annons
annons

Xbox One kommer i år!

Priset är också fastställt! Samtidigt släpps ett flertal spel.

Vid dagens E3-lansering kunde Microsoft äntligen avtäcka nästa generation av spelkonsolen Xbox. Det står nu klart att den kommer till Europa i november med ett pris på 499 euro. Dock är vi inte helt säkra på att det här innebär att den når Skandinaviska butikshyllor samtidigt. Men vi bör alltså kunna förvänta oss ett pris på runt 5 000 kronor.

Spelrelaterad lansering
Lanseringen var rent spelinriktad och därmed fick vi inte heller något mer utförligt svar på den stora frågan om vad som händer med stödet för begagnade spelskivor. Hittills har man antytt att man ska komma att få betala en licens för att kunna spela begagnade spel som man lånar av vänner eller köper på GameStop. I så fall kan man ju undra om inte spelen kommer att få en mer rimlig prislapp eftersom en skiva inte utan vidare kommer att kunna spelas på flera konton.

Läs mer om konsolen Xbox One här.

Men i dag handlar det alltså om spelen. Som traditionen bjuder var de flesta av typen våldsamma pang-pangspel

Metal Gear Solid 5
De flesta spel presenterades i form av trailers. Detta gällde till exempel Metal Gear Solid 5 som i sin senaste utgåva tydligen blivit ett Vilda Västern-spel. Grafik och rörelser är imponerande verklighetstrogna, men det är svårt att avgöra utifrån en trailer. För att kunna bedöma detta måste vi någon spela spelet.

Assassin’s Creed 4 och Halo 3
Det samma gäller Assassin’s Creed 4 och Halo 3. Sistnämnda pratas det mycket om just nu efter att det blivit känt att självaste Steven Spielberg regisserar TV-serien med samma namn som baseras på spelen. Halo 3 visades i form av en trailer, där något som ser ut som en utomjording vandrar runt i öknen innan ett enormt rymdskepp plötsligt dyker upp ur sanddynerna.

Forza 5
Ett av få spel som faktiskt visade spelgrafiken var bilspelet Forza 5. Det här spelet har bland annat fått en helt ny bil från McLaren, nämligen P1. I verkligheten har den här modellen bara tillverkats i två exemplar som fått högteknologiska lösningar som inte ens får lov att användas på Formel 1-banan. Och både den här och andra bilar ser suveräna ut i Forza 5. Utöver strålande grafik som drar nytta av Xbox Ones höga polygonupplösning ser vi ett mycket livfullt färgdjup i bilden. Alla nyanser i bilarnas lack syns väl och med 60 bilder i sekunden ser det väldigt realistiskt ut. Nu var förvisso inte överföringskvaliteten på videoströmmen från xbox.com helt perfekt, så vi fick bara ett någorlunda korrekt intryck av hur spelet ser ut i verkligheten. Men det här ser vi fram emot!

En annan häftig detalj i Forza 5 är att autopiloten lär sig hur du kör bilen och brädorna. Det betyder att assistenten kan guida dig bättre i spelet och in i och ut ur kurvor eftersom han känner till din körstil. Det betyder också att du kan spela mot dina vänner online även om de inte är inloggade. Deras autopilot har nämligen också lärt sig hur de kör, vilket innebär att du kan spela mot en simulerad version av dina medtävlare. Häftigt!

Sunset Overdrive
Ett aningen märkligt spel som visades var ”Sunset Overdrive”. Det här är en helt ny spelfranchise som påminner om en blandning av ett skateboard-/punkspel och Night of the Living Dead. Mer finns det väl inte att säga om det. Ett ”open world”-spel som går ut på att skjuta.

Dead Rising 3
Apropå  zombiespel fick vi också ett smakprov på Dead Rising 3 – ett ”open world”-spel med fler zombier än du kan räkna! Här verkar det som att man faktiskt fick se grafiken så som den ser ut i spelet – och i så fall är den imponerande. Allt du hittar kan användas som vapen i kampen mot alla zombies. Och här var det zombies vill jag lova! Spelet drar för övrigt nytta av Xbox SmartGlass, som är en app som gör att du kan använda din smartmobil eller surfplatta som förlängning av spelet. Du ska till exempel kunna kalla in ett luftangrepp för att eliminera zombies omkring dig.

Battlefield 4
Battlefield 4: Second Assault är som många andra spel till Xbox One ett äkta 1080p-spel i 60 fps. Som sig bör ett spel där du i första person ska skjuta dig fram. Realistiskt. Kommer först till Xbox One, men ska även lanseras på andra plattformar så småningom.

Andra spel som introducerades:
Titanfall
Rye: Son of Rome
Max: The Curse of Brotherhood
Killer Instinct
Minecraft: Xbox One edition
D4
The Witcher 3: Wild Hunt
What Lies Below

Lansering och pris
Både konsolen och nämnda spel ska släppas i flera länder runt om i världen i november 2013. Huruvida Skandinavien kommer att omfattas av den första lanseringen återstår att se. Men vi känner till det europeiska priset på 499 euro. I USA släpps den för 499 dollar medan den i Storbritannien kommer att kosta 429 pund. Det bör hamna på runt 5 000 kronor.

Ny Xbox 360-konsol
Förutom Xbox One tillkännagav Microsoft också att de har tagit fram en mer slimmad och läckrare Xbox 360. Den ska vara tystare än någonsin och det kommer även att lanseras nya spel till denna.

Bland nya spel som släpps till Xbox 360 finns:
Assassin’s Creed 2
Halo 3
Splinter Cell: Blacklist
Batman Arkham Origins
Grand Theft Auto 5
World of Tanks

Som en del av lanseringen av Xbox One uppgraderas abonnemangstjänsten Xbox Live. Befintliga guldmedlemmar kan ta med sitt medlemskap över till Xbox One, och från och med den 1 juli får alla guldmedlemmar ladda ner två gratis spel som man sedan får behålla.

I nya Xbox Live kan du bland annat dela videor av spel du själv spelat och redigerat (redigeringsprogram finns inbyggt) och chatta med folk som är online medan ni spelar mot varandra. Och man ska inte längre vara begränsad till 100 vänner utan kan ha hur många man vill. Dessutom har Microsoft Points ersatts med äkta lokal valuta – alltså svenska kronor här hemma.

xbox.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-