annons
annons

Samsung sköt brett

Den koreanska elektronikgiganten visade hela nio nya produkter vid kvällens stora presslansering, men många av dem hade vi sett förr.

Samsung hade bjudit in till en stor produktlansering i Earl’s Court i London i kväll, men de mer än 2 000 journalisterna som kom fick gå hem halvbesvikna. Med undantag för ett par ljuspunkter hade Samsung nämligen bara halvgamla nyheter i gottepåsen.

DSC9405

Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 Active och Samsung Galaxy S4 Zoom har vi hört om och skrivit om förr, men likaväl var det dessa produkter som spelade huvudrollen vid kvällens event. Inte för att någon av de nämnda produkterna finns att köpa än, men riktiga nyheter är det ändå inte.

Nej, vi måste över i Windows-segmentet för att hitta kvällens riktiga nyheter och här presenterade Samsung ett par spännande nyheter i sin Ativ-serie.

Mest uppseendeväckande bland de nya Ativ-produkterna var utan tvekan Samsung Ativ Q. Det handlar om en hybrid-dator som kör Windows 8 men som samtidigt kan simulera det mobila Android-operativsystemet. Det låter dig köra alla dina Android-appar på enheten i en virtuell miljö som om det vore en äkta Android-platta. I praktiken betyder det att användaren utan vidare kan växla mellan Windows 8 och Android som om enheten körde båda operativsystemen samtidigt. Man kan till och med fästa Android-appar på Windows-menyn så att man exempelvis kan spela Angry Birds direkt från Windows 8 utan att växla till Android först.

DSC9475
Här kör Ativ Q Windows 8

Det handlar om en bamsing till surfplatta med en skärmstorlek på 13,3 tum och en imponerande upplösning på 3200 x 1800 punkter, vilket motsvarar 275 ppi. Samsung kallar upplösningen qHD+.

Ativ Q är gjord av magnesium och väger 1,29 kilo. Den är 13,9 mm tjock vilket kan låta mycket tills man inser att den gömmer ett tangentbord under skärmen. På samma sätt som på Sony Vaio Duo kan skärmen skjutas upp och visa tangentbordet så att användaren kan arbeta med den som om det vore en bärbar dator.

DSC9479

Samsung Ativ Tab 3 var den andra stora överraskningen för kvällen. Vid första anblicken verkar en Windows-baserad surfplatta med en 10,1 tums skärm inte som någon revolution. Men Samsung förnekar inte att man inte gillar tablet-versionen Windows RT och därför kör Ativ Tab 3 den riktiga datorversionen av Windows 8. Därför kan användaren köra alla existerande Windows-program på surfplattan. Som en bonus får man med en komplett version av Microsoft Office 2013.

DSC9454
Den 10.1″ stora Ativ Tab 3 surfplattan har en fullständig Windows 8 och kan därmed köra alla dina program!

Specifikationer:

Samsung Ativ Q väger 1,29 kilo och mäter 327 x 217,8 x 13,9 mm och har en Intel Core i5 processor samt 128 gigabyte SSD. Dessutom har den 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, Rj45 (via adapter), hörlurs/mikrofon-uttag och plats för micro-SD kort. Lanseras under tredje kvartalet 2013. Pris ca 1700 euro.

Samsung Ativ Tab 3 är en 10.1 tums surfplatta baserad på Windows 8. Den väger 550 gram och är 8,2 mm tunn. Den har 64 gigabyte lagringsutrymme och kommer med 1x micro-USB 2.0, micro HDMI och plats för microSD. Lanseras under tredje kvartalet 2013. Cirkapris 700 euro.

 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-