annons
annons

Teknik

Världens skarpaste kommersiella satellitbilder

Kan se din gräsklippare från rymden.

Satelliten som heter WorldView-3 sköts upp i sin bana runt jorden den 13:e augusti och har just skickat tillbaka sina första bilder. De är knivskarpa!

worldview-3
WorldView-3. Illustration: DigitalGlobe

Upplösningen är nedemot 31 centimeter, det vill säga att en pixel i kameran förevigar 31 centimeter markyta, vilket räcker för att se om det är en Tesla eller en Nissan Leaf som ligger i bussfilen – från 600 kilometer över marken.

WorldView-3-Satellite-Image-Airport-Mapping
Flygplatsen i Madrid, Spanien. Foto: DigitalGlobe

Även om det finns ännu skarpare satelliter för militära ändamål är WB-3 den kommersiella satellit som har högst kameraupplösning i världen.

WorldView-3-Satellite-Image-Madrid-Spain
Satellitbild av Madrid. Man kan till och med se folk i simbassängen. Foto: DigitalGlobe

Fram tills nyligen var det inte tillåtet att ha högre upplösning än 50 cm för andra än militären, men DigitalGlobe har fått ett specialtillstånd att bryta mot den regeln. Om sex månader ska den få visa bilder i ovan nämnda 31 cm i upplösning, tillsvidare är gränsen satt till 40 cm.

WorldView-3-Satellite-Image-Bayan-Obo-Mine
Bayan-Obo-gruven i Kina. Foto: DigitalGlobe

Satelliten kan täcka uppemot 680 000 kvadratkilometer om dagen och tar i snitt mindre än en dag på sig att komma i rätt position för att ta en bild från en utvald plats på jordklotet.

Alla som har råd kan beställa bilder av i princip vad som helst. Till exempel geografiska eller gelologiska föremål – och turistbyråer kan få fantastiska luftfotografier av destinationer över hela världen.

Här är uppskjutningen av WorldView-3:

satimagingcorp.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-