har man däremot ingen garanti för.

Bildkvalitet
Färgbalansen är bäst i ”bio”-läget. Det är bra tryck i färgerna, utan att de är överdrivna. Ansikten har neutrala hudfärger och en fräsch glöd. Skärpan i skäggstubb är inte riktigt i samma klass som de allra bästa, men absolut godkänd.

Vitt ljus är inte det kraftigaste i testet men i färger är ljusstyrkan desto högre. Växlar man till maximalt lampläge får Epson plötsligt det näst ljusaste vita ljuset – fortfarande med full färgmättnad. Skulle jag köpa mig en projektor för att använda i dagsljus så skulle det blir den här.

Tyvärr har Epson testets mattaste svärta. Stjärnhimlen är grå och platt och inte ens med full lampstyrka går det att kamouflera detta. TW5200 är med andra ord inte rätt projektor för ”film noir” som Batman, Terminator och Alien. Men scener i dagsljus ser mycket bra ut. Man kan få bättre svärta genom att aktivera den dynamiska irisen, men personligen föredrar jag att ha den avstängd.

Ett plus med LCD-tekniken är att man slipper regnbågseffekten och att ögonen slappnar av mer.

Ljud & Bild tycker

Ingen i den här klassen kommer i närheten av Epsons färger, i synnerhet när EH-TW5200 kör med full lampstyrka. Det är mycket möjligt att detta är klassens bästa dagsljusprojektor. Svärtan är för ljus. Mörka scener blir livlösa och tappar spänning. Fjärrkontrollen har inte belysta knappar.

Också i detta test:

6 billiga hemmabioprojektorer

BenQ W1300

Makalös bild

Klassens bästa DLP-projektor har en skarp och färgrik bild. Kontrasten tillhör toppklassen och bilden är nästan helt befriad från brus!

Den beckmörka svärtan i kombination med bra ljusstyrka ger klassens bästa kontrast. Färgmättnad av högsta klass och närmast total frånvaro av brus betyder en toppenbild! Dessutom enda testdeltagaren med linsvinkling.
Direkt ur kartongen är blåfärgen är en aning överdriven
Läs hela testet

Vivitek H1180HD

Mycket ljus, lite värme

Trots gott om inställningar når Vivitek aldrig riktigt ända fram med bildkvaliteten.

Svärtan är mörk och ljusstyrkan bra, vilket ger en bra kontrast i bilden. Det finns dessutom bara lite brus och inga irriterande distraktioner. Plus i kanten för bra inställningar.
Dessvärre får färgmättnaden underkänt. Färgerna är matta och ansikten ser nästan sjukligt bleka ut.
Läs hela testet

Optoma HD131Xe

Klart godkänd

Testets billigaste projektor behöver nästan ingen bildjustering. Färgerna är bra men det förekommer en del brus.

Färgåtergivningen är neutral och välmättad, vilket ger en naturlig och fin bild. Ansikten är vare sig sjukt bleka eller rödvinsmosiga. Ett par 3D-glasögon ingår.
Bilden lider lite av brus, särskilt i övergången från mörka till ljusa områden. I eko-läget hade ljusstyrkan kunnat vara bättre. På natthimlen skiner inte alla stjärnor riktigt som de ska och svart hade kunnat vara svartare.
Läs hela testet

InFocus IN3128HD

Extrem ljusstyrka

Testets ljusstarkaste projektor är efterträdaren till en gammal vinnare. Dessvärre har den högre ljusstyrkan skett på bekostnad av förlorad bildkvalitet.

Projektorn är väldigt ljusstark, vilket framför allt passar i upplysta rum. En ganska så effektiv zoom ger bra flexibilitet när det gäller olika avstånd till filmduken.
Bitvis har IN3128HD väldigt mycket brus. Det är irriterande och förstör helt enkelt filmupplevelsen.
Läs hela testet

Acer H7532BD

Positiv överraskning

Acer är inte mest kända för sina hemmabioprojektorer, så det är förvånande att kunna konstatera att den här är väldigt bra.

Bra ljusstyrka och mörk svärta gör att bilden är intensiv och levande på filmduken. Här är det ont om brus. Bilden är skarp och färgerna snyggt mättade. Mycket hög bildkvalitet!
Fläkten stör. Projektorn har inte bäst bild direkt ur kartongen utan kräver en smula justering. Fjärrkontrollen saknar lysande knappar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen