Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Tizen här för att stanna

Är Samsungs val för framtidens uppkopplade prylar

Av / 2015-05-25 - 07:29
Tizen här för att stanna

När det gäller mobiltelefoner i Skandinavien är utbudet av operativsystem begränsat. Android, iOS eller Windows Phone. Men på andra marknader är man alltid intresserad av att prova billigare, snabbare och mindre krävande operativsystem. Ett sådant är Tizen, ett Linux-baserat mobilt operativsystem  baserat på öppen källkod.

Än så länge har vi inte sett så många produkter här som använder det, även om smartklockan Samsung Gear faktiskt använder det. Och Samsung har släppt en mobil som använder det, även om den aldrig kom hit.

Man kanske kan tro att Tizen därmed är en återvändsgränd och att det kommer dö ut när som helst. Men operativsystemet är faktiskt stött av Intel, Huawei, Samsung och Panasonic.

Internet_of_Things

Och vid SAS Global Forum nyligen sa Jong-Deok Choi, VD för Samsungs mjukvarucenter, att man har stora planer för operativsystemet. Enligt Choi håller Samsung på att förbereda sig för ”Internet of Things” och att Tizen är deras val som plattform för att göra det.

Internet of Things är ett lite luddigt begrepp där man ser framför sig att alla prylar kommer att vara uppkopplade på nätet. Inte bara mobiler, klockor och TV-apparater, utan saker som smarta lås, klimatanläggningar, kylskåp, tvättmaskiner och andra hushållsapparater.

Samsungs mål är att alla nya prylar ska kunna koppla upp sig redan 2017. Och att de ska vara kopplade till varandra inom ytterligare fem år.

Källa: Übergizmo

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen