SÄ kÀnns iPhone 5

HÀr Àr vÄra första intryck efter ett par timmars test av iPhone 5

Det har knappast undgÄtt nÄgon att Apples senaste iPhone slÀpptes idag. I storstÀderna ringlade köerna lÄnga utanför butikerna i natt. Nu har vi lagt vantarna pÄ en och hÀr Àr vÄra första intryck.

Till skillnad frÄn lanseringen av iPhone 4S sÄ Àr det nu helt uppenbart mÄnga fysiska skillnader frÄn föregÄngaren. Den Àr 18% tunnare och 20% lÀttare vilket faktiskt Àr en mÀrkbar skillnad och den kÀnns nu riktigt lÀtt i handen. En anledning Àr baksidan som nu Àr i aluminium istÀllet för glas, vilket Àven gör att man slipper problemet med sprickor nÀr man tappar den i backen. Om det istÀllet kommer bli ett problem med repor fÄr vi se nÀr den har legat och skavt i fickan nÄgra veckor. Finishen kÀnns mycket bra sÄ hÀr direkt ur kartongen och vi mÄste sÀga att Apple Äter igen har lyckats skapa en produkt som vÀcker habegÀr nÀr man ser den.

En annan anledning till att den Àr tunnare Àr att pekskÀrmen nu Àr integrerad i glaset vilket gör att ikonerna mer Àn nÄgonsin kÀnns som att de ligger direkt pÄ ytan. Att skÀrmen har blivit större, eller framför allt högre, Àr vid första ögonkastet praktiskt dÄ man fÄr plats med en extra rad ikoner. Man nÄr fortfarande tvÀrs över skÀrmen med tummen, men det Àr nu faktiskt pÄ grÀnsen att man nÄr övre delen av skÀrmen utan att behöva byta grepp. Att man fÄr plats med en extra dag i kalendern lÄter kanske inte sÄ upphetsande, men Àr en vardagsirritation som man nu slipper. Gamla appar fÄr en trist remsa högst upp och lÀngst ned, men det Àr ett övergÄende problem dÄ mÀngder av appar nu uppdateras.

För att titta pÄ film sÄ Àr det nya 16:9-formatet idealiskt och det Àr bÀttre stuns i fÀrgerna. Det blir Àn mer uppenbart nÀr man granskar bilder. ApropÄ bilder sÄ har Àven kameran fÄtt en uppdatering. Rent fysiskt sÄ har den av nödvÀndighet fÄtt göras tunnare, men Apple menar att optiken Àr minst lika bra (och har nÄgot större vidvinkel). Vad som dÀremot har hÀnt Àr att behandlingen av fotona har förbÀttrats, det ska gÄ snabbare och brusbehandligen Àr mer avancerad. Att det skulle gÄ snabbare Àr inget vi mÀrkt idag, men lÄt oss Äterkomma till det i vÄrt kommande utförliga test av kameran. DÀremot Àr det helt uppenbart att man fÄr betydligt mer anvÀndbara bilder i dÄlig belysning. Med tanke pÄ hur mÄnga mobilbilder som tas pÄ fester och pÄ krogen sÄ Àr det ingen ovÀsentlig fördel.

Bild taget i halvdunkel (iPhone 5 till vÀnster Iphone 4S till höger)

Att bilderna kan behandlas bĂ€ttre och snabbare beror delvis pĂ„ den nya A6-processorn som trots att den Ă€r mindre har betydligt fler hĂ€stkrafter under huven. VĂ„ra testprogram hĂ„ller med och sĂ€ger att den Ă€r ungefĂ€r dubbelt sĂ„ snabb som iPhone 4S. Det Ă€r kanske inget man mĂ€rker nĂ€r man spelar Angry Birds, men hantering av video, grafikintensiva spel och tunga webbsidor kĂ€nns definitivt mycket rappare. Att surfandet gĂ„r snabbare beror givetvis Ă€ven pĂ„ att bĂ„de den trĂ„dlösa nĂ€tverksanslutningen och mobilanslutningen har snabbats upp rejĂ€lt. Även om vi inte fĂ„r 4G hĂ€r i Skandinavien sĂ„ ska man inte förakta stödet för dc-hsdpa vilket ger maxhastigheter pĂ„ 42 Mbit/s. Det rĂ€cker mer Ă€n vĂ€l för de flesta.

Den nya dockningskontakten Lightning innebÀr ju irriterande nog att alla vÄra iPodhögtalare, biltillbehör och laddningsdockor plötsligt behöver en adapter för 250 kronor. Men det var ett steg som Apple var tvungna att ta förr eller senare. Den gamla kontakten var ju gigantisk och inte speciellt smidig. Att den gör att man nu fÄr plats med bÀttre högtalare pÄ undersidan Àr faktiskt ganska trevligt. Ljudet Àr fylligare och framför allt kan man fÄ högre ljudvolym.

Att kartorna inte Àr nÄgonting att hurra över har vÀl inte undgÄtt nÄgon. Det hör dock mer till avdelningen iOS 6 som vi tar för sig, dÄ det ju Àven gÀller gamla modeller som uppgraderats.

Sammantaget Àr vi nöjda med iPhone 5. Att Apple inte bjuder pÄ nÄgra revolutioner Àr ingen överraskning utan precis som de gör med alla sina produkter. Man lanserar en Macbook Air, en iPod Nano eller en iPhone som överraskar alla. Sen finslipar man konceptet varje Är, uppgraderar till senaste tekniska standarderna och byter nÄgra detaljer hÀr och dÀr.

Specifikationer
Operativ: iOS 6
SkĂ€rm: 4 tum 1136×640
Processor: 1,2 GHz Apple A6
Minne: 1 GB + 16/32/64 GB
Kameror: 8 Mp + 1,2 Mp
TrÄdlöst: Bluetooth 4.0, WLAN 802.11a/b/g/n
Storlek: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
Vikt: 112 gram
Batteri: 8 h samtal, 10/8h surfning, 225 h passningstid

16 GB modellen kostar 6 000 kronor
32 GB modellen kostar 7 000 kronor
64 GB modellen kostar 8 000 kronor

 

Les ogsÄ
Vill du ha ett smart kylskÄp?

Vill du ha ett smart kylskÄp?

Första intrycken av Samsung Family Hub 3.0.
Musen ska hÄlla sig pÄ mattan

Första spelmusen med tvÄ optiska sensorer kommer frÄn SteelSeries.
Hyper-nyheter frÄn Kingston

TrÄdlöst headset och fÀrgstrÄlande mus och tangentbord frÄn Kingstons spelavdelning.
FjÀrrstyr strömmen

D-Links smarta vÀgguttag och grendosa kopplas till hemnÀtverket och fjÀrrstyrs med mobilen.
Nu kan du köpa Apples grymmaste Mac

Julklapptips

24 gnistrande julklappar

I Ă„r ska det vara hĂ„rda paket – och de ska gĂ„ pĂ„ ström.
HÄll koll pÄ Black Friday erbjudandena

HÀr Àr butikerna som kör rea pÄ hemelektronik. Och vÄra tips om klipp. (UPPDATERAD)
Årets bĂ€sta prylar och mobil/surfplatta

Årets prylar

Som alltid Àr prylkategorin ett brokigt omrÄde som spretar Ät alla hÄll. Men hÀr ryms nÄgra av de viktigaste grunkorna vi anvÀnder oss av varje dag: mobilen, surfplattan, aktivitetsarmbandet och datorn. Du sköna nya vÀrld!
Nu finns Google Wifi i Sverige

Lovar sÀkrare, snabbare och enklare Wifi med bÀttre tÀckning i ditt hem.
Har du trÀffat Cozmo?

Kommer du ihÄg filmen Wall-E?
BĂ€ttre och dyrare GoPro

Nya actionkameran Hero6 Ă€r bĂ€ttre – och dyrare. Dessutom kommer 360-kameran Fusion och nya funktioner till drönaren Karma.
Nvidia sÀnker priset pÄ Shield TV

Samtidigt som Apple TV 4K Àr pÄ ingÄng sÄ sÀnker Nvidia priset pÄ deras populÀra streaming-box.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×