Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

En sådan här PC har du aldrig sett förut

Tangentbord och mus är utbytta mot avancerad pekteknik. Och 3D-skanner!

Av / 2014-10-30 - 16:18
En sådan här PC har du aldrig sett förut

När man pratar om allt-i-ett-datorer tänker man ofta på en skärm där allt från processorer till anslutningar finns inbyggt. HP:s nya Sprout går ett steg till. Den har nämligen en inbyggd projektor och kamera som kan skanna 3D-bilder. Dessutom kan man använda fingrarna på ett unikt sätt. HP Sprout är en arbetsstation som blandar den digitala och den fysiska världen och är speciellt framtagen med kreativa personer i åtanke. Till exempel marknadsförare, designer och konstnärer. Dessutom bör även äventyrslystna konsumenter kunna få glädje av den här PC:n.

En skärm plus en virtuell skärm
Förutom att media visas på den 23 tum stora HD-skärmen (1920 x 1080-upplösning) har HP Sprout en 20 tum stor styrplatta. Det är i denna pekplatta magin finns, för själva datorn har varken tangentbord eller mus. Plattan fungerar dessutom som skärm, tack vare en inbyggd projektor på sitter ovanför skärmen och strålar ner på plattan med 1024 x 768-pixlars upplösning. Inte riktigt HD, men ändå tillräckligt bra för vad den ska användas till: svepa, knipa, flytta på och ändra storlek på bilder med händerna – eller vad sägs om att använda den som extra kontrollmonitor när man spelar spel, till exempel som instrumentpanel i flygsimulatorn eller i racingspel!

HP_Sprout_flytte_objekter
Med styrplattan är det snabbt och enkelt att redigera.

Flytta och fixa bilder med en svepning
För att flytta över innehållet från datorskärmen till plattan sveper man bara med fingrarna från huvudskärmen. Sedan kan bilderna flyttas runt, ändras storlek på och zoomas in och ut med hjälp av fingrarna. Plattan har 20 inbyggda beröringspunkter, precis som en vanlig pekskärn, för att kunna arbeta med hög precision.

Ett mjukt tangentbord är också inbyggt i plattan och dyker upp genom en knapptryckning längst ned på datorn. Det finns till och med en musik-app som heter Pianotime som ändrar plattan till pianotangenter och visar noter på skärmen.

HP_Sprout_tastatur
Den tryckkänsliga plattan fungerar även som tangentbord.

3D-kamera
Som om inte det vore nog har Sprout en 14-mgapixlars kamera. I själva verket är det tre kameror som fångar upp samma bild fast ur lite olika perspektiv. På så sätt kan man ta bilder av föremål och få all information man behöver för att göra en digital 3D-modell, som sedan kan överföras till en 3D-skrivare. Det ingår en app som heter 3D Snapshot som HP lovar att de ska utveckla vidare. I dagsläget är den inte särskilt användarvänlig, men målet är att göra allt så intuitivt som möjligt.

desktop-m8-product1_verge_super_wide
Tillsammans med beröringsplattan är det projektorn som skapar all magi. 

Skanner
Kameran måste inte ta bilder i 3D, det går lika bra i 2D. Det innebär att Sprout också har en inbyggd skanner. Man lägger föremålet som ska skannas – till exempel ett dokument – under kameran och tar en bild, sedan beskär datorn automatiskt bort bakgrunden så att allt som återstår en är naturtrogen kopia. Praktiskt!

Pris och tillgänglighet
HP Sprout släpps strax före jul med ett startpris på 1 900 dollar (ungefär 14 000 kronor) och kommer knappast att sälja i stora volymer, men vi tippar på att den förmodligen hittar hem till en hel del kreativa personer!

Källa: Engadget

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen