annons
annons

Nyheter

Tesla kan använda alla batterier i hela världen

Tesla Motors gör sig beredda att bygga 40 000 exemplar av sin Model S nästa år. Det är goda nyheter för Tesla, men desto sämre för priserna på laptop-batterier.

Tack vare sportbilarna från Tesla Motors har det äntligen blivit coolt med elbilar. Och Teslas Model S kan bli en miljövänlig personbil som blir en stor kommersiell framgång. Men framgången riskerar att bli så stor att batteritillverkarna kan få svårt att hänga med i den växande efterfrågan.

I stället för att använda dyra och specialutvecklade battericeller har Tesla valt att använda helt vanliga och lättillgängliga litiumjon-batterier av typen 18650. De har hittills tillverkats av Panasonic men Tesla har även skickat ut en trevare till Samsung.

Problemet är att det behövs väldigt, väldigt många batterier. En enda Tesla Model S har 7 000 batterier, som tillsammans genererar 85 kilowattimmar. Tesla planerar att bygga 40 000 sådana Model S-bilar nästa år vilket betyder att fabriken behöver 280 miljoner laptop-batterier under 2014! Och det är bara början. Tesla har planer på att utöka produktionen med nya fabriker i Europa och Asien. Det bör inom ett par år kunna öka årsproduktionen till 100 000 bilar om året – under förutsättning att batteritillverkarna kan leverera 700 miljoner batterier, vill säga.

Li-ion-Battery-18650-Rechargeable-Lithium-Battery
Tesla kan behöva 280 000 000 laptop-batterier om året till sin Model S-bil. Det innebär att världsproduktionen måste fördubblas för att hänga med efterfrågan.

Redan i år har produktionen av Model S haft en viss inverkan på batteripriset. Och om Tesla når upp till de förväntade 40 000 bilarna nästa år så betyder det enligt webbplatsen Cleantechnica att världsproduktionen av batterier måste fördubblas för att hänga med efterfrågan.

Även om elbilstillverkningen kommer att innebära prishöjningar på batterier på kort sikt så lär vi förmodligen inte sakna ström eller behöva betala överpriser för batterier på längre sikt. Tvärtom förväntas Teslas framgång leda till större tillverkning och därmed lägre priser på batterier i framtiden.

Källa: Cleantechnica.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-