annons
annons

Teknik

Nu blir 3D-printern lätt att använda

3D-skrivarna har blivit allt billigare men är fortfarande inte något för alla. Det hoppas nystartade företaget Zeepro kunna ändra på med sin skrivare som har wifi och kan styras från smartmobiler och surfplattor.

3D-skrivarna har på tio år gått från att vara något som stora företags utvecklingsavdelningar bara kunnat drömma om till en realitet för vanliga hobbymänniskor. Men de har fortfarande varit något för de som haft utpräglad tekniskt begåvning och en vilja att lösa problem i takt med att de uppstår.

Det schweizisk-amerikanska företaget Zeepro är inte det första som påstått att de gjort 3D-tekniken tillgänglig för vem som helst. Men det verkar faktiskt som om deras Zim kan vara något åt det hållet.

Förutom att ha en design som är åtskilligt mer ”rumsren” skiljer sig Zim från mängden genom att ha inbyggt wifi och nätverksuppkoppling så att den kan kopplas direkt till hemnätverket. Den kan skriva ut föremål som är maximalt 14,8 x 14,8 x 14,8 cm stora.

zim-ugler

Zim finns i två versioner, med antingen ett eller två 3D-skrivarhuvuden som förvandlar plasttråd till solida 3D-föremål. Väljer man versionen med två huvuden kan man tillverka tvåfärgade modeller i ett enda arbetspass. Den billigare versionen kan bara konstruera föremål i en enda färg.

Eftersom det tar lite tid att bygga en 3D-modell har Zim en inbyggd kamera så att man slipper stå och titta på den medan den arbetar. I stället kan man följa arbetet på sin smartmobil eller surfplatta – och till och med uppdatera dess status på diverse sociala medier.

Zeepro har sökt finansiering genom crowdfunding-hemsidan Kickstarter, där privatpersoner kan donera pengar till teknik- och konstprojekt, och har på 40 dagar fått ihop 300 000 dollar som de ska använda för att få igång produktionen. Frivilliga investerare har faktiskt visat sig så pigga på idén att företaget fick ihop 347 000 dollar innan tidsfristen löpte ut i onsdags. 344 personer har lovat bidra med ekonomiskt stöd, och blir också de första som kan köpa printern.

zim-printer

Zim finns i fyra färger. Versionen med ett skrivarhuvud kostar 600 dollar och tvåhuvudsversionen 800 dollar. Sedan tillkommer frakt, tull och moms.

Zeepro.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-