annonse
annonse
annonse

Canon Powershot SX700HS

Snabb ögonblickskamera

Canon har tänkt på något som ingen annan har, vilket gör kameran enklare att använda vid extrem tele.

Väldigt användarvänlig och praktisk kamera med snabb autofokus och hög bildhastighet så att du inte går miste om motivet.
Bara medelmåttig bildkvalitet, med synlig förlust av skärpa vid full tele, sänker betyget för en i övrigt välgjord kamera.

Det är nog många fotografer som blir förvånade över hur svårt det är att hålla kameran stilla när man ställer in så mycket zoom som 750 mm. Det är långt mellan 200 och 750 mm, och skillnaden är ofta oskarpa bilder med lång brännvidd. Anledningen är att bildvinkeln blir så smal att det påminner om att trycka på en strömbrytare med ett kvastskaft när man försöker fånga motivet på 750 mm.

Canons lösning är en knapp som sitter på sidan av kameran som zoomar ut lite och markerar utsnittet med en ram på skärmen – Zoom Framing – när man använder tele. Efter lite övning blir det enklare att få med motivet eftersom tekniken gör det enklare att sikta.

Bildkvalitet
Brus kontrolleras väl på höga ISO-värden. SX700HS lyckas dämpa brus utan att sänka detaljskärpan för mycket. Inte oväntat syns det en tydlig förlust av skärpa i hörnen med full ljusöppning och vidvinkel, men det är inte värre än hos konkurrenterna. Alltså inte dumt alls för en liten superzoomkamera. Problemen kommer först vid full tele. Då flyter detaljerna ihop och bakgrunden blir inte klädsamt oskarp utan grumlig. Till och med på låga ISO-värden. Med den här kameran kan du inte förstora bilderna till mer än A4-storlek. Skärpan är duglig och bruskontrollen acceptabel, men färgåtergivningen är mer positiv. Väl mättade färger utan för mycket avvikelser höjer betyget.

Användning
Canons superzoom ligger fint i handen eftersom den har ett bra grepp på framsidan och man kan ha programhjulet på baksidan som stöd för tummen. SX700HS har tillsammans med Sony HX60V de mest överskådliga skärmmenyerna, och är tveklöst en av de mest lättskötta i testet. Autofokusen är snabb och reagerar fort och det är enkelt att knäppa ögonblicksbilderna med Canon. Med NFC-tekniken går det att koppla ihop kameran till mobilen på ett par sekunder, men om man inte har en telefon med NFC så måste man knappa in användarnamn och lösenord. Det är lite segt.

Canon SX700HS är värd en närmare titt om man vill ha mycket zoom i en kamera som är enkel att sköta. För även om den har en lång lista med funktioner som inte många kommer att använda så är det enkelt att ta bra bilder och Zoom Framing-funktionen gör det enklare att fånga motivet på telebrännvidd. Bildkvaliteten är dock ojämn och man får bäst bilder vid måttliga brännvidder och i bra ljus.

Det är nog många fotografer som blir förvånade över hur svårt det är att hålla kameran stilla när man ställer in så mycket zoom som 750 mm. Det är långt mellan 200 och 750 mm, och skillnaden är ofta oskarpa bilder med lång brännvidd. Anledningen är att bildvinkeln blir så smal att det påminner om att trycka på en strömbrytare med ett kvastskaft när man försöker fånga motivet på 750 mm. Canons lösning är en knapp som sitter på sidan av kameran som zoomar ut lite och markerar utsnittet med en ram på skärmen – Zoom Framing – när man använder tele. Efter lite övning blir det enklare att få med motivet eftersom tekniken gör det enklare att sikta. Bildkvalitet Brus kontrolleras väl på höga ISO-värden. SX700HS lyckas dämpa brus utan att sänka detaljskärpan för mycket. Inte oväntat syns det en tydlig förlust av skärpa i hörnen med full ljusöppning och vidvinkel, men det är inte värre än hos konkurrenterna. Alltså inte dumt alls för en liten superzoomkamera. Problemen kommer först vid full tele. Då flyter detaljerna ihop och bakgrunden blir inte klädsamt oskarp utan grumlig. Till och med på låga ISO-värden. Med den här kameran kan du inte förstora bilderna till mer än A4-storlek. Skärpan är duglig och bruskontrollen acceptabel, men färgåtergivningen är mer positiv. Väl mättade färger utan för mycket avvikelser höjer betyget. Användning Canons superzoom ligger fint i handen eftersom den har ett bra grepp på framsidan och man kan ha programhjulet på baksidan som stöd för tummen. SX700HS har tillsammans med Sony HX60V de mest överskådliga skärmmenyerna, och är tveklöst en av de mest lättskötta i testet. Autofokusen är snabb och reagerar fort och det är enkelt att knäppa ögonblicksbilderna med Canon. Med NFC-tekniken går det att koppla ihop kameran till mobilen på ett par sekunder, men om man inte har en telefon med NFC så måste man knappa in användarnamn och lösenord. Det är lite segt. Canon SX700HS är värd en närmare titt om man vill ha mycket zoom i en kamera som är enkel att sköta. För även om den har en lång lista med funktioner som inte många kommer att använda så är det enkelt att ta bra bilder och Zoom Framing-funktionen gör det enklare att fånga motivet på telebrännvidd. Bildkvaliteten är dock ojämn och man får bäst bilder vid måttliga brännvidder och i bra ljus.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon Powershot SX700HS
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 16 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
  • Optik: 30x zoom, 25–750 mm/f3,2–6,9
  • Skärm: 3-tums LCD, 922 000 bildpunkter
  • Funktioner: Wifi, 9 bilder/s, bildstabilisator
  • Pris: 3 800 kr
  • canon.se
Pris: 3800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.