Strömning blir högupplöst

Highend-anhÀngarna kan Àntligen se fram emot högupplöst ljud frÄn strömningstjÀnster. MQA-formatet anvÀnder mindre bandbredd Àn vanlig CD och bÄde Tidal och Wimp omfamnar tekniken.

Ljudkvalitet och anvÀndarvÀnlighet har varit tvÄ skilda saker nÀr det gÀller musikformat. NÀr musikkassetten kom blev den snabbt mycket populÀrare Àn LP-skivan, trots sin underlÀgsna ljudkvalitet. SkÀlet var det kompakta formatets bekvÀmlighet. CD:n var bÄde mer lÀttanvÀnd och hade bÀttre ljud, men sedan snubblade de Ànnu bÀttre ljudformaten pÄ sin egen bekvÀmlighet, samtidigt som MP3-formatet exploderade eftersom det nu Àntligen gick att fÄ tillgÄng till all musik överallt. StrömningstjÀnsterna har gjort allting Ànnu mer bekvÀmt. Nedladdad musik har sÄ smÄningom fÄtt högre ljudkvalitet, men strömningen har stannat pÄ MP3-nivÄ.

Tills nu. För bÀttre bandbredd i internetuppkopplingen har gjort att vi kan njuta av musikströmning i förlustfri CD-kvalitet frÄn bland annan Tidal/Wimp och Deezer. Men om man vill ha Ànnu bÀttre ljud Àn CD, hur gör man dÄ?

BÀttre Àn CD
Visst diskuteras det fortfarande huruvida vi egentligen behöver nĂ„got bĂ€ttre Ă€n CD-kvalitet, och det hĂ€nvisas ofta till blindtester dĂ€r testpanelerna inte lyckas ge nĂ„got konkret svar pĂ„ frĂ„gan. ÄndĂ„ Ă€r det somliga av oss som vill ha Ă€nnu högre ljudkvalitet, eftersom att lyssna pĂ„ musik lĂ€ngre stunder kan göra mer med sinnesintrycken Ă€n vad man hinner reagera pĂ„ under ett kort blindtest. SĂ„ om man nu vill ha högre upplösning, hur gör man?

Nedladdad musik finns i en rad upplösningar som Ă€r högre Ă€n CD-kvalitet. De har alla det gemensamt att filerna tar stor plats och anvĂ€nder för stor bandbredd för att det ska vara praktiskt att strömma dem via internet. Åtminstone i dagslĂ€get.

Master-kvalitet
In pÄ banan kommer MQA, Meridians variant pÄ högupplöst ljud som stÀller lÄga krav pÄ bandbredden. MQA Àr en förkortning för Master Quality Authenticated och Àr inte Meridians första förlustfria högupplösta format.

Gav oss DVD-Audio
Det engelska mÀrket Àr lÄngtifrÄn nÄgon nybörjare pÄ bra ljud. Förutom sina banbrytande ljudprodukter anses Meridian som experter pÄ digital signalbehandling. De ligger för övrigt bakom den förlustfria komprimeringstekniken MLP (Meridian Lossless Packaging) som Àr en viktig bestÄndsdel i DVD-Audio- och Blu-ray-formatet.

Bob_Stuart
Bob Stuart frÄn Meridian förklarar varför MQA bÄde lÄter bÀttre och tar mindre plats Àn dagens digitala format.

Hur fungerar det
Det Àr inte sÄ enkelt att förstÄ hur kodeken fungerar, men under en sammankomst med Meridian och skivbolaget 2L i Wimps och Tidals lokaler tidigare i vÄras förklarade Bob Stuart konceptet.

Huvudprincipen Àr en metod som kallas för inkapsling. Tanken Àr att ingen distribuerad master-inspelning har större dynamikomfÄng Àn 18 bitar, och om man i en 24-bitarsinspelning kan anvÀnda lagringsplatsen i de 6 minst betydelsefulla bitarna (LSB), som ÀndÄ bara innehÄller vitt brus, till att förvara data om de högre frekvenserna i musiken, sÄ kan man spara ett bredare frekvensregister utan att man behöver en fantasiljon bytes för att lagra det och dito bitar för att överföra det med.

Och eftersom de allra högsta frekvenserna innehĂ„ller mycket mindre energi Ă€n de lĂ„ga sĂ„ spelar det ingen roll om ljudsignalen som förevigas Ă€r inspelad med en samplingsfrekvens pĂ„ 96, 192 eller 384 kHz. Bandbredden som behövs för att strömma den kommer fortfarande att vara ungefĂ€r densamma, alltsĂ„ 1 megabit i sekunden – mindre Ă€n vad CD behöver.

Morten_Lindberg
Morten Lindberg frÄn skivbolaget 2L förklarar hur de spelar in och produceras sin musik och berÀttar att de Àr helt klara för MQA.

BÀttre Àn högupplöst
Som en bonus hĂ€vdar Meridians Bob Stuart att MQA faktiskt lĂ„ter bĂ€ttre Ă€n PCM-formaten vi har i dag, eftersom man har eliminerat ett förhandseko av transienter, som Ă€r en artefakt som annars förekommer kring samplingsfrekvensen. Det verkar onaturligt att ett ljud ska starta innan det börjar, och det Ă€r det ocksĂ„. Och inga digitala system hittills har lyckats undvika den hĂ€r artefakten. Förut trodde man inte att den spelade nĂ„gon roll, eftersom den ligger sĂ„ högt i frekvens att vĂ„rt hörselsystem inte kan registrera den. Men enligt modern neurologisk forskning sĂ„ finns det hjĂ€rnceller – neuroner – vars enda uppgift Ă€r att reagera pĂ„ ljuds energi- och tidskurva (envelope). Allt enligt Bob Stuart.

– Av samma anledning mĂ„ste ett vanligt PCM-system spela in och spela av med en samplingsfrekvens pĂ„ minst 786 kHz för att denna artefakt inte ska vara mĂ€rkbar, pĂ„stĂ„r Stuart.

Eftersom MQA eliminerar detta förhandseko hÀvdas det att en MQA-fil i 44,1 kHz lÄter bÀttre Àn en vanlig PCM-fil i 96 kHz, och att MQA i 96 kHz lÄter Ànnu bÀttre.

Fixar Àldre inspelningar
MQA tar inte bara bort förhandsekot som uppstĂ„r nĂ€r signalen omformas i digital-till-analog-konverteringen. Det kan nĂ€mligen vilken DAC som helst göra, med hjĂ€lp av uppsampling. Men ett förhandseko skapas ocksĂ„ i sjĂ€lva digitalinspelningen, i A/D-omvandlaren. Den gĂ„r inte att göra nĂ„gonting Ă„t. Om man inte anvĂ€nder MQA, förstĂ„s. Processen kan nĂ€mligen gĂ„ tillbaka till utgĂ„ngspunkten och rĂ€tta till digitalfel som gjorts i inspelningen, sĂ„ att all timing blir helt korrekt vid alla frekvenser – Ă€ven de som ligger nĂ€ra den övre frekvensgrĂ€nsen i inspelningen (Nyquist-frekvensen).

PÄl_BrÄtelund
PÄl BrÄtelund frÄn Tidal och Wimp kunde glÀdja oss med att 5 000 album ska bli tillgÀngliga pÄ Tidal inom den nÀrmaste framtiden.

Bob Stuart gav oss en demonstration av Dire Straits ”Brothers in Arms”. Det Ă€r en heldigital inspelning som gjordes 1985, nĂ€r den digitala utrustningen höll en mycket lĂ€gre standard. Men under den hĂ€r sessionen lĂ€t lĂ„ten fantastiskt. TyvĂ€rr fick vi ingen direkt jĂ€mförelse med originalet avspelat i vanlig CD-kvalitet, vilket hade givit ett bĂ€ttre perspektiv.

Kompatibelt med PCM
Om du skulle spela en lĂ„t kodad med MQA och inte sjĂ€lv har utrustning som kan avkoda det sĂ„ behöver du inte oroa dig – du kan fortfarande lyssna pĂ„ musiken, fast i ren CD-kvalitet (16 bit/44,1 kHz).

Lovande demo
Under demonstrationen fick vi lyssna pÄ ett par musikstycken som strömmades med en produktionsversion av Tidals musikspelare pÄ en highend-anlÀggning frÄn Meridian. Och allt verkade vÀldigt lovande. Men eftersom vi inte kunde göra nÄgra jÀmförelser med andra ljudformat sÄ var det svÄrt att betygsÀtta ljudet ordentligt.

kvalitet_mot_bekvemmelighet
Ljudkvalitet och anvÀndarvÀnlighet har inte gÄtt hand i hand genom Ären.

Bland annat lĂ€t ett musikstycke frĂ„n 2L-utgĂ„van ”Maginificat” helt sagolikt – som alltid.

Är branschen med?
Bob Stuart berÀttade att Meridian har pratat med musikbranschen för att övertala dem att satsa pÄ MQA. Strömning har förmodligen kommit för att stanna och kan man göra det högupplöst utan att krÀva alltför stor bandbredd sÄ Àr det guld vÀrt!

Enligt Stuart och Meridian Àr branschen positiv till formatet och bÄde Morten Lindberg frÄn 2L och PÄl BrÄtelund frÄn Tidal och Wimp pratade sig varma om formatet.

5 000 album
Till att börja med blir vi lovade runt 5 000 album som ska bli tillgÀngliga i MQA och Tidal Àr med frÄn början. Bland skivorna finns ett urval av 2L:s album. Exakt nÀr detta blir aktuellt vet vi inte, men det ska tydligen inte dröja sÀrskilt lÀnge.

LÀs mer pÄ musicischanging.com

HĂžyopplĂžst-strĂžmming_oppslag2

 

Vad Àr
?

Sampling
En mÀtning pÄ en given plats i en analog ljudvÄg. MÀtningen fÄr ett vÀrde som representerar en del av den digitala koden. För vanlig CD-kvalitet görs 44 100 mÀtningar i sekunden (44,1 kHz), vilket rÀcker för att digitalisera ljudvÄgor upp till den teoretiska maxgrÀnsen 22 050 Hz. Man behöver nÀmligen tvÄ mÀtningar för att Äterge en komplett ljudvÄg: en pÄ toppen och en i botten.

Bit
Den digitala ordlÀngden som avgör hur exakt varje sampling görs. Ju fler bitar desto högre noggrannhet och bÀttre signal/brus-förhÄllande. CD anvÀnder 16 bitar och högre upplösningar har ofta 24. PÄ grund av egenbrus i mikrofoner och kablar anses den maximala inspelningskvaliteten ligga runt 18 bitar.

PCM
Pulse Code Modulation (kallas Àven Linear Pulse Code Modulation, LPCM). En metod för att representera analoga signaler pÄ ett digitalt sÀtt. En analog spÀnning, som representerar en ljudsignal, blir först samplad och sedan kvantiseras amplituden i varje mÀtning i en analog-till-digital-omvandlare och representeras som en del av ett binÀrt tal. PCM tar mycket plats eftersom systemet mÄste kunna ta med alla ljud, bÄde starka och svaga, i hela det potentiella frekvensregistret. Total tystnad tar lika mycket plats som en 100-mannaorkester.

Les ogsÄ
Rolls-Royce utvecklar sjÀlvgÄende fartyg

AnvÀnder teknik frÄn Google Cloud för att utveckla den artificiella intelligens som behövs.
Aktiva högtalare gör det omöjliga möjligt

Är det svart magi eller bara sunt förnuft och rĂ€tt i tiden att fylla högtalarna med digital elektronik?
Nu surfar du som hemma i EU

Inga extraavgifter för roaming, men operatörerna sÀtter tak
Nu blir VR verklighet

Att döma av Computex-mÀssan hÄller Virtual Reality Àntligen pÄ att komma igÄng.
Artificiell intelligens

AI, AI, AI! maskinerna kommer!

Artificiell intelligens Ă€r ett begrepp som har förundrat och fascinerat mĂ€nskligheten i nĂ€stan 70 Ă„r. Men vad Ă€r det egentligen och vad betyder det för vĂ„r vardag? Är det nĂ„got vi ska vara rĂ€dda för och vart Ă€r allting egentligen pĂ„ vĂ€g?
Samsung Pay igÄng i Sverige

Den mobila betalningstjÀnsten fungerar i butik frÄn och med idag
Med hjÀlp av vÀnner

Besök hos Q Acoustics

Globalt grupparbete Àr hemligheten bakom en av de snabbast vÀxande högtalartillverkarna i England.
Snart fÄr vi Samsung Pay i Sverige

Apple fÄr se sig slagna pÄ mobilbetalningar av Samsung
Besök hos Danish Audio Design

Excesser excellerar

Hos Danish Audio Design Àr man inte rÀdda för att ta ut svÀngarna för att Ästadkomma bra ljud.
Sista

Bertils bokstÀver

Nu har jag lyckats. Äntligen. Dörren Ă€r lĂ„st, och jag tĂ€nker inte lĂ„sa upp den igen. Effehjulter sitter inne i det lilla rummet, och dĂ€r ska han fĂ„ sitta!
Zombiekameror kraschade internet

Nyheter

Hundratusentals virussmittade smarta prylar samarbetade och genomförde den största attacken i internets historia.
BekvÀm kö med sjÀlvkörande stolar

Teknik

Nissan har anvĂ€nt sig av allt de lĂ€rt sig om sjĂ€lvkörande bilar och anpassat tekniken för stolar 

Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×