annons
annons

Sex nya enheter från Nokia

På ett pressmöte i Abu Dhabi kunde Nokias avgående Stephen Heslop presentera inte färre än sex mobila enheter. Tre billiga smartmobiler som framför allt är avsedda för den asiatiska marknaden, två nya och stora telefoner med 6-tumsskärmar samt Nokias första surfplatta. Alla modeller kommer inte till Skandinavien, men toppmodellen Nokia Lumia 1520 går att köpa redan i januari.

Lumia 1520
Lumia 1520 är tillsammans med lillebror 1320 Nokias första smartmobil med 6-tumsskärm. Det är tillräckligt stort för att skärmen ska passa för surfning och läsning. Storleken innebär också att det finns plats för tre rader med ikoner – eller ”Live tiles” som det heter på Windows 8-språk.

nokia_lumia_1520_4

Den optimerade startsidan gör det möjligt att få plats med flera appar på startsidan, och så kan man se ett större utsnitt av sin kalender, e-post och anteckningar.

Lumia 1520 har en Full-HD-skärm med 1080p-upplösning. Eftersom den kör Windows Phone 8 har den naturligtvis mobilversionen av Microsoft Office, vilket innebär att man kan läsa och redigera dokument som ligger lagrade på de 7 GB som ingår på Skydrive eller på telefonens inbyggda 32 GB-minne.

Kameran har 20-megapixlar och optisk bildstabilisator. Med hjälp av den nya Nokia Camera-appen är det enklare att ta bilder i hög kvalitet och att redigera och beskära dem efteråt.

HD-video och surround
Lumia 1520 spelar in video i full 1080p-kvalitet och 30 bildramar i sekunden. Den har fyra inbyggda mikrofoner som kan ta upp ljudet i surround, vilket demonstrerades under lanseringen.

Nokia Storyteller
Gemensamt för alla nya enheter är appen Nokia Storyteller, som kombinerar bilder, GPS och karttjänsten HERE. Med hjälp av appen kan man återuppleva sina minnen med hjälp av interaktiva kartor där man ser bildspel i kronologisk ordning. Zoomar man ut ur bilderna visas intressepunkter, kontaktinfo och vägbeskrivningar.

Fakta om Lumia 1520
OS: Windows Phone 8
Skärm: 6-tums full HD 1080p, Gorilla Glass 2, hög kontrast och lite ljusreflektion
Batteri: 3 400 mAh med Qi-kompatibel trådlös uppladdning
CPU: 2,2 GHz quad-core Snapdragon 800
Kamera (baksida): 20 megapixel med autofokus, Zeiss-optik och optisk bildstabilisering, 2x förlustfri zoom, dubbel LED-blixt
Frontkamera: 1,2 Mp 720p
Minne: 2 GB RAM, 32 GB minne. 7 GB SkyDrive-lagring och microSD (max 64 GB)

Nokia Lumia 1520 kommer till Sverige 16 januari och kostar 6 200 kronor.

Lumia 1320
Mycket av det som gäller för Lumia 1520 gäller även för den mindre modellen 1320. Det är också en fullvuxen ”phablet”, alltså ett mellanting mellan en telefon och en surfplatta.

Skärmen är 6 tum stor men har lägre upplösning, 720p. Även här ingår Nokia Camera-appen.

Lumia 1320 finns i orange, gul, vit och svart och släpps i första vändan i Kina, Vietnam och senare på den asiatiska marknaden samt Indien och Europa. Det är dock osäkert om den kommer till Sverige.

Nokia Lumia 2520
Nokias första Windows-surfplatta, Lumia 2520, har både LTE och wifi och är gjord för att ge maximal läsbarhet både inomhus och utomhus. Skärmen är på 10,1 tum och sägs vara den mest ljusstarka och kontrastrika på marknaden.

nokia_lumia_2520_hero

Lumia 2520 släpps först i USA, England och hemlandet Finland. Det är för tidigt att säga om – och i så fall när – surfplattan kommer till Sverige.

Nokia Asha 500, 502, 503
Nokia presenterade också de tre senaste medlemmarna av Asha-familjen, som framför allt är populära i Asien. Alla tre modellerna har Nokias välkända design, men är bland annat förbättrade med en ”kristallyta” som ska göra dem extra slitstarka.

nokia_asha_503_1

Den dyraste av de tre, Asha 503, har 3G, 5 Mp-kamera och klarar dubbla SIM-kort. Den är också den enda modellen som eventuellt går att köpa i Skandinavien. Alla tre Asha-modellerna lanseras i första vändan i Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Ladda trådlöst
Nokia har utvecklat en bärbar laddningsplatta som gör det både enklare och snabbar att ladda trådlöst. Det betyder att du kan ladda smartmobilen utan kabel, var som helst och när som helst.

Nokia DC-50 använder sig av Qi-standarden och är kompatibel med en rad Lumia-modeller, till exempel 1520, 1020, 925 och 920. Laddningsplattan beräknas bli tillgänglig mot slutet av året och ska då kosta 99 dollar.

nokia_dc_50_wireless-charging

 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-