annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Små prylar blir stora 2015

Nästa års nyheter på världens största elektronikmässa kommer att bli små, smarta saker som håller koll på oss och som pratar med varandra bakom ryggen på oss.

När nästa års CES-mässa går av stapeln 6–9 januari 2015 kommer vi att kunna se att många av de tekniker som precis hann komma med på årets mässa, har hunnit bli mainstream – eller åtminstone relevanta. Det gäller inte minst smartklockor och andra wearable-produkter med inbyggd datorkraft. Andra heta produkter är nätanslutna prylar och 3D-skrivare.

I torsdags träffande ledningen för CES-mässan dansk press i Köpenhamn, långt bort från Las Vegas, för att diskutera kommande års trender inom hemelektronik. Ljud & Bild var naturligtvis med!

Bara 1,5 miljoner smarta klockor
Näst efter flygande bilar och svävande skateboardar är smarta klockor den teknik vi har väntat längst på att få äga. Sent omsider har de kommit ut på marknaden, till exempel i form av Sony SmartWatch 2, men utgör fortfarande en försvinnande liten andel av prylmarknaden. Hittills har det sålts 1,5 miljoner smartklockor i hela världen. Som jämförelse säljs det ungefär en miljard smartmobiler varje år. Men smartklockorna blir mer synliga under 2015. Läget kommer att ändras redan i år, hävdar ekonomichefen Shawn Dubravac från CEA, som är CES-mässans moderbolag. Han räknar dessutom med att det kommer att säljas 15-17 miljoner smarta armband och 2-4 miljoner smarta glasögon nästa år.

DSC00418-460x682
Ekonomichef Shawn Dubravac, CEA.

”Wearables handlar om att placera sensorer på nya ställen. Och tekniken håller på att bli mogen”, säger Dubravac. ”När den första iPhone-modellen kom ut på marknaden hade den sensorer för två axlar. De kostade sju dollar styck, så rörelsesensorerna utgjorde 14 dollar av tillverkningskostnaden, vilket är en hel del. Nu kostar sensorerna 50 cent eller ännu mindre.”

Sakernas internet
Enlig VD:n för CEA, Gary Shapiro, har de senaste tio åren främst handlat om en övergång från analog till digital teknik. Nästa årtionde kommer däremot att handla om att de digitala enheterna blir kapabla att kommunicera med varandra via internet. Ett fenomen som har döpts till ”sakernas internet”.

DSC00416-460x615
VD:n för CEA, Gary Shapiro, anser att nätuppkoppling blir ledordet för nästa 10 åren.

Även 3D-skrivare spås bli betydelsefulla kommande år. Utskrifter av fysiska föremål är redan omtalade som en avgörande teknik. Men än så länge finns det bara ungefär 100 000 stycken i hela världen. Det antalet förväntas bli mångdubblat 2015. Även CES-chefen Gary Shapiro har skaffat en 3D-skrivare, fast han betraktar den fortfarande som ”en leksak”.

DSC00424-460x682
CEA-chefen Gary Shapiro tror att 3D-skrivare får sitt stora genombrott 2015.

Bland andra tekniker som vi kommer att få se mycket mer av, när nästa års CES-mässa går av stapeln, nämnde Shapiro wifi i bilen.

Kommer Beats Audio?
CES är traditionellt mötesplatsen för alla som är något i branschen. Utom Apple, som i många år har lyst med sin frånvaro. Beats Audio brukar däremot fotfarande vara med. Huruvida det kommer att fortsätta nu när Apple har tagit över märket, är det ingen som vet. Men kopplingen är fortfarande stark mellan CES och Beats. Och som Shapiro konstaterar: ”Apple har ingen monter på CES, men skickar ändå ungefär 150 personer som deltagare.”

Läs också

Google Nest släpps i Sverige

Google Nest släpps i Sverige

Nu kommer Googles ”smart-skärm” till svenska butikerLägg till som favorit
Snabbaste MacBook Pro hittills

Snabbaste MacBook Pro hittills

För första gången har MacBook Pro 8 kärnor. Apples nya bärbara dator finns i två versioner, med 13- respektive 15-tums skärm.Lägg till som favorit
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Huawei är knappt torra bakom öronen än och Asus har dominerat PC-marknaden länge. Men vem går segrande ut striden och får packa ner sin ultrabärbara dator i ditt bagage?

Lägg till som favorit
Microsoft Surface Pro 6

Microsoft Surface Pro 6

Surface Pro är bästa hybriddatorn på marknaden. Men den behöver förnyas.

Lägg till som favorit
Smartklockor Huawei vs. Samsung

Smartklockor Huawei vs. Samsung

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

Lägg till som favorit
Acer jagar Apple

Acer jagar Apple

New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.Lägg till som favorit
Laptop-känsla med iPad Pro

Laptop-känsla med iPad Pro

Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.Lägg till som favorit
Netgear Orbi Voice RBK50V

Netgear Orbi Voice RBK50V

Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

Lägg till som favorit